ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Imagine de ansamblu despre formarea profesională teatrală

06.06.2016

Universitatea de Arte din Tg-Mureș debutează cu spectacolul dramatic contemporan „Moartea”

Marți, în data de 7 iunie, de la orele 19.00, îi putem vedea pe scena sălii mare a Teatrului Tamási Áron pe absolvenții masteratului de actorie din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș.

Piesa catalană intitulată Moartea ne oferă o imagine despre intreaga paletă a formării artistice: pe lângă absolvenți, îi putem cunoaște și pe studenții din anul II ai facultății de actorie, precum și pe coregrafi, muzicieni, dar și munca studenților la scenografie.

Cât de plină este viața noastră, privită în clipa de dinaintea morții?  pun întrebarea tinerii actori. Ce anume influențează felul în care mor unii sau alții, și ce relație există între moarte și iraționalitatea întâlnită în viață? Cele paisprezece povești ale celor paisprezece personaje ale dramaturgului catalan Sergi Belbel sunt despre șapte morți. Dramaturgul jonglează fără milă cu viața și moartea, respectiv cu clipele de dinaintea trecerii în neființă. Moartea tuturor personajelor este dureroasă, fără sens sau banală, dar în același timp și uluitoare.

Potrivit lui Bocsárdi László, profesor al universității și regizorul spetacolului, transpunerea scenariului unui film în imbaj teatral este o aventură extraordinară. Lumea lui Sergi Belbel amintește cel mai mult de filmele lui Almodóvar și Iñárritu, de atmosfera creată de regizorii contemporani care prezintă acea senzație de viață spaniolă și sudamericană, care tratează într-un mod crud dar în același timp poetic subiectul viață și moarte. În mediul nostru teatral rareori te întâlnești cu un text cinematografic sau care să te amintească de cinematografie  este de părere directorul Teatrului Tamási Áron Színház, prin urmare, spectacolul simplistic, realizat cu foarte puține instrumente teatrale poate fi o surpriză pentru spectatori. Întrucât în spectacol sunt reprezentate și alte facultăți ale universității, poate că aceast spectacol „oaspete” va stârni interesul unora pentru o carieră în arta teatrală.
Poveștile lui Sergi Belbel, directorului Teatrului Național Catalan din Barcelona, sunt contemporane, inspirate din viață. Actorii  cinci studenți de actorie din anul II de masterat și de licență , potrivit spuselor lor, cea mai mare provocare a fost oare ce instrumente teatrale sunt necesare pentru a-i face pe spectatori să se confrunte cu subiectul viață-moarte.

Cu: Magyari Izabella, Ruscsák Péter, Horváth Anna, Nagy Dóra, Hasenfratz-Szegvári Júlia, Rózsa László, Szilasi Eszter, Keresztes Ágnes, Hajdú Imelda absolvenți la masterat, respectiv Kiliti Krisztián, Kádár Gellért, Pásztor Márk, Pignitzky Gellért, Indrei Ábel, Korodi Janka studenți în anul II.
Dansatori: Joó Renáta, Szabó Franciska (anul I coregrafie), Könyves Andrea Evelin (anul II coregrafie), Jáger Simon (anul III actorie). Coregraf: Bezsán Noémi, director artistic
Muzicieni: Máthé Zsuzsa, Benczédi Orsolya, Floștoiu Șerban, Jakab Hunor-Zsolt, Bodó Tamás, elevi ai Liceului de Artă din Târgu Mureș și Ádám Rebeka studentă la pedagogie muzicală. Muzică: Boros Csaba actor, director artistic
Scenografie: anul II scenografie  Lokodi Anna Aletta, Nagy Eszter, Czirják Beatrix, Szőke Zsuzsa, Bereczki Botond. Profesor îndrumător: Bartha József.
Asistenți dramaturgi: Csegzi Noémi, Tőkés Attila (anul II teatrologie), asistent regizor: Nagy Sári (anul II Teatrologie. Impresariat artistic).
Premiera spectacolului Moartea a fost în data de 4 martie 2016 la Târgu Mureș, iar la sfârșitul lui iulie, studenții facultății vor prezenta spectacolul și în cadrul Festivalului Teatrelor din afara granițelor Ungariei, ce va avea loc la Kisvárda, Ungaria.

Pentru spectacolul de marți seara biletele se găsesc în Oficiul de Organizare şi Coordonare Evenimente Culturale (P-ța Libertății nr. 1), Program: luni-joi 1116, vineri: 1113 sau înainte de spectacol la fața locului, precum și online, pe site-ul www.biletmaster.ro. Prețuri: studenți și pensionari 5 RON, adulți: 10 RON.
Organizatori: Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Universitatea de Arte din Tg-Mureș, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Teatrul „Tamási Áron”.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.