ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Începând de săptămâna viitoare în noul cinematograf ”Arta” vor rula filme pentru școlari

22.11.2016

În cadrul unei conferinţe de presă, combinate cu mici proiecţii de prezentare, primarul  Antal Árpád András, viceprimarul Sztakics Éva, reprezentantul parlamentar Márton Árpád şi consilierul local Miklós Zoltán, a prezentat lunga procedură juridică a acestui cinematograf cât şi ultimele retuşări necesare pentru ca acesta să poată fi deschis publicului larg.


Foto: Albert Levente

În 2008, după  unele  modificări, Parlamentul a admis  aceea  hotărâre  de  guvern care prevedea  faptul că  RADEF (Regia Autonomă de Difuzare a Filmelor – n.r.) trebuia să predea autorităţii locale toate acele clădiri date spre închiriere, care nu erau utilizate în scop de proiecţie de filme.
Ca urmare a legii, intrate în vigoare la data de 31 ianuarie 2009, la data de 31martie municipiul Sfântu Gheorghe a fost primul municipiu care a semnat contractul cu RADEF. După aprobarea  Consiliul  Local, au urmat 28 de procese  până  când municipalitatea a intrat efectiv în posesia clădirii.
La data  de 22 martie 2012 s-a reuşit evacuarea chiriaşului de la aceea dată, iar pe 7 ianuarie  2004 s-a început procedura de achiziţie publică pentru renovarea clădirii, apoi, la data de 1 decembrie 2015 o parte din imobil s-a predat  Teatrului ”Andrei Mureşanu”.

Municipalitatea a predat clădirea cinematografului Casei de Cultură  Kónya Ádám, iar săptămâna viitoare vor avea loc proiecţii  gratuite realizate  pentru copii.  Nu se pot vinde bilete până  când nu se obţin toate autorizaţiile, drept pentru care publicul larg va mai aştepta un pic până la deschiderea cinematografului.

 

  Foto: Albert Levente

În ceea  ce priveşte  valoarea  investiţiei, primarul  Antal Árpád András a declarat faptul că renovarea întregii clădiri s-a ridicat la 6.005.860 de lei, echipamentele moderne de proiecţie însumând 654.861 lei, iar dotarea sălii Teatrului  Andrei  Mureşanu  396 274 lei.

Márton Árpád, reprezentantul parlamentar, consideră  că recuperarea şi punerea în funcţiune a cinematografului  este o poveste de succes, care reprezintă o dovadă a cooperării reale dintre guvern, parlament  şi  municipalitate.

Planul de renovare îi aparţine lui  Damokos Csaba, lucrările de execuţie au fost realizate de contractanţi locali, astăzi în locul clădirii realist-socialiste găsindu-se o clădire  complet modernă. Viceprimarul Sztakics Éva a menţionat că termenul de predare s-a extins din cauza seriei de proceduri şi a evenimentelor neprevăzute, iar la momentul actual se aşteaptă doar primirea unor autorizaţii, care se vor depune la CNC (Consiliul  Național  al Cinematografiei)  în vederea obţinerii licenţei finale.

Conform viziunii, în cadrul cinematografului se vor proiecta atât cele mai noi filme de la Hollywood, cât şi filme de artă. Graţie echipamentelor moderne, ca de exemplu, antena satelit, vor putea fi vizionate spectacolele, concerte live, organizate în orice colţ al lumii.

Consilierul local Miklós Zoltán a subliniat faptul că municipalitatea este probabil cel mai bun proprietar al cinematografului, aceasta putând inspira din nou cultura în clădire, adresându-se şi acelui public care până acum s-a deplasat  la  Braşov  pentru a viziona  un  film.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.