FaceAbout – La Sfântu Gheorghe, portretele filmului „Fiul lui Saul” câştigătorul marelui premiu de la Cannes.
În cadrul seriei „Sfântu Gheorghe – Capitală Culturală a Ţinutului Secuiesc”, în Anul Imaginii, vor avea loc două evenimente remarcante, la doar o zi distanţă unul de altul. Expoziţia intitulată „FaceAbout”, care îşi are startul în data de 19 februarie 2016, vineri, de la ora 19 la Muzeul Naţional Secuiesc, şi care prezintă portrete realizate din filmul „Fiul lui Saul”, merge mână în mână cu evenimentul de deschidere oficială a Anului Imaginii, expoziţia fotografei de renume mondial Sylvia Plachy, vernisajul căreia va avea loc în data de 20 februarie, la Centrul Artistic Transilvănean.
Anii tematici ai seriei „Sfântu Gheorghe – Capitală Culturală a Ţinutului Secuiesc”, alături de programele, seriile de evenimente periodice, pe lângă Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, şi celelalte festivaluri, oferă şi trei – patru evenimente deosebite şi remarcabile. Prin acestea, organizatorii intenţionează a dărui publicului larg oferte de un nivel calitativ foarte înalt, care sunt greu accesibile, datorită cheltuielilor sau a distanţei, şi totodată, reprezintă valori complet noi, unice, în tema dată.
A confrunta moartea?
Rândul evenimentelor marcante ale Anului Imaginii va fi îmbogăţit de expoziţia intitulată „FaceAbout”, vernisajul căreia va avea loc în data de 19 februarie. În cadrul acesteia, vor fi expuse portretele în mărime aproape naturală, a celor treizeci şi unu de actori ai filmului „Fiul lui Saul”. În timpul filmărilor, fotografa Hermann Ildi a realizat portretele personajelor –atât actorilor internaţionali, cât şi figuranţilor – în baza concepţiei regizorului Nemes Jeles László şi a operatorului Erdély Mátyás. E ca şi cum am privi portretele actorilor unei trupe de teatru, expuse în holul unul teatru; cu toate acestea, în cadrul acestei întâlniri, există o confruntare extrem de puternică: în reflexia privirilor şi ochilor, ne priveşte omul tuturor timpurilor. Omul care se teme, dar care este capabil de a ne învăţa ceva, şi în momentele amplificate ale trecerii. În acest sens, pozele fotografei nu vorbesc doar de ororile condamnaţilor la moarte, şi limitarea vieţii. E ca şi cum am fi la expoziţia de încheiere a Anului Jocului, dualităţi deosebite ale actorilor şi rolurilor ne salută şi ne recheamă la evenimetul Anului Imaginii. Portretele de film au fost realizate, şi ele, în diferite momente: pe chipul actorilor se poate vedea eul personajelor din film, dar ei înşişi se uită deja în obiectivul aparatului foto.
Pe lângă examinarea expresiilor feţei, rămâne timp şi pentru studierea costumelor, în amănuntele gulerelor rupte de cămăşi, a sacourilor şi paltoanelor uzate, a hainelor de închisoare se poate observa în detaliu munca minuţioasă a designerului de costume Szűcs Edit. Prin aranjarea într-o unitate perfectă a portretelor realizate în timpul filmărilor, a imaginilor de arhivă şi a detaliilor originale de text, reflectă asupra filmului, atât în mod direct, cât şi în mod indirect – a spus curatorul Csizek Gabriella.
Fotografiile au fost realizate pe acelaşi material brut în format de 35 mm, pe care a fost filmat filmul, negativele înregistrărilor de arhivă provenind de la Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, iar pe un perete, vor putea fi citite fragmente din textele scrise şi ascunse de deţinuţi şi membrii ai commando-ului special numit „Sonderkommando”.
Hermann Ildi este una din cele mai renumite tinere artiste a fotografiei contemporane, a cărei activitate profesională a fost marcată, încă de la început de fotografia de stand. A lucrat alături de regizori ca Alberto Negrin, Bogdán Árpád, Csáki László sau Peter Greenaway.
Casa Fotografilor Maghiari, Mai Manó, a realizat un proiect important prin munca ei, acesta fiind prezentat pornind din Budapesta, în lumea întreagă. Casa este centrul profesional şi spiritual al artei fotografice maghiare. Este un spaţiu expoziţional care doreşte să prezinte publicului larg creatorii clasici şi moderni ai artei fotografice maghiare şi internaţionale.
„Fiul lui Saul” şi portrete, în Anul Imaginii
Fotograful Henning János, din Sfântu Gheorghe, a spus că oraşul are relaţii foarte bune cu Casa Fotografilor Maghiari din Budapesta, aceasta răspunzând cu bucurie la solicitare, exprimându-şi sprijinul şi pentru alte evenimente ale Anului Imaginii. Putem fi mândri de faptul că Sfântu Gheorghe este primul oraş unde va putea fi văzută expoziţia, după prezentarea de la Budapesta.
La deschiderea Cinematografului Arta, care vva avea loc în Anul Imaginii, organizatorii plănuiesc să aducă filmul nominalizat la Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”, „Fiul lui Saul”. Va fi doar jocul coincidenţelor faptul că, tocmai în perioada expoziţiei „FaceAbout” la Sfântu Gheorghe, se va afla dacă filmul a câştigat prestigiosul trofeu.
Extraordinara expoziţie va fi găzduită de Sala Cavalerilor a Muzeului Naţional Secuiesc. La vernisajul expoziţiei din 19 februarie, vor fi prezente şi fotografa Hermann Ildi şi curatorul Csizek Gabriella. Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 13 martie, de marţi până vineri, între orele 9.00 – 16.00, iar sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 9.00 – 14.00.
Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám”