ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Se pot cumpăra bilete pentru spectacolele din cadrul Săptămânii Culturale

06.04.2017

Coordonatoarea Zilelor Sfântu Gheorghe, Knop Ildikó, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că programul Săptămânii Culturale, care va avea loc cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, a fost definitivat. Tot în cadrul conferinței a fost lansată şi pagina de internet www.szentgyorgynapok.ro (care conţine atât versiune în limba română, cât şi în maghiară şi engleză), dar a fost anunţat şi faptul că biletele spectacolelor sunt deja puse la vânzare. Spectacolele de teatru de păpuși au fost prezentate de Péter Orsolya, coordonatoarea Teatrului de păpuşi „Cimborák”.

La spectacolele din cadrul Săptămânii Culturale, elevii, studenții și pensionarii vor beneficia și anul acesta de bilete cu preț redus, a menționat Knop Ildikó, adăugând faptul că reducerile se vor oferi în limita a 20% din capacitatea sălii în care vor avea loc evenimentele. Majoritatea biletelor se pot procura și prin intermediul paginii de internet www.biletmaster.ro. Elevii, studenții și pensionarii pot beneficia de o reducere de 50%. „Este important să atragem cât mai mulți tineri la programele culturale din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, motiv pentru care am decis să le oferim reduceri la spectacole, cât și prețuri mai mici la concerte, programe muzicale, astfel putând să ne adresăm unui public cât mai larg”, a menționat Knop Ildikó. De asemenea, organizatoarea a declarat că nu se pot face rezervări prealabile, prin urmare solicită înțelegerea publicului. Anul acesta biletele vor costa între 5 și 40 de lei.

Tineri și independenți – programe de teatru

În cadrul Săptămânii Culturale vor predomina spectacolele care abordează problemele tinerilor și producțiile teatrale independente. Spectacolul „Dogs and Drugs” al Teatrului Kosztolányi Dezső din Subotica, destinat tinerilor peste 16 ani, abordează cele mai incomode teme, precum drogurile și dependența de droguri, violența și violența domestică, diversitatea sexuală – discriminarea, alteritate, adică teme despre viața în sine. Tot teme destinate tinerilor abordează și spectacolul Parental Ctrl al Grupului GroundFloor din Cluj-Napoca, regizat de Sinkó Ferenc.

Spectacolul Aglaja al Asociației Reactor din București invită publicul să facă parte dintr-o familie de artiști de circ, proiectând o lume falsă, strălucitoare, în timp ce relevă adevăruri de viață. Regizorul producției este tânărul Ștefan Lupu, originar din Sfântu Gheorghe. Spectacolul „În viitorul apropiat” al atelierului #Reactor de creaţie şi experiment din Cluj-Napoca, în regia lui  Cristian Ban, ne povestește de asemenea despre viziunea adolescenților. Spectacolul este realizat din perspectiva tinerilor și oferă soluțiile vizuale apropiate acestora.


Spectacolul Aglaja al Asociației Reactor din București

Teatrul Figura Stúdió din Gheorgheni sosește la Zilele Sfântu Gheorghe cu spectacolul intitulat Theresia Walser: Közel sincs már e vadság erdeinkben (Theresia Walser: Pădurile noastre nu mai sunt de mult aşa de sălbatice), în regia lui Botos Bálint. Creatorii caută un răspuns dacă există posibilitatea unui nou început, fără acceptarea și închiderea ușilor trecutului, sau dacă, mai devreme sau mai târziu, greșelile trecutului vor prelua oricum controlul vieții noastre? Legendarul musical „Hair”, în regia lui Puskás Zoltán, va fi prezentat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara și tot în cadrul Săptămânii Culturale va fi susținută și premiera spectacolului Teatrului Andrei Mureșanu, O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale.

De la concerte de orgă, la concerte de lansare album – programe muzicale

Pe plan muzical, Săptămâna Culturală oferă o varietate de programe muzicale, printre care concertul pentru orgă-corn, recitalul olimpicilor, producţia Cinematic Bones a Cvartetului Four Bones, clubul de blues Vali „Sir Blues” Răcilă și concertul Black Betty, publicul fiind invitat și la spectacole de dans și folk pub. Szabó Tibor și orchestra invită publicul într-o călătorie muzicală, astfel pe parcursul producției „Meseautó” (Autoturism de vis) se vor auzi Chansonette franceze, serenade italiene, unele melodii latino-americane pentru cei cu „probleme de inimă” și desigur și melodii maghiare și piese de film, printre care Karády-édesbús (melancolie – dulce melodie). Tot în cadrul Săptămânii Culturale, formația Evilági își va susține concertul de lansare a albumului Zenerege, împreună cu difuzarea desenelor animate Székelyföldi Legendárium intitulate Likaskő (Piatra Găurită), A Rétyi Nyír (Mestecănișul de la Reci), Babba Mária (Babba Maria), A táltos asszony (Femeia înzestrată).


Four Bones Quartet de la Budapesta

Trupa Black Betty


Scena Comunității – artiști locali și muzicieni invitați

Scena Comunității, amplasată în faţa Magazinului Şugaş, va prezenta în primul rând artiști locali și grupuri de muzicieni, vineri, 28 aprilie, găzduind Întâlnirea Formațiilor de Elevi, iar duminică, 30 aprilie, Festivalul muzicienilor cu dizabilităţi, Outsider Fest, un eveniment susținut pentru prima dată în centrul orașului, în anii anteriori fiind organizat în Casa Irisz din Sfântu Gheorghe. Vineri, pe Scena Comunității, va concerta Omen și Ismerős Arcok, sâmbătă: No Sugar, Kistehén, DJ Vanotek (MD) & MC Anastasia (RO), iar duminică programul se va încheia cu Zuboly.

De la sugari la adolescenţi – Teatru de Păpuși în cadrul Săptămânii Culturale

În timpul Săptămânii Culturale din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe vor putea fi vizionate șapte spectacole susținute de cinci trupe de teatru, printre care Teatrul Écsi Gyöngyi din Slovacia, Teatrul de Păpuşi Puck din Cluj-Napoca, Compania Lilliput a Teatrului Szigligeti din Oradea, Teatrul de Păpuşi Arlechino din Braşov şi Teatrul de Păpuşi Vojtina din Debrecen, Ungaria – a menționat Péter Orsolya, coordonatoarea Teatrului de păpuşi „Cimborák”, care a precizat că spectacolele sunt destinate chiar și copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. De asemenea, coordonatoarea a precizat că vor fi chiar și povestiri jucăușe, destinate elevilor și tinerilor adolescenți.

Cele două spectacole de păpuși ale Teatrului Écsi Gyöngyi din Slovacia se bazează pe basme populare, spectacolul „Az élet és a halál vize” (Apa vieții și a morții) fiind o prelucrare a unui basm popular Palóc, despre prințul Jankó și preafrumoasa Ilona și despre cât de multe decizii înțelepte trebuie luate ca omul să poată gusta din apa vieții.
Spectacolul „Angyalbárányok” (miei îngeri) prezintă povestea unui cioban sărac, care mulțumită curajului și generozității sale are posibilitatea să umble pe drumuri neumblate de muritori. Ambele producții sunt destinate copiilor de peste 3 ani.
Spectacolul non-verbal „Mimorózart” al Teatrului de Păpuși Puck din Cluj-Napoca a luat naștere din creațiile artistului Joan Miró și muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart. Umorul, armonia și liniștea, libertatea jocului, sunt principalele caracteristici ale acestui spectacol, care este dedicat celor peste 4 ani.
Spectacolul „Kezeslábas” al Companiei Liliput a Teatrului Szigligeti din Oradea este destinat celor mici, accentul fiind pus pe efectele vizuale, pe decorul simplu, dar spectaculos, pe culori, lumini, joc și tot ceea ce poate fi interesant și incitant pentru un copil mic.
Tot Compania Liliput prezintă și spectacolul de păpuși intitulat „Égig érő fa” (Copacul care se înalță la cer), care este recomandat persoanelor de peste patru ani.
Teatrul de Păpuşi Vojtina din Debrecen (Ungaria), își va prezenta spectacolul intitulat „Tessék engem megmenteni” (Vă rog să mă salvați), povestea lui Paul Maar fiind reprezentată într-un joc clasic,  distractiv, atât pentru elevi cât și pentru adulți. Se recomandă persoanelor de peste 8 ani.
Producția Teatrului de Păpuși Arlechino din Brașov, „Metamorphose”, pune accent pe dans, pantomimă, spunând fără cuvinte, prin aducerea la viață a obiectelor, povestea renașterii.

 
Teatrul de Păpuşi Puck din Cluj-Napoca, Teatrul de Păpuşi Vojtina din Debrecen (Ungaria)

Pentru mai multe informații accesați pagina de internet a Zilelor Sfântu Gheorghe, sau pagina FB a evenimentului.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.