ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Târgul de Toamnă creează atmosferă familială în centrul orașului

29.09.2016

În primul week-end din luna octombrie, putem să ne pregătim de Târgul de Toamnă, structura căruia este construită pe dansuri, povești și cântece populare, iar pe lângă târgul meșteșugarilor și al producătorilor tradiționali, programul este îmbogățit cu o ofertă foarte bogată și variată de folclor. În cadrul Târgului de Toamnă organizat la Sfântu Gheorghe, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie, oferta de produse este asigurată de producători tradiționali din Ținutul Secuiesc, și asemenea anilor precedenți, evenimentul este organizat în așa fel, încât toată lumea, de la mic la mare, să se regăsească și să se bucure de programele  oferite. Se vor spune povești, va fi casa dansului poveștilor, va fi parada cârnaților, Csik Zenekar și Formația Tokos vor susține concerte, iar sâmbătă vom avea posibilitatea să vedem Spectacolul de Gală jubilenar al Ansamblului de Dansuri Miriapod.
Vineri, 30  septembrie, la Biblioteca Județeană Bod Péter va demara seara de povești din cadrul festivalului de povești al Ținutului Secuiesc „A fost odată, ca niciodată...”.

Evenimentul va fi prezentat și în piața centrală, de ziua poveștilor populare maghiare, cu începere de la ora 19,00, narator Luzsi Margó care, de-a lungul timpului, a ajutat începând de la copiii care merg la bibliotecă, până la adulți din pușcărie, foarre multă lume, cu personalitatea ei colorată și abilitățile ei de narator și povestitor. Cu această ocazie, organizatorii oferă povestea tuturor, indiferent de vârstă, căci avem oportunitatea de a asculta povestea prin vorbele unei persoane recunoscute și iubite în multe părți ale lumii, datorită activităților ei de povestitor și construire și consolidare a comunității. Seara de vineri va fi încheiată de concertul Orchestrei Csik, care anul acesta împlinește frumoasă vârstă de 25 de ani. Rândul iubitorilor de muzică tradițională de peste tot din Transilvania a fost îmbogățit de concertele susținute de orchestră, în ultimele decenii. Este una din cele mai cunoscute, iubite  formații de muzică populară maghiară, care crează cu stil și calitate, care s-a dezvoltat continuu, cu însuflețire, și a dat mai departe, publicului, toată știința ei.


Prin concertul de vineri seara, de la ora 20,00, organizatorii încearcă să se revanșeze și față de cei care și-au așteptat formația preferată la Galopiada Secuiască, dar din cauza vremii nefavorabile, concertul a fost amânat.



Evenimentele gastronomice de sâmbătă dimineața vor începe la ora 10,00. anul acesta, la parada cârnaților și concursul de sarmale s/au înscris 30 de echipe. Parada cârnaților este un eveniment organizat de 14 ani, dar a ajuns să îmbogățească programul evenimentelor centrale doar de câțiva ani, iar prin aceasta, scopul organizatorilor este acela de a aduce mai aproape de public acest concurs, și să promoveze mâncărurile tradiționale. Rezultatele vor fi anunțate la ora 16,00. În cursul serii, Ansamblul de Dansuri Miriapod, care este una din cele mai iubite și populare ansambluri de dans de către copii și tineret, va sărbători împreună cu noi.


Prima probă, ansamblul condus de perechea Virág  a avut-o exact acum 10 ani. De-a lungul timpului, în trei generații, mai mult de 200 de copii au făcut cunoștință cu dansul popular maghiar, astfel ajungând mai aproape de respectarea tradițiilor și a artei tradiționale. La Gala jubilenară de sâmbătă seara vor urca pe scenă în jur de 150  de dansatori, de dragul serbării comune. Alături de profesorii de dans, vor fi invitați Ansamblul de Dansuri Háromszék, și Formațiile Tokos și Folker. După programul de gală de la ora 18,00, va urca pe scenă Formația Tokos din Cluj–Napoca. Formația alcătuită din tineri muzicieni este invitată la numeroase evenimente, tabere de dans și muzică tradițională, fiind câștigătoarea premiului mare al Concursului „Felszállott a páva”.

Casa Dansului interactiv care va avea loc duminică dimineața cheamă la dans pe toată lumea, nu numai copiii cu vârsta cuprinsă între 5 – 10 ani, de la ora 11,00 fiind așteptați de către Ségercz Ferenc și orchestra lui toți cei care au sufletul tânăr și se lasă vrăjiți și purtați pe meleagurile poveștilor și ale muzicii. Pe scena din piața centrală, începând cu ora 17,00  vor avea loc programe de muzică și dansuri populare, printre altele: Grupul de Dans Pántlika din Cernat,și Ansamblul Cununa Carpatilor din Întorsura Buzăului. Seara se va încheia cu concertul Formației Égvilág, care va începe la ora 19,00. Membrii formației: Hána László, Ségercz Ferenc, Ticusán János și Vitályos Lehel invitați fiind Tóth Éva, Tóth Zsófi și Fazakas István.
 
În ultimii cinci ani, Târgul de Toamnă a devenit un adevărat evenimet de familie unde, alături de culorile toamnei, piața centrală este împodobită cu fân adevărat, iar alături de oferta culturală, pot fi degustate și adevărate bucate tradiționale, bunătăți care se găsesc la hanul târgului.

Copiii se pot conecta la joc, devenind mici meșteri, iar gologanii câștigați, pot să-i schimbe la magazinul din târg ude au posibilitatea să aleagă dintr-o varietate de produse interesante, obiecte din pâslă sau cărți. Jocurile pentru copii ale Fundației Caritas, ale Asociației Ispiláng și ale Fundației Guzsalyas vor avea loc în intervalul orar 11,00–17,00. dde asemenea, toți cei interesați vor avea posibilitatea să facă cunoștință cu instrumentele de percuție ale lui Hána László, și cele de suflat ale lui Ségercz Ferenc.



 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.