Clasici în îmbrățișarea muzicii și a poeziei
Filarmonica din Braşov deschide anul 2016
După Bobotează, intrând în perioada premergătoare Postului Paştelui, continuă stagiunea concertelor simfonice – noul an va fi deschis, în spiritul muzicii şi al poeziei, de către Filarmonica din Braşov, vineri, 15 ianuarie, la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului Tamási Áron.
La primul concert din acest an al stagiunii concertelor simfonice, ne putem cufunda în magia conectării cuvântului şi a sunetului şi în arta prin care poezia şi muzica se motivează reciproc. Partenerul permanent al programului, Filarmonica din Braşov, a ales în program clasici ai muzicii prin care pot fi citaţi, cu demnitate, operele literare care stau la baza creaţiilor muzicale, sau protagoniştii lor, cum ar fi Tristan şi Isolda, sau Faust.
În seara poeziei şi a muzicii, se va aduce tribut celor doi revoluţionari romantici ai poeziei româneşti şi maghiare, ambii fiind născuţi în luna lui Gerar, Petőfi Sándor chiar în prima zi a anului, iar Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie. Poeziile acestor mari poeţi vor fi recitate de actriţele Tulit Éva şi Camelia Paraschiv.
Sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, la începutul spectacolului vom putea asculta Uvertura operei Tristan şi Isolda a lui Richard Wagner. După aceea, vom asculta o arie din Suita Holberg a lui Edvard Grieg, fiind urmată de fragmentul „Petit poucet” din opera „Ma mere l’oye” a francezului Maurice Ravel. Aceste perle muzicale vor fi urmate de Actul V al operei de renume mondial a lui Charles Gounod, Faust, intitulat „Dance de Phryné”, seara fiind încheiată de „Valsul trist” a lui Jean Sibelius.
Compozitorul german Richard Wagner, pentru a putea compune actele operei Tristan şi Isolda, a căutat locuri romantice, şi inspiraţionale: a început la Zürich, continuând în misterioasa Veneţie, şi terminându-şi opera pe malul unui lac pitosesc din Elveţia, în oraşul Lucerna. Wagner ne-a lăsat moşteninre una din cele mai importante opere ale patrimoniului muzical al secolului al XIX -lea. Încă din tinereţe, a fost atras de muzică şi teatru, fiind un fan înfocat al lui Shakespeare, Weber, şi Beethoven.
Festivalul de la Bayreuth a fost înființat de Richard Wagner în 1876 și de atunci acesta se desfășoară la Festspielhaus (Casa Festivalului), o clădire concepută de R. Wagner și de arhitectul Otto Brückwald (1841-1917) pentru punerea în scenă exclusiv a dramelor sale muzicale. Coloana vertebrală de până atunci a operelor, melodia cântată, la Wagner se transformă în vorbire cântată, iar reprezentarea efectivă a muzicii este realizată de orchestră, iar personajele, obiectele întâmplărilor fiind evocate şi caracterizate prin motive muzicale recurente, de o precizie extraordinară. Partiturile, însuşi Wagner le scria, iar în arta sa, se îmbină cu măiestrie muzica, drama, artele plastice, şi toate acestea se petrec pentru a prevesti genul viitorului.
Scopul compozitorului francez Charles Gounod cu Faust nu a fost adaptarea scenică a capodoperei lui Goethe. Din libretul lui Jules Barbier şi Michel Carré s-a născut o dramă parfumată, condimentată cu motive gotice şi elemente romantice şi horror: o întâmplare despre romanţă, fantome, şi despre permanenta luptă dintre puterile religiei şi satanice.
Pentru spectacolul de vineri seara sunt valabile abonamentele pentru stagiunea actuală a concertelor simfonice, iar bilete se port acxhiziţiona de la Biroul de Organizare Evenimente Culturale.
Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură Kónya Ádám.