ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Lumina în focus - prezentări și workshop pe tema imaginii şi a videomappingului

23.11.2016

Casa de Cultură ”Kónya Ádám”, împreună cu Municipiul Sfântu Gheorghe organizează o serie de prezentări cu titlul Lumina în focus. Scopul evenimentului organizat în parteneriat cu Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA este acela de a analiza relaţia între arta şi tehnologia. Seria de evenimente conțţine două prezentări ai unor artişti de renume internaţională şi o serie de ateliere legate de temele lor.


Bordos László Zsolt – nume de artist Bordos.ArtWorks– va ţine o prezentare despre momentele semnificative ale istoriei imaginii proiectate şi despre istoria proiecţiei pe clădiri (videomapping). Prezentarea va fi susţinută în limba maghiară.

Bordos László Zsolt se ocupă de proiecşii video încă din anul 2000, începându-şi cariera de vj în cultura underground din Budapesta. Şi-a efectuat studiile la Universitatea de Artă din Budapesta Şi la MediaLab UIAH (University of Artand Design) în Helsinki.
Datorită proiecţiilor sale, a animaţiilor în 3d la început de carieră (2000–2004), a proiecţiilor inovatoare (2005–2006), precum şi datorită lucrărilor sale în 3d mapping,  Bordos László Zsolt este considerat a fi unul dintre pionierii generaşiei sale.

Începând de anul 2010, sub numele de Bordos.ArtWorks şi Colaboratorii Săi, Bordos a lucrat cu mai mulţi prieteni-artişti. Într-un scurt timp Bordos.ArtWorks şi Colaboratorii Săi au devenit reprezentanţi reputaţi ai scenei internaţionale de mapping.
Din 2014, Bordos se concentrează asupra proiectelor solo, proiecţii arhitecturale, proiecţii de obiecte de scară mică (object mapping), expoziţii de artă, precum şi asupra proiecţiilor de decoruri de teatru şi operă.

Pe data de 4 şi 5 decembrie Rancz András şi Páll Gecse Ákos vor conduce un workshop despre videomapping. Rancz András şi colaboratorii săi sunt „responsabilii” pentru proiecţia pe clădiri în timpul festivalului de artă contemporană pulzArt, ediţia a 4-a. În timpul acestui workshop ne vom putea face o idee despre modul de realizare a unui proiect de video mapping. Pe data de 4 decembrie, atelierul începe la orele 11.00, iar atelierul de pe 5 decembrie ţine între orele 16.00 şi 18.00 la Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA. Workshopul va fi susţinut în limba maghiară.

Cu o săptămână mai târziu, pe data de 10 decembrie, sâmbătă de la orele 18.00, Mattis-Teutsch Waldemar, artist de renume internaţională va ţine o prezentare despre arta holografică cu titlul Arta imaginii şi ştiinţa. Prezentarea va avea loc în Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA şi va fi susţinută în limba maghiară
Mattis-Teutsch s-a născut pe data de 20 Mai 1950 la Sfântu-Gheorghe. Între 1971 - 1975 studiează la  Institutul de  Arte  Plastice  „Nicolae Grigorescu“  Bucureşti, (profesor C. Baba), secţia pictură. În 1971 colaborează la realizarea unui mozaic pe peretele exterior de la Casa de Cultură din Suceava. În 1980 participă la realizarea mozaicului de pe zidul exterior al „Uzinelor de Autocamioane“ din Braşov, iar în 1988 obţine Premiul pentru acuarelă „Sinaide Ghi“ Roma. În 1993 participă la un curs privat de iniţiere în holografie, condus de Urs Fries (director  tehnic la Institutul de „Medii si Arta“ de la Köln, la Basel (Elvetia). În 1996 construieşte şi instalează un laborator privat de artă holografică la Braşov, şi în 2003 apare cu o hologramă în „Holographic Network“ Dieter Jung, album editura Rasch Verlag Bramsche din Köln, (Germania). În 2003 obţine premiul pentru holografie „Shearwater“ al anului 2003.

În perioada 13 - 23 decembrie Fám Erika, cercetător de film şi media va conduce o serie de workshopuri despre Dubla natură a luminii şi a imaginii-mişcare.
Dubla natură a imaginii, dualismul corpuscul-undăpotfi urmărite prin analiza diferitelor forme ale apariţiei luminii în artele vizuale. Workshopul încearcă să aducă mai aproape pe plan teoretic,cu ajutorul mai multor exemple relevante, experimentele în artele vizuale, orientate către lumină, respectivmodalităţile asociate cu lumina ale imaginii-mişcare. Vom referi, printre altele la laterna magică, teatrul de umbre, la videomapping, precum şi la filmul experimental. Participanţii mici din grădiniţe şi şcoli gimnaziale pot încerca teatrul umbră, elevii din licee putândrealiza fotografii de lumină-umbră, precum şi filme experimentale sau creaţii de imagine-mişcare.

Atelierele sunt organizate în fiecare zi între orele 09.00 şi 15.00 la Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA cu grupuri înregistrate prealabil. Înregistrarea la workshop se face la Fám Erika, la nr. de telefon 0724338562. Workshopurile vor fi susţinute în limba maghiară şi în limba română.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.