ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Gang Rehab – apel de proiecte artistice

29.08.2016

GANG REHAB
Apel de proiecte artistice

 

Casa de Cultură „Kónya Ádám” organizează un concurs deschis adresat artiștilor vizuali, intitulat Gang Rehab  în cadrul festivalului de arte contemporane „pulzArt”. Tema centrală a apelului este realizarea de proiecte artistice în gangurile de sub blocuri. Partenerii proiectului sunt Ordinul Arhitecților din România și Asociația Tone Troopers. Apelul de proiecte este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Scopul concursului este renovarea creativă, cu colaborarea unor artiști vizuali, a trei treceri de sub blocuri din Sfântu Gheorghe. Trecerile (gangurile) sunt clasificate din punct de vedere al locației lor: una este în centrul orașului, în Piața Mihai Viteazul, în timp ce alte două se află în cartierul Gării. Prezentarea, desenele tehnice și fotografiile gangurilor pot fi găsite în fişierele atașate: MV1, G1, G2 (planșe actualizate).

Cum se poate participa?
Candidații vor trebui să realizeze planul de reabilitare creativă a unui gang la alegere, ținând cont de obiectivele generale ale proiectului Gang Rehab: reabilitarea printr-o intervenție artistică (instalații artistice, pictură pe ziduri etc.) a gangurilor construite în timpul comunismului și lăsate în paragină, care în prezent inspiră gânduri neplăcute, îmbunătățirea pe termen lung a dispoziției celor care folosesc gangul, crearea unei atmosfere mai plăcute în gang.

Publicatorii apelului de proiecte așteaptă creații care sunt legate de aceste spații și care să reflecte mediul. La întocmirea dosarului de participare, trebuie avut în vedere că pentru executarea unui proiect sunt la dispoziție 10 zile, iar bugetul maxim al executării este de 1500 RON.

Înainte de începerea lucrărilor artistice, lucrările de reparație ale celor 3 ganguri vor fi efectuate de publicatorul apelului de proiecte în baza unui plan tehnic. În acest sens, toate gangurile vor fi reabilitate, curățate și zugrăvite, fiind montate și corpuri de iluminat și un panou publicitar în fiecare.

Cine poate participa?
Organizatorii așteaptă participarea unor artiști sau grupuri compuse din doi artiști (artiști plastici, artiști de arte decorative, graficieni, arhitecți, arhitecți peisagiști, graffitiști, artiști „street art” etc.) cu experiență în executare, care prin creația lor artistică vor transforma aceste ganguri. Candidații trebuie să atașeze la dosar cel puțin 1 creație (de interior sau exterior) materializată. Proiectele depuse vor fi tratate confidențial, acestea fiind dezvăluite terților doar cu acordul candidatului. Creațiile selectate pot fi utilizate de către publicator în vederea promovării proiectului Gang Rehab.

Calendar
Publicarea apelului de proiecte: 17 august 2016
Termen de depunere a dosarului: 30 august 2016, până la miezul nopții, 5 septembrie 2016, până la miezul nopții
Evaluarea proiectelor: 31 august 2016, 6 septembrie 2016.
Comunicarea rezultatelor: 1 septembrie 2016, 7 septembrie 2016.
Executarea proiectelor: 5-14 septembrie 2016, 15-25 septembrie 2016.
Inaugurarea gangurilor: 15 septembrie 2016, 28 septembrie 2016.

Informații suplimentare pot fi obținute, până la 20 august 2016, la adresa de mail kultura@sepsi.ro, iar lista (actualizată până pe data de 25 august) răspunsurilor poate fi accesată pe www.kultur.ro și www.sepsi.ro.

Criterii de participare
Orice proiect care îndeplinește specificațiile concursului, este valabil.
Proiectul nu poate conține nicio referință sau comentariu jignitoare la adresa niciunei națiuni, etnii, rase sau confesiuni, nu poate conține sau promova niciun mesaj politic sau crez, ori reprezentări obscene. În baza evaluării juriului, orice astfel de proiect va fi exclus din concurs.
Candidații câștigători nu pot modifica proiectul depus inițial fără anunțarea și acordul publicatorului apelului de proiecte.

Modul de depunere a proiectelor
Proiectele și creațiile deja materializate se trimit în format electronic la adresa kultura@sepsi.ro. Vom trimite o confirmare odată cu aprobarea participării.
Subiectul mailului trebuie să fie: Proiect Gang Rehab 2016 Sfântu Gheorghe. Nu ne asumăm răspunderea pentru mailurile fără subiect care se rătăcesc din acest motiv.
Pentru a înlesni evaluarea proiectelor, acestea trebuie să conțină următoarele elemente împreună cu proiectul sau proiectele 3D (în format .pdf și .jpg),
o scurtă descriere a proiectului (maximum 3000 caractere cu spații) care să conțină titlul, denumirea gangului ales, numele candidatului sau candidaților, domiciliul, numărul de telefon, adresa de mail. În cazul proiectelor depuse în grup, descrierea trebuie să conțină datele de contact ale cel puțin unei persoane. Vă rugăm să precizați o listă punctuală cu materialele, accesoriile, uneltele etc. necesare pentru realizarea proiectului. Descrierea trebuie să mai conțină și un opis al desenelor;
planul corespunzător scării, planul de plafon ale gangului ales, unde trebuie specificate toate intervențiile care nu se văd pe desenele de vedere laterală, de exemplu, zugrăvirea solului sau plafonului;
toate vizualizările laterale (cu scară) ale gangului ales. Vă rugăm să specificați și dacă pe vreunul dintre pereți nu va avea loc nicio intervenție;
schița 3D a gangului ales.
Pentru a permite imprimarea optimă, proiectele 3D și desenele trebuie să respecte următorii parametrii tehnici:
Culoare: toate desenele trebuie să fie color;
Scară: scara minimă a desenelor trebuie să fie de 1:20 (1 metru în realitate, 5 cm în desen);
Dimensiune: format A3 sau A2;
Rezoluție: 300 DPI;
Format: .pdf și .jpg;
Descriere: pe fiecare desen trebuie trecut și titlul proiectului.
Pe lângă cele de mai sus, sunt binevenite orice alte modalități de ilustrare, explicative sau grafice (3D, fotografii, fotografii despre machete etc.), pe suport digital, în limitele specificate mai sus, în vederea susținerii proiectului.

Procesul de selecție
Proiectele depuse vor fi evaluate personal de un juriu compus din 5 membri. Comunicarea rezultatelor va avea loc ulterior jurizării.

Criterii de evaluare

În ce măsură proiectul se încadrează în mediu/spațiu.
Valoare artistică, concept, experiență vizuală sofisticată, noutate, creativitate.
Fezabilitate: în ce măsură proiectul este realizabil, care este standardul preconizat al execuției.
Încadrarea în bugetul de execuție de 1500 RON.
Durabilitatea proiectului.

Atenție! În toate aspectele apelului de proiecte va decide juriul format din experți externi, neexistând posibilități de depune contestații. Juriul nu va oferi justificare privind proiectele refuzate nici oral, nici în scris.

Premiul acordat
Artiștii selectați vor beneficia de un onorariu de 1000 RON fiecare, până la premierea a cel mult 6 artiști pentru cele 3 ganguri. Bugetul pentru acoperirea costurilor materiale este de 1500 RON/gang, achiziția materialelor fiind asigurată de organizatori.
Premiul de 1000 Ron este o sumă brută, figurează ca venit impozabil, atrăgând după sine obligația plății impozitului pe venit de 16%, în condițiile legislației românești.

Membrii juriului
Farkas Réka, jurnalist, redactor la cotidianul „Háromszék”
Kispál Ágnes-Evelin, artist plastic, cofondator și administrator al Spațiului Expozițional de Artă Contemporană „Magma” din Sfântu Gheorghe
Rátz Attila, artist plastic, reprezentant al Asociației „Tone Troopers”
Szabó Lehel, artist vizual
Wegroszta László arhitect, reprezentant al Ordinul Arhitecților din România

 

Fotografii
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.