ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Colecţia de artă Németh–Kriza în Sfântu Gheorghe, la Centrul Artistic Transilvănean

15.08.2016

La data de 19.iulie.2016, ora 14:00, la Centrul Artistic Transilvănean din Sfântu Gheorghe, va avea loc vernisajul expoziţiei realizate din colecţia de artă a pastorului reformat Németh Géza şi soţia acestuia Kriza Judit, expoziţie intitulată  ”Transzcendencia” (Transcendenţă). Németh Géza şi soţia sa au fost susţinătorii Mişcării de Reînnoire a Bisericii Reformate din anii 1950. În cadrul acestei mişcări, ei s-au angajat în activităţi de consolidare a comunităţii, au organizat tabere de tineret, adunări ecumenice, au fost primii care au început să sprijine maghiarii aflaţi dincolo de  graniţe, să ajute maghiarii veniţi din Transilvania.
Din motive politice, în 1972, lui Németh Géza i s-a interzis practicarea vocaţiei pastorale, acesta fiind nevoit să-şi asigure traiul prin vânzarea de gravuri. În urma activităţii sale de broker de imagini, prin relaţia cu artiştii, împreună cu soţia sa a strâns importante colecţii de artă. Cea mai mare parte a colecţiei este alcătuită din operele artiştilor renumiţi din anii 1980 şi 1990. În colecţia operelor de artă ale artiştilor contemporani, maghiari şi străini, se accentuează – pe lângă  picturi şi sculpturi – şi arta grafică din anii 1980: operele cu o uşoară tentă de grotesc, inspirate din tematica biblică, ale lui Somogyi Győző, gravurile şi acuarelele lirice ale lui Miklós Borsos, graficele elaborate ale lui Vladimir Szabó, desenele grafice expresive, în tuş, ale lui Lajos Szalay. O atenţie deosebită necesită seria de desene grafice ale lui Plugor Sándor, denumite ”Stáció”, pe care le-a creat în ultimii ani ai vieţii sale şi care până acum nu au fost prezentate în cadrul nici unei expoziţii. Pe lângă colecţia de lux, familia Németh îşi permite a completa operele cu lucrările artiştilor de care se leagă prin prietenie, respect sau sprijin financiar.
Expoziția este o continuare a expoziţiei din martie 2016 a Galeriei Mank din Szentendre (Ungaria), la care se adaugă noi opere semnificative.
Vernisajul expoziţiei care va avea loc la Centrul Artistic Transilvănean din Sfântu Gheorghe oferă posibilitatea ca operele artiştilor din Transilvania şi operele artiştilor din Ungaria să poată fi vizionate în aceeaşi încăpere, astfel publicul putând experimenta libertatea colecţionarului privat. Expoziţia se deschide cu discursul primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, al episcopului Eparhiei Reformate din Ardeal, Kató Béla, al Preşedintelui Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, al directorului general MANK, dr. Hóvári János, şi al  istoricului de artă Vécsi Nagy Zoltán.
Expoziţia poate fi vizionată până la data de 7 august 2016, în sala de expoziţie de la parter din cadrul Centrului Artistic Transilvănean, de marţi până vineri între orele 10 şi 17, sâmbătă şi duminică de la ora 10 până la ora 14.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.