ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Földes László – serată HOBO la Sfântu Gheorghe

10.09.2016

La data de 11 și 12 Septembrie, probabil unul dintre cei mai originali interpreți de muzică blues și rock and roll maghiar, Hobo, va concerta în fața publicului din Sfântu Gheorghe. De data aceasta Hobo va interpreta propriul său calvar de muzică, intitulat ”Halj meg és nagy leszel!” (Mori și vei deveni celebru!) și va delecta publicul cu o seară unică recitând opera lui Ady Endre, intitulată ” A föltámadás szomorúsága” (Învierea tristeţii).  "Hobo, pe care îl veți vedea în rolul Mori și vei deveni celebru, este cel mai cinstit om pe care l-am întâlnit vre-odată. Sinceritate lui este pătrunzătoare și reflectă prietenie"- spune Vidnyánszky Attila, organizatorul seratei, directorul Teatrului Național din Budapesta. Ambele evenimente au loc în cadrul programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”, desfășurându-se duminică și luni, începând cu ora 19:00, la Studioul de Dans Háromszék.

Serata denumită ”Mori și vei deveni celebru!”, care se va desfășura duminică, pe data de 11 septembrie, a fost prezentată pentru prima dată în cadrul Teatrului Național din Budapesta, în luna noiembrie a anului 2015. Prevăzut cu sub-titlul Cântece, poezii, mărturii și povestiri ale ultimelor șaptezeci de ani, se bazează pe experiența și personalitatea lui Földes László, constând din 14 stații realizate pe fond muzical. Povestirile sunt legate de muzică și recitaluri, în fața publicului prezentându-se un roman picaresc, care începe cu muzica blues 45 a albumului Esztrád, respectiv cu nașterea; 1945 este deasemenea și anul nașterii artistului Földes László. Spectacolul nu cuprinde doar o ilustrație a propriilor cântece, ci va prezenta și un fragment al muzicii lui Cseh Tamás intitulată Budapesta, și va aminti și de muzicianul Poór Péter, care a fost camaradul artistului, cât și de alte persoane emblematice din ultimii șaptezeci de ani, ca și Baksa Soós Jánost, Mick Jaggert, Lenonn, secretari de stat, președinți de consiliu, artiști. Să fi pe drumuri este ceva nemaipomenit, relatează Hobo de mai multe ori, iar acest drum nu are nici o legătură cu blues-ul, sau cu arma minune a Războiului Rece, adică rock and roll-ul, ci despre căutarea lui Dumnezeu – scrie magazinul Teatrului Național. Serata artistului Földes László face parte din repertoarul istituțiilor capilatei.

Serata Ady Endre din ziua de luni, data de 12 septembrie, poartă titlul de ”A föltámadás szomorúsága” (Învierea tristeţii). După József Attila, Villon și Faludy, Pilinszky, recitându-l pe Ady Endre, Hobo își formulează propriile gândurile despre lume, despre Ungaria, despre sine. După cum spune el – nu fiindcă s-ar fi gândit la o nouă serată, ci fiindcă poeziile lui Ady Endre i-au oferit răspunsurile la întrebările de azi. Hobo nu dorește să ofere o imagine de ansamblu a poeziilor lui Ady, ci va recita acele poezii în care el a găsit răspunsuri la propriile sale probleme. Aceste poezii redau iubirea de patrie a unui bărbat ajuns la capăt de drum, responsabil, războinic, bicuit în mijlocul Europei, relația cu trecutul, cu istoria, cu compatrioți, cu Occidentul, respectiv amintirea recunoscătoare a fostelor iubite, vise și speranțe. ”Aici, în teatru, pot mărturisi tot, fiindcă oricum nimeni nu crede niciun cuvânt din ceea ce spun. Dacă pormă va fi mai ușor? Să credeți voi. Aplauzele fac totul mai ușor, faptul că pot să mint după placul meu și să fiu aplaudat. Sau pot să spun adevărul? Nu mă crede nimeni, dar nici nu trebuie, important este ca lumea să aplaude...De aceea este bine teatrul. Aici pot să fiu oricine, chiar și propria mea persoană, oricum nu mă crede nimeni. Atunci de ce să mint? Să minți nu e ușor, e un lucru care necesită efort, trebuie să ghicești tot felul de lucruri, apoi să le notezi, să le înveți și să faci de parcă...”- scrie Hobo.

Seratele HOBO -Földes László se vor desfășura la Sfântu Gheorghe, pe data de 11 și 12 Septembrie, la Studioul de Dans Háromszék, începând cu ora 19:00. Ambele spectacole sunt destinate celor peste 14 ani. În timpul spectacolelor se interzice utilizarea aparatelor de fotografiat și video. Biletele se pot  cumpăra la Biroul de Evenimente Culturale (Piaţa Libertăţii, nr.1), în cadrul programului: 11:00 – 16:00, sau înainte de spectacol, la fața locului, respectiv pe pagina www.biletmaster.ro. Prețul biletului costă 20 lei.
Organizatori:Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Centrul Cultural ”Kónya Ádám”.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.