ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Sylvia Plachy deschide Anul Imaginii la Sf. Gheorghe cu o Expoziţie în premieră mondială

16.02.2016

La Sfântu Gheorghe din Secuime, Filmul, Fotografia şi Artele vizuale vor fi vedetele Anului cultural 2016, pe care autorităţile locale l-au declarat Anul Imaginii. Deschiderea oficială a Anului Imaginii se va produce pe 20 februarie 2016, la Centrul Artistic Transilvănean, cu vernisajul Expoziţiei unei celebre artiste, despre ale cărei lucrări, marele maestru al artei fotografice mondiale, André  Kertész, spunea : „niciodată nu am văzut clipa experimentată şi captată pe film cu o mai mare intimitate şi omenie”. Este vorba de  Sylvia Plachy, artist-fotograf de prestigiu internaţional, care va fi prezentă în Sfântu Gheorghe cu o Expoziţie complexă, structurată în două titluri : „Când va fi mâine”, titlu sub care sunt reunite fotografiile expuse la Casa Mai Manó din Budapesta, şi „Speranţă şi vise, Transilvania”- o Expoziţie care prezintă în premieră mondială fotografii realizate în Transilvania şi pe care artista le-a developat special pentru a fi expuse la Sfântu Gheorghe. A doua zi după vernisaj, pe 21 februarie, vizitatorii au şansa de a face un tur al celor două Expoziţii împreună cu Sylvia Plachy.

Sylvia Plachy s-a născut la Budapesta, iar în timpul tragicelor evenimente ale Revoluţiei din 1956  a emigrat în Austria, pe când avea 13 ani. În 1958, se stabileşte împreună cu familia în SUA, la New Jersey. Timp de 30 de ani a lucrat  ca fotojurnalist la „Village Voice“, iar pozele publicate la acest săptămânal au fost incluse în prima sa carte – „Unguided Tour“ (1990), pentru care a luat Premiul Infinity acordat de International Center of  Photography. Fotografiile artistei au apărut în publicaţii celebre precum „New York Times“ şi „Vogue“. Una dintre temele centrale ale creaţiilor sale, Europa de Est, şi fotografiile care ilustrează această zonă au fost subiectul a două cărţi, pentru care a primit Golden Light Award în 2004.

Sylvia Plachy a expus în marile capitale ale lumii (Paris, Berlin, Roma, Tokyo, Madrid) şi a avut expoziţii personale la Muzeul de Artă Americană Whitney Museum at Philip Morris, Institutul de Artă din Minneapolis, The Queens Museum, în galerii din Manchester, Madrid, Paris, Beijing, Los Angeles, New York. Multe din fotografiile artistei  au ajuns în colecţiile permanente ale unor muzee prestigioase,  precum Muzeul de Artă Modernă (MoMa) din New York, Muzeul din Houston, Muzeul de Artă din Minneapolis, Muzeul de Artă din San Francisco, spun şi organizatorii festivalului.

După căderea Cortinei de Fier, Sylvia Plachy revine cu regularitate în Europa de Est, pentru a nu pierde legătura cu trecutul său şi pentru a-şi însufleţi amintirile.

 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.