ro
 
Sâmbătă, 06. Iulie 2024.

Filarmonica din Târgu Mureş, cu piese de Bartók, Shostakovich şi Mozart

02.02.2016

Următorul concert simfonic al stagiunii va fi susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, vineri, 5 februarie, cu începere de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului Tamási Áron Színház. În repertoriul concertului, figurează opere compuse de Bartók, Shostakovich şi Mozart.

În operele lui Bartók Béla, diversitatea şi respectul culturii populare tradiţionale se combină într-un mod unic cu geniul compoziţional. A creat un stil muzical nou și unic prin păstrarea spiritului și puterii muzicii tradiționale. Din munca de cercetare legată puternic de inspirație și de un sentiment de motivare internă, s-au născut prelucrările muzicii populare ale compozitorului. În viaţa lui, cea mai interpretată compoziţie a fost „Dansuri populare româneşti”. Opera compusă în 1915, construită pe şase dansuri, are la bază colecţiile compozitorului din judeţul Bihor. Pluteau în faţa lui descrieri etnografice, şi se consideră că a reuşit să facă auzit dansul, prin muzică.

Unul din cei mai distinşi creatori, compozitori şi artişti ai istoriei muzicii ruse din secolul al XX-lea, cât şi a întregii culturi muzicale europene este D. D. Shostakovich. Stilul său muzical, gândurile și sensibilitatea socială extremă se pot observa, fără excepție, în fiecare lucrare a sa.  Critic, dar totuşi  solidar în atitudine faţă de sistemul sovietic, niciodată nu a devenit un instrument al puterii. Tensiunile rezultare din claritatea cerințelor le-a putut fructifica, şi nelăsând din libertatea sa, a creat un mod de exprimare muzical sincer. Printre compoziţiile sale se pot găsi  lucrări orchestrale pentru pian, muzică de cameră, oratorii și opere de balet. Elementele lirice din muzica lui, deseori se înlocuiesc cu umorul şi satira. A fost un orchestrator genial, iar mesajul personal, mai ales după cel de-al II-lea Război Mondial, s-a combinat perfect cu gândurile sale profunde şi adânci.

Wolfgang Amadeus Mozart şi-a compus ultimele trei simfonii în doar şase săptămâni. Simfonia nr. 39  în Mi bemol major (K. 543)  , a fost compusă în acelaşi timp cu simfoniile considerate capodopere  -  simfonia nr. 40 în Sol minor (K. 550), şi Simfonia nr. 41,  "Jupiter", in Do major (k. 551),  în 1788. Aparţin de cele mai mari simfonii ale compozitorului, cu toate că posteritatea este mai familiarizată cu cele anterioare. Problemele personale din ce în ce mai grave nu au afectat, în timpul compoziţiilor, operele vesele, acestea chiar radiind de bucuria vieţii. Însăşi tonalitatea din bemol – major la Mozart reprezintă forma adecvată a exprimării puterii şi mascilinităţii.

Dirijorul concertului de vineri seara este Vlad Agachi, iar solistul serii este artistul violonist Francesco Ionaşcu. Programul complet: Bartók Béla – Dansuri populare româneşti, D. D Shostakovich  - Concert în A–minor pentru vioară şi orchestră de cameră, şi Wolfgang Amadeus Mozart, Simfonia în Mi bemol major, Nr. 39, KV 543. 

La concert sunt valabile abonamentele stagiunii din acest an a concertelor simfonice, iar liber, bilete se pot cumpăra de la Biroul de Organizare Evenimente Culturale (Piaţa Libertăţii nr.1), de luni până joi – în intervalul orar 11,00 – 16,00 şi vineri, între orele 11,00 – 13,00, sau de pe site-ul www.biletmaster.ro. oldalon. Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură Kónya Ádám.


 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.