Celebra fotografă Sylvia Plachy, reprezentantă a fotografiei umaniste, va expune la Sfântu Gheorghe
Artista de renume mondial, Sylvia Plachy, care are origine maghiară şi trăieşte la New York, îşi deschide expoziţia constând în două părţi, în data de 20 februarie 2016, la Centrul Artistic Transilvănean. Fotografiile din expoziție oferă o perspectivă amplă asupra operei fotografei a cărei sensibilitate şi mirare continuă asupra lumii îl provoacă pe vizitator să facă asocieri neobişnuite, subliniind că, la Sfântu Gheorghe, anul acesta este „Anul imaginii”, accentul punându-se pe experienţele vizuale.
În 2016, Sfântu Gheorghe se va focaliza asupra genurilor artistice axate pe vizualitate, se va concentra pe experienţa lumii pe care o trăim prin intermediul ochilor noştri, precum şi pe înţelegerea şi prelucrarea acesteia. „Anul imaginii” ne va oferi oportunitatea să sistematizăm multiplele noastre experienţe vizuale, să evocăm acele genuri artistice clasice care sunt axate pe experienţe vizuale şi să cunoaştem tendinţele şi orientările contemporane, precum şi mijloacele noastre de expresie.
Arta fotografică este o formă de artă ce înregistrează, se pare, cel mai bine amprenta epocii noastre. Una dintre cele mai importante reprezentante ale artei fotografice, Sylvia Plachy care are origine maghiară şi, în prezent, trăieşte la New York, în luna februarie, vine la Sfântu Gheorghe să-şi deschidă expoziţia de fotografii, în Centrul Artistic Transilvănean.
Sylvia Plachy s-a născut în 1943, la Budapesta, dar după înăbuşirea revoluţiei ungare din 1956, s-a refugiat în Austria, împreună cu părinţii, iar după doi ani au emigrat în America. În 1964 s-a înscris la cursurile de artă ale Pratt Institute. Primul ei album – „Unguided Tour”, i-a adus în 1990 premiul Infinity care se acordă pentru cea mai bună publicaţie a anului. A doua carte a artistei poartă titlul „Red Light” şi a fost publicată în 1996. Cel de-al treilea volum a apărut în 2000, cu titlul „Signs & Relics”. Cu ocazia expoziţiei organizată la Budapesta, cuprinzând fotografiile din cel de-al patrulea volum – „Self Portrait With Cows Going Home”, legat de Ungaria, Sylvia Plachy a declarat următoarele: „Ca o stafie m-am întors din nou şi din nou. Fiecare călătorie, mai ales la început, părea un miracol. Mi-am îmbrăţişat prietenii şi, cu aparatul meu de fotografiat, am plutit spre trecut. (…) Proscrierea este inevitabilă, chiar dacă rămâi sau pleci.”
Ca reprezentantă a fotografiei umaniste, consideră relevant conţinutul de dincolo de experienţele vizuale şi, cu stilul ei specific, oferă oportunităţi asociative libere. Pe fiul său, actorul Adrien Brody care deţine premiul Oscar, îl fotografiază cu admiraţie încă de la naşterea acestuia: „pentru că, privindu-l, mă minunez, cât de multe poate exprima cu câte un gest al său”.
Activitatea sa fotografică i-a adus numeroase succese şi recunoaşteri. Ca să enumerăm doar câteva dintre premiile câştigate, amintim anul 1977, când a primit Bursa Guggenheim. În 2004, WIPI (Women in Photography International) i-a decernat premiul Lucie. În 2009, Asociaţia Artiştilor Fotografi din Germania (DGPH) i-a acordat premiul Dr. Erich Salomon pentru întreaga carieră.
Expoziţia prezentată la Sfântu Gheorghe cuprinde două părți distincte: la Centrul Artistic Transilvănean, se va putea viziona, începând din data de 20 februarie 2016, materialul fotografic al expoziţiei „Când va fi mâine”, prezentată la Casa Fotografiei Maghiare „Mai Manó„ din Budapesta şi, într-o sală separată, fotografiile pe care le-a făcut Sylvia Plachy în Transilvania, cu ocazia călătoriei efectuate în 1990 în Transilvania şi România, cu titlul „Speranţă şi vise, Transilvania” („Hope and Dreaming, Transylvania”). Sylvia Plachy va fi prezentă la vernisajul expoziţiei şi, în timpul șederii sale de două săptămâni, cei interesaţi vor putea vizita expoziţia cu ghidajul artistei.
Autoportret © Sylvia Plachy