ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Sâmbătă începe Târgul de Crăciun

19.12.2016

Târgul de Crăciun din Sfântu Gheorghe va avea loc în perioada 17-24 decembrie, în Piața Centrală a orașului, și se va prezenta ca un adevărat eveniment festiv, cu gustări delicioase, expoziții atrăgătoare, concerte de sărbătoare. Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi de Casa de Cultură Kónya Ádám. Începând de luni după-amiază, copii de grădiniță și elevi își vor prezenta spectacolul de Crăciun, dar programul acestui târg  include și spectacole de dans,”Regölés”-un obicei maghiar de Crăciun de a merge cu colindul, spectacole de cor și extragere de tombolă. Joi, Luiza Zan și Snaps Vocal Band, împreună cu percuționistul Ferencz Áron, vor susține recitaluri acapella, iar vineri va concerta formația Popas Band din București, prezentând adaptări unice ale cântecelor din ultimii șaizeci de ani, cât și producții personale.
Târgul de Crăciun – Programul artiștilor care vor apărea pe scena târgului


► 19 Decembrie, luni:
16:00 – Spectacolul de Crăciun al preșcolarilor de la Grădinița Guliver
17.00 –Corul Crescendo al Colegiului Național ”Mihai Viteazul”– Dirijor: Grosar Liliana
19:00 – Corul Canticorum – Dirijor: Dombora Anikó

► 20 Decembrie, marți:
17:00 – Spectacolul de dans Sport All
18:00 – Corul Bărbătesc Maghiar – Dirijor: Jakab Árpád
18:30 – Corul Mixt Cantus Firmus – Dirijor: Jakab Árpád

► 21 Decembrie, miercuri:
14:00 – Corul de elevi RefSonor –Dirijor: prof.Szilágyi Andrea
14:30 – Corul de elevi RefSonorocska – Dirijor: prof.Szilágyi Andrea
16:00 – Spectacolul de Crăciun al elevilor din clasele primare ale Colegiului Reformat
17:00 – ”Regölés ” -  un obicei maghiar de Crăciun de mers la colindat
18:00 – Cercul de Muzică ”Őszirózsa”

► 22 Decembrie, joi:
13:00 – Corul Liceului Teoretic ”Mikes Kelemen” – Dirijor: Szőcs Dániel
14:00 – Spectacolul de Crăciun al copiilor de la Grădinița „Hófehérke” (Albă ca Zăpada)
17:00 – Luiza Zan & Snaps Vocal Band
18:00 – Colegiul Național ”Mihai Viteazul”

► 23 Decembrie, vineri:
16:45 – Tombolă – programul Asociației Salvatore
17:00 – Corul feminin ”Voces”, Ansamblul de copii ”miniSnaps”
18:00 – concert Popas Band (București)

Despre artiști:
Corul Bărbătesc Maghiar din Sfântu Gheorghe s-a înființat la data de 1 februarie 1921, având 38 de membri. Epoca de aur a dezvoltării, ascensiunii corului cuprinde perioada 1921 -sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial. În faza secundară a activității sale, în perioada războaielor din anii 1944-1969, corul a trecut printr-o perioadă tulbure, această perioadă fiind caracterizată de nesiguranță și mici întreruperi ale activității corale. În cea de-a treia fază, între 1969 – decembrie 1989, corul s-a restabilit, s-a reorganizat, a înflorit și s-a întinerit, dar repertoarul forțat de dictatură și-a pus amprenta asupra acestuia. Începând cu luna decembrie a anului 1989 corul are din nou libertatea de a cânta fără constrângeri, de a se dezvolta și a-și îmbogăți repertoarul, în special cu cântece religioase și pese ale compozitorilor maghiari. Din 2014, Corul Bărbătesc Maghiar din Sfântu Gheorghe este dirijat de Jakab Árpád.



Corul Mixt ”Cantus Firmus”, organizat în cadrul Casei de Cultură Kónya Ádám, s-a înființat în luna octombrie a anului 1980, sub conducerea profesorului de muzică László Attila. De-a lungul a aproape patru decenii, pe lângă o serie de concerte județene și naționale, corul a concertat chiar și în străinătate: Ungaria (Vác, Balaton), Voivodina, Košice, Olanda, Germania, Austria. La data de 4 aprilie 1997 corul a participat la un concert de calificare, unde juriul internațional de mare prestigiu i-a acordat calificativul de „festival”. Din octombrie 2014, corul este dirijat de Jakab Árpád.


”Regölés”-un obicei maghiar de Crăciun de a merge cu colindul va fi un punct de atracție anul acesta, vechiul obicei maghiar  fiind prezentat de instructorii de dans popular Gáspár Attila și Pózna Gabriella, împreună cu a mai mult de 200 de copii. La acțiunea comună a Asociației  Batyus și Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe poate participa oricine dorește. Scopul organizatorilor este de a familiariza și a prezenta tinerilor una dintre cele mai vechi tradiții populare de iarnă. Tradiția, textul și melodia mersului cu colindul s-a păstrat în Ținutul Secuiesc și Transdanubia de Vest.
La colindatul comun vor participa: Ansamblul de dans popular al Asociației ”Batyus„, elevii Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe, Liceului Teoretic ”Mikes Kelemen”, Colegiului ”Székely Mikó”, a Școlii Generale Nicolae Colan, a Școlii Generale ”Váradi József”, a Liceului de Artă ”Plugor Sándor”, cât și Ansamblul de dans popular ”Murgó” din Micfalău.



La Târgul de Crăciun publicul va putea admira diversitatea repertoarului formației Snaps Vocal-Band, de data aceasta formația va concerta cu cântăreața Luiza Zan și percuționistul Ferencz Áron, susținând în mod exclusiv recitaluri acapella.
În perioada celor 13 ani de când s-a înființat, formația a concertat la numeroase festivaluri din țară, cât și din afara țării (Ungaria, Slovacia, Germania, Italia, Croația, Slovacia, Sardinia), astfel  enumerându-se printre cei care promovează înalta calitate a vieții muzicale a orașului Sfântu Gheorghe.
Membrii: Dombora Anna (soprană), Cserkész Emese (alt-director artistic), Ardeleanu Daniel (tenor), Tóth-Györbiró Apor (bas). În colaborare cu: Luiza Zan – cântăreață jazz. Percuție: Ferencz Áron


Colaborarea Ansamblului de copii miniSnaps cu Corul feminin Voces a început de un an, cu ocazia unui spectacol de Crăciun și a continuat până în prezent. Cele două coruri au avut mai multe conceret comune (concertul susținut cu ocazia sărbătorii Zilei Poeziei Maghiare, a Zilelor Simfonice, ediția a VII-a, la Festivalul Internațional de Muzică din Praga, concertul din  Békéscsaba, concertul de comemorare de Ziua Muzicii).
Ansamblul de copii miniSnaps, organizat în cadrul Școlii Populare de Artă din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, a susținut numeroase concerte la Sfântu Gheorghe și la Târgu Secuiesc, a obținut un premiu special în cadrul concursului de muzică din Cluj-Napoca ”Ritmul Muzici”.
Corul de Femei Voces poate fi enumerat printre acele coruri rare, a cărui scop este de a promova literatura muzicală contemporană. Având un repertoar diversificat, nu poate fi încadrat într-un singur gen muzical, spectacolele acestui cor sunt întotdeauna speciale, stilul este mereu unic, reprezentând un element formidabil la orice festival, întâlnire de cor.



Cu peste 700 de concerte, Popas Band  este una dintre cele mai renumite trupe în zona de cover-band din România. Repertoarul trupei include adaptări ale celor mai importante cântece ale ultimilor șaizeci de ani, dar trupa are și albume personale. Având o experiență de 9 ani, această trupă este caracterzată printr-un stil unic și o manieră specială de prezentare pe scenă. Fondatorul trupei este Marius Popa, care timp de cinci sezoane a participat ca muzician și actor la emisiunea Cronica Cârcotașilor. Membrii: Marius Popa, (Spin, Latin Expres, Jukebox, Foisorul de Foc),
Medéa Bălănică, Amalia Uruc, Florin Șerban, Pál Gábor, Nelu Niculae, Gabi Pîndici.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.