ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Trebuie plantată sămânța iubirii față de sunet

21.11.2016

Conform concepției organizatorilor, concertele pot fi urmărite în limba maghiară și română deopotrivă. Spectacolele seriei compusă din patru ediții vor fi prezentate de două ori în sala mare a Teatrului Tamási Áron. Astfel, de la orele 10, elevii din clasele 1–4 pot face cunoștință cu muzica clasică, iar de la orele 12, instrumentele vor povesti elevilor din clasele 5–8. Abonamentele costă 20 RON și pot fi cumpărate în Biroul de Organizare Evenimente Culturale. Biletele de intrare valabile pentru un singur spectacol costă 5 RON.
Oare peste zece ani va exista la Sfântu Gheorghe un interes față de muzica clasică? – și-au pus întrebarea organizatorii ținând cont de grupa de vârstă a publicului sălilor de concerte. Cu accent pe stârnirea interesului tinerilor, aceștia doresc să se apropie de cei mai mici, prin intermediul învățării și educării prin joc, având ca scop declarat ca elevii să continue să frecventeze concertele de muzică clasică și ca adulți și fiind și cunoscători. Însușirea cunoștințelor muzicale de bază pentru aprecierea, iubirea muzicii simfonice începe încă din copilărie. Concertele lecții doresc să fie un partener în acest demers, făcând posibilă cunoașterea celor mai importante opere ale literaturii simfonice, și determinând pe copii să prețuiască și să iubească muzica clasică. „Dacă acum se plantează o sămânță bună, există toate șansele ca aceasta să înmugureze și să crească – a arătat Filip Ignác, organizatorul și inițiatorul programului despre importanța experienței muzicale timpurie. „În timpul ascultării active a muzicii funcționează imaginația, se mobilizează ideile și spiritul prinde aripi. Influențează în mod pozitiv dezvoltarea personalității. Metodele ce preferă creativitatea fac cunoscută elevilor bucuria creației, încurajează gândirea activă și stimulează funcționarea fanteziei. Dorim să aplicăm acest stil de interpretare a lecției în cadrul concertelor.” Oferta programului se adresează mai ales elevilor din clasele 3–8. Chiar fără orice fel de pregătire muzicală, concertele lecții pot fi o plăcută experiență muzicală.
Seria de concerte ce va dura până primăvară este încadrată în Cele patru anotimpuri ale lui Vivaldi, concertele având în distribuție un solist și un narator. În noiembrie vor răsuna temele Toamnă și Iarnă din opera arhicunoscută a lui Vivaldi în colaborare cu violonistul Péter Ernő și naratorul Adorján Csaba. Această muzică cunoscută și apreciată a fost auzită de toți deja, aceasta se consideră prima adevărată muzică de program, adică asocierea unor întâmplări și evenimente concrete cu părți muzicale, astfel permițând ascultătorilor o mai ușoară asociere. Muzica deschide receptorul, poveștile stârnesc fantezia, pasajele muzicale concrete, melodiile pot fi asociate în mod spectaculos cu imagini din natură, stări de spirit, întâmplări. Apoi, în ianuarie, cu ocazia concertului intitulat „Muzică din timpul regilor” oferit de formația Codex, elevii vor primi o „gustare” din muzica veche, atât de apropiată lumii copiilor. În luna februarie, formația Codex îi invită pe elevi la o aventură în lumea instrumentelor din perioada renașterii și a barocului. În martie vor răsuna operele Primăvara și Vara ale lui Vivaldi datorită artiștilor invitați: naratorul și violonistul.
Organizatorii consideră că în timpul concertelor, pe lângă experiența artistică este importantă și abordarea pedagogică pentru ca concertele simfonice să devină o muzică de plăcere dar să îndeplinească și scopuri didactice.
Program organizat de: Casa de Cultură Kónya Ádám, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.