ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Gang Rehab – reabilitarea trecerilor de sub blocuri la Sfântu Gheorghe

13.12.2016

Proiectul artistic și de înfrumusețare a orașului, început în vara acestui an, se apropie la sfârșit. Proiectul Gang Rehab, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național are scopul ca aceste ganguri neglijate de decenii să fie reabilitate, să primească o nouă imagine prin intermediul artelor vizuale. În acest sens, inițiatorul proiectului, Casa de Cultură „Kónya Ádám” a anunțat un apel deschis de decorare a gangurilor pentru artiștii vizuali din țară și din străinătate. 12 proiecte artistice au fost depuse, dintre care o comisie de experți, formată din 5 persoane a selectat trei proiecte câștigătoare. Membrii juriului a fost Farkas Réka, jurnalist, redactor la cotidianul „Háromszék”, Kispál Ágnes-Evelin, artist vizual, cofondator și administrator al Spațiului Expozițional de Artă Contemporană „Magma” din Sfântu Gheorghe, Rátz Attila, artist plastic, reprezentant al Asociației „Tone Troopers”, Szabó Lehel, artist vizual, și Wegroszta László arhitect, reprezentant al Ordinul Arhitecților din România.

 

Ca urmare a procesului de evaluare, trecerea aflată în partea stângă a Pieței Mihai Viteazul, va fi decorată de către Incze Kata și Kopacz Hanna, din Sfântu Gheorghe, studente la Universitatea de Artă ”Moholy-Nagy” din Budapesta. Dintre cele două ganguri din zona Gării, în spatele monumentului Ostașului Român, primul va fi pictat de duoul de artiști Sánta J. Botond și Sánta I. Csaba, iar al doilea va fi decorat de către Kadar Alexandru, artist vizual din Sibiu.
Implementarea planurilor artistice a fost anticipată de o intervenție arhitecturală, în urma căreia cele trei ganguri au fost vopsite, curățate și iluminate. Pe peretele interioare ale trecerilor sunt amplasate panouri de publicitate pentru promovarea evenimentelor culturale din oraș.

 

Partenerii proiectului sunt Ordinul Arhitecților din România și Asociația Tone Troopers. Proiectul a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Scopul general al proiectului era să contribuie la starea de spirit pozitiv al locuitorilor – cu privire specială la cei care locuiesc în spatele străzilor unde ajung numai prin ganguri –, prin reabilitarea acestor coridoare printr-o intervenție arhitecturală și una artistică.

 


Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.