ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Programul Operaţional Regional: Se pot depune din nou cereri de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor

11.10.2016

De data aceasta în Sfântu Gheorghe aceste finanţări se vor aloca din fonduri europene şi nu dintr-un program guvernamental.

Data limită a proiectelor, care se depun la Agenţia pentru Dezvoltare Regională, este 16 noiembrie.2016, iar acestea vor conţine studiul de fezabilitate (DALI) a asociaţiilor de locatari care solicită finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Deşi, din cauza termenului limită atât de scurt, numărul asociaţiilor de locatari care vor participa la acest program va fi limitat, Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth Birtan Csaba, a menţionat că, după părerea lui, fondurile europene nu se vor epuiza în prima etapă, astfel este de aşteptat să fie un nou apel pentru cei care nu au putut să aplice acum.



Odată cu reabilitarea termică a blocurilor, se pot solicita finanţări pentru lucrări precum reparaţii ale şarpantelor blocurilor, montarea unor sisteme centralizate de încălzire, modernizarea ascensoarelor sau folosirea energiilor alternative.
În ceea ce priveşte costul lucrărilor de reabilitare, acestea vor fi finanţate în proporţie de 60% din fonduri europene, 25% de către proprietarii apartamentelor prin rate lunare, iar restul de 15% din bugetul local.


Învăţând din programul de reabilitare anterior, când locuitorii nu şi-au achitat cota parte, şi ca urmare, în 2013, Primăria Sfântu Gheorghe a stabilit mărirea garanţiilor depuse (pentru renovarea unui garzon 2 000 lei, unui apartament cu 2 camere 4 000 lei, iar pentru apartamentele cu 3 şi 4 camere, locuitorii trebuiau să ofere o contribuţie proprie de 6 000 şi 7 000 de lei), anul acesta Consiliul Local a redus valoarea garanţiei. Astfel, locatarii blocurilor care solicită fonduri pentru reabilitare, trebuie să depună o garanţie de 300 de lei, iar lucrările de reabilitare vor începe doar în momentul în care cel puţin 2/3 din totalul locatarilor blocului vor îndeplini această condiţie.


Valoarea exactă a contribuţiei totale va fi stabilită de către executant, ca urmare a măsurătorilor concrete ale apartamentelor. Executantul va fi ales în urma unei licitaţii, după care, valoarea contribuţiei se poate modifica, chiar să se micşoreze. Garanţia de 300 de lei se va pierde în cazul în care dosarul de finanţare va fi respins.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.