ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Cultura se armonizează și în luna iulie – oferta culturală a lunii iulie pornește cu patru evenimente în Piața Centrală

29.06.2016

De sâmbătă până luni, seria de evenimente intitulată Sfântu Gheorghe mizează pe cultură îi întâmpină pe cei interesați cu noi programe desfășurate în Piața Centrală a municipiului. Sâmbătă, 2 iulie va fi lansată o serie de programe destinate familiilor ce vor ține toată ziua. Astfel, sâmbătă, formația Boja din Pécs, Ungaria va concerta pe terasa Tein; duminică, Luiza Zan și formația ei vor oferi o reinterpretare a clasicilor jazz-ului, iar luni, în spațioasa Piață Centrală vom putea urmări patru flautiste din Viena.

Ziua de sâmbătă, 2 iulie se adresează familiilor. Seria de programe, inspirată de succesul programelor de ziua copilului va cuprinde programe oferite de organizații și asociații care în ultimii ani au participat în organizarea zilei copilului. Pe durata verii ne vor invita la activități care îi implică atât pe adulți, cât și pe copii, aceștia putând crea, juca și descoperi noutăți împreună. La prima ocazie, evenimentele se vor desfășura în organizarea pedagogului de muzeu, doamna Demeter Éva, care îi așteaptă pe copiii cu vârstele cuprinse între 3 și 12 ani pe zona cu gazon de lângă fântâna din Piața Centrală între orele 11 și 13, respectiv 16 și 18. Ziua se va concentra în jurul kamishibai japoneze: copiii vor putea urmări povești de teatru de hârtie, care îi îndeamnă la jocul cu culori și forme. Vor mai fi activități de pictură de curcubeu și nori, dar și de buline, iar după reprezentări, copii vor avea ocazia de a crea împreună. În caz de ploaie, ziua familială va avea loc duminică.

Piața Centrală ne va aparține și în orele serii: invitatul terasei Tein va fi formația Boja din Pécs, care va concerta de la orele 20.00. Muzica lor este o combinație între cântecul popular maghiar și jazz-rock-ul progresiv. O muzică variată și bogată pe care o asezonează cu o atmosferă de concert de neuitat. Membrii formației mărturisesc că: „Ne pasă de cântecul popular maghiar, acordăm importanță culorilor, și conservăm bogăția tradiției noastre muzicale.” Cu ocazia concertului în aer liber de sâmbătă ne va cânta Martos G. Csongor, la instrumentele folclorice va cânta Büki Richárd, Barta Tamás va cânta la chitară, iar la tobe îl vom asculta pe Bagány Attila. Cerința organizatorilor este să îi susținem pe artiști cu câte 10 RON cu titlu de bilet de intrare.

Duminică, 3 iulie, de la orele 20.00 concert Luiza Zan în Piața Centrală. Pentru publicul din Sfântu Gheorghe, numele cântăreței Luiza Zan este sinonim cu talentul care cântă din bucurie. Cu ocazia numeroaselor concerte susținute, culorile plăcute ale vocii ei, jocul ei divers de improvizare, ne-a oferit multe clipe de neuitat. De data aceasta vom asculta patru genuri muzicale: Buzz 4 Jazz improvizează pe standarde de jazz cunoscute, dar vom putea cunoaște piese și de pe albumul ei intitulat Heritage. Luiza Zan este considerată una dintre cele mai importante vocaliste de jazz din România, printre locațiile concertelor și turneelor ei aflându-se și Sfântu Gheorghe, unde a colaborat cu mulți muzicieni și vocaliști locali. Membrii formației Buzz 4 Jazz: Albert Tajti  pian, Ferencz Áron  tobe, Michael Acker  contrabas.



 

Ca parte a seriei Muzică clasică în Piața centrală, luni, 4 iulie seara, de la orele 18 vom putea asculta concertul de flaut oferit de Brunette Quartet. Repertoriul celor patru tinere flautiste care lociuiesc la Viena, Austria include opere clasice, contemporane, dar și muzică pop și coloane sonore. Artistele vor oferi o experiență muzicală inedită, asumând convingerea potrivit căreia orice obstacol sau diferență poate fi depășită prin intermediul muzicii. Membrii formației: Asztalos Petra, Horváth Orsolya, Kósa Mária și Kósa Júlia, cele două artiste din urmă fiind originare din Gheorgheni.

În primul week-end din luna iulie, pe lângă seriile de evenimente vor avea loc și programele orășene obișnuite: în pavilionul din Parcul Elisabeta (de un deceniu și jumătate deja, duminicile estivale, în orele amiezii începe un concert de instrumente de suflat), de data aceasta va cânta orchestra Étfalva-Zoltáni Szász Band, dirijată de Szász Róbert. De asemenea, Târgul Producătorilor și Meșteșugarilor Locali își așteaptă vizitatorii cu o expoziție de horticultură și de flori.



 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.