ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Festivalul de arte contemporane pulzArt3, în Anul tradiţiilor

29.11.2015

Cea de-a a treia ediţie a festivalului de arte contemporane pulzArt se va desfăşura la Sfântu Gheorghe, în perioada 10–13 decembrie: vom surprinde întâlnirea dintre tradiţii şi artele contemporane, prin intermediul unor muzicieni, artiști plastici, trupe de teatru, dansatori, autori, filme şi activităţi de atelier.

Organizarea, în 2015, a festivalului pulzArt reprezintă o sarcină dificilă. Cu o zi înainte de deschiderea festivalului, echipa i2021 va pleca la Bucureşti pentru a prezenta juriului internaţional proiectul cu care Sfântu Gheorghe candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Anul a fost marcat de pregătirile pentru acest proiect, ideea capitalei culturale fiind în centrul evenimentelor organizate în 2015. Din acest motiv, festivalul pulzArt a fost asociat cu încheierea primei etape a candidaturii. Provocarea primordială a festivalului pulzArt a fost reprezentată de găsirea modului în care abordările artistice contemporane se pot integra în anul tematic intitulat „Anul tradiţiilor” care face parte din cadrul seriei de programe Sfântu Gheorghe, Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc; cum va putea acesta să includă manifestări artistice care reinterpretează tradiţiile sau înglobează limbajul tradiţiilor. La această ediţie a festivalului vor fi prezenţi artişti internaţionali, locali şi din Ungaria, iar în procesul de selecţie al invitaţilor şi al programelor au fost incluşi organizatorii de programe culturale şi creatorii locali.

În acest an, oferta de programe a festivalului se concentrează pe experienţa directă şi pe experimentare. Concertul comun al celor mai valoroși instrumentiști suflători ai muzicii maghiare etno-jazz, Borbély Mihály şi Dresch Mihály şi a formaţiilor lor este caracterizat de linii melodice armonioase, îmbinând elemente de jazz şi motive de muzică populară din bazinul Carpatic, prin care muzicanţii răstoarnă regulile clasice ale muzicii. Formaţia Arifa îmbină tradiţii muzicale străvechi, din Orientul Mijlociu şi Balcani, cu jazz şi improvizaţii muzicale contemporane. Spectacolul Teatrului Naţional Sârb, „Moartea lui Ivan Ilici”, după nuvela lui Tolstoi – în cadrul căruia regizorul Tomi Janežič va invita publicul la o lectură comună – va reprezenta un moment deosebit în programul festivalului pulzArt. Váncsa Domokos, artist plastic originar din Sfântu Gheorghe, dar care trăieşte în Irlanda, va folosi pentru experimentele sale aluatul de pâine, iar în cadrul activităţilor de atelier, oricine va putea să-şi facă o statuie proprie din aluat de pâine. Spectacolul de teatru-dans al trupei Duna Táncműhely intitulat „Ami a szívedet nyomja” (Ceea ce-ţi apasă sufletul), în regia lui Juhász Zsolt, este o producţie despre şi pentru adolescenţi. Organizăm o întâlnire cu scriitoarea şi poeta Tóth Krisztina care poartă un dialog cu tradiţia literară, conversaţie care îşi are originea într-un concept nou şi original, dezvăluind aspecte surprinzătoare ale sufletului uman şi ale existenţei comunitare. În operele sale, scriitorul Oravecz Imre „creează o sinteză poetică fructuoasă dintre genul liric şi genul epic, dintre poezie şi proză, prin transfigurarea lumii obiective a poeziei materiale”.

Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând. Biletele se pot achiziționa de la Biroul de Organizare Evenimente (Piaţa Libertăţii nr.1) sau pot fi cumpărate online de pe portalul biletmaster.ro.



 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.