ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Comorile noastre vechi şi noi - A apărut volumul de prezentare a oraşului Sfântu Gheorghe, „Cartea comorilor, în imagini”

19.11.2015

„Cartea comorilor, în imagini”, este ultima apariţie a seriei care prezintă oraşele transilvănene, aceasta prezentând oraşul Sfântu Gheorghe. Prezentarea acestui volum va avea loc joi, în data de 19 noiembrie, de la ora 19,00, la Biblioteca Judeţeană Bod Péter. La eveniment, alături de autorul cărţii,  Zágoni Bálint, şi ilustrator,  Jánosi Andrea, vor mai fi prezenţi şi istoricii Csáki Árpád, József Álmos, Nagy Botond, Sztáncsuj Sándor József, cât şi Tóth-Bartos András.

Seria de cărţi în imagini care se bucură de un real succes, se adresează mai ales şcolarilor, dar textul uşor de parcurs, şi lumea colorată prezentată în imagini, oferă tuturor cititorilor de toate vârstele o călătorie incitantă în trecutul şi prezentul aşezării prezentate. De această dată,  cititorul este invitat în inima judeţului Trei Scaune, în Sfântu Gheorghe, prin cele 11 capitole care ajută la cartografierea istoriei de şapte sute de ani a oraşului, dezvăluind, printre multe altele, şi imaginile târgurilor anuale din Sfântu Gheorghe, în Evul Mediu, sau de ce nu se bucurau locuitorii oraşului secolului al XVIII-lea, de exerciţiile militare anuale ale regimentelor de cavalerie. De asemenea, mai aflăm că Jókai Mór ne-a vizitat oraşul de mai multe ori, şi care sunt ramurile sportive la care elevii din Sfântu Gheorghe s-au dovedit a fi cei mai buni din ţară. Prin desenele amănunţite, alături de clădirile celebre ale oraşului, Casa cu Arcade sau Biserica Cetate, cunoaştem şi figuri legendare: Gábor Áron, Császár Bálint,  Gödri Ferenc jr. şi Kós Károly.
„Consideră această carte ca fiind punctul de pornire al cercetărilor şi descoperirilor istorice locale.  Avem speranţa că, după ce ai citit cartea, vei dori să porneşti în descoperirea altor istorisiri şi comori ale oraşului.” - au concluzionat autorii cărţii.

Autorii au fost ajutaţi în munca lor de către o echipă de specialişti locali, aceştia oferind literatură de specialitate temelor alese în comun, ajutând şi munca ilustratorului, la crearea autenticităţii istorice a lumii imaginistice – a spus istoricul Csáki Árpád. Volumul poate fi achiziţionat la faţa locului.

Prima carte din serie, care prezenta Cluj Napoca, în anul 2007 a câştigat premiul principal al Concursului „Cele Mai Frumoase Cărţi”, din cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Târgu Mureş. După această primă apariţie, au urmat  şi publicaţii despre Târgu Mureş, Oradea, Sighişoara, Visegrád şi Székesfehérvár.
În cadrul acestui eveniment, domnul  Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Judeţene va vorbi cu creatorii cărţii, fiind invitat şi domnul Antal Árpád András, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe.
 


 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.