A fi capabil de a vedea în imagini şi de a face lumea să vadă în imagini
La Sfântu Gheorghe, începe „Anul imaginii”
După o primă discuţie pe tema organizării anului cultural-tematic în care se va pune un accent deosebit pe latura vizuală, peste 40 de idei aşteaptă să prindă formă – oferta „Anului imaginii” va promova puterea artei fotografice şi a artei plastice în spaţii, în aer liber, pe pereţi, prin pelicule cinematografice, pânze şi tipărituri.
Organizatorii vor încerca să contureze multicoloritatea comunicării vizuale prin organizarea numeroaselor proiecte şi evenimente stradale, a unei serii de prelegeri legate de tema filmului şi a vizualităţii, a unei întâlniri între teatru şi film, precum şi prin realizarea unor expoziţii din creaţiile artiştilor locali, dar de anvergură internaţională.
Sub sloganul „Acasă în cultură”, programul „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc” reuneşte patru ani tematici: anul 2013 a fost „Anul sunetului şi al cuvântului”, anul 2014 a fost „Anul jocului”, anul 2015 a fost „Anul tradiţiilor”, iar anul acesta, acest şir al anilor tematici va fi încheiat de „Anul imaginii”.
Vizualitatea ne defineşte viaţa de zi cu zi, deci, merită atenţie tot ceea ce vedem din lume, cât şi modul în care facem faţă multitudinii de informații care ne invadează împreună cu imaginea – spun organizatorii. Programul „Anului imaginii” va fi elaborat pe baza viziunii culturale a oraşului şi ţinând seama de evenimentele de mare amploare din acest an, cum ar fi: Bienala de artă grafică, Săptămâna Designului, prima ediţie fiind organizată anul trecut, sau Festivalul de arte contemporane „pulzArt”. Anul tematic va fi lansat oficial odată cu vernisajul expoziţiei de fotografie cu tema Transilvania a artistului american de origine maghiară Sylvia Plachy. Vernisajul expoziţiei va avea loc la Centrul Artistic Transilvănean, în data de 20 februarie. Oferta artiştilor internaţionali este îmbogăţită de trupa de circ Cirkus Cirkör, din Suedia, producţia acesteia se va realiza în cadrul unui proiect care sperăm că va fi câştigător.
Ca şi în anii precedenţi, în cadrul evenimentelor organizate în „Anul imaginii”, se va urmări existenţa interferenţelor între arte, precum şi depăşirea barierelor lingvistice. În acelaşi timp, vor juca un rol important şi evenimentele organizate în spaţii publice. Obiectivul programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc” este acela de a aduce arta şi creativitatea în stradă, în ultimii trei ani, existând numeroase exemple în acest sens.
Printre iniţiativele proiectului i2021s-a numărat şi organizarea unui Street Art Festival, organizatorii doresc să valorifice această idee în cadrul festivalului „pulzArt”. În comunicarea vizuală pe suport de hârtie se încurajează şi realizarea cărţilor de colorat, a cărţilor poştale, precum şi a genului caricaturii.
Pe lângă experienţa oferită de consumul cultural, se pune un accent deosebit pe implicarea personală şi pe reflexie, astfel oferind oportunităţi de exprimare vizuală şi pentru locuitorii oraşului. Se consideră important educarea pentru consumul audio-vizual şi mass-media. Din acest motiv, la prima consfătuire din acest an, s-au stabilit scopuri educative şi comunitare şi se doreşte intensificarea relaţiilor existente între instituţiile culturale şi cele educative.
Organizatorul şirului de evenimente din „Anul imaginii” care se realizează în cadrul programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc” este Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. În această săptămână, colaboratorii Biroului de Imagine al Primăriei Sfântu Gheorghe au demarat seria de consultări cu reprezentanţii instituţiilor de cultură, a organizaţiilor neguvernamentale, cu organizatorii de evenimente şi artiştii din oraş. Consultările se vor derula pe tot parcursul lunii ianuarie şi, în urma acestora, se va definitiva oferta de programe pentru întregul an.