ro
 
Joi, 23. Ianuarie 2025.

Comorile noastre vechi şi noi - A apărut volumul de prezentare a oraşului Sfântu Gheorghe, „Cartea comorilor, în imagini”

19.11.2015

„Cartea comorilor, în imagini”, este ultima apariţie a seriei care prezintă oraşele transilvănene, aceasta prezentând oraşul Sfântu Gheorghe. Prezentarea acestui volum va avea loc joi, în data de 19 noiembrie, de la ora 19,00, la Biblioteca Judeţeană Bod Péter. La eveniment, alături de autorul cărţii,  Zágoni Bálint, şi ilustrator,  Jánosi Andrea, vor mai fi prezenţi şi istoricii Csáki Árpád, József Álmos, Nagy Botond, Sztáncsuj Sándor József, cât şi Tóth-Bartos András.

Seria de cărţi în imagini care se bucură de un real succes, se adresează mai ales şcolarilor, dar textul uşor de parcurs, şi lumea colorată prezentată în imagini, oferă tuturor cititorilor de toate vârstele o călătorie incitantă în trecutul şi prezentul aşezării prezentate. De această dată,  cititorul este invitat în inima judeţului Trei Scaune, în Sfântu Gheorghe, prin cele 11 capitole care ajută la cartografierea istoriei de şapte sute de ani a oraşului, dezvăluind, printre multe altele, şi imaginile târgurilor anuale din Sfântu Gheorghe, în Evul Mediu, sau de ce nu se bucurau locuitorii oraşului secolului al XVIII-lea, de exerciţiile militare anuale ale regimentelor de cavalerie. De asemenea, mai aflăm că Jókai Mór ne-a vizitat oraşul de mai multe ori, şi care sunt ramurile sportive la care elevii din Sfântu Gheorghe s-au dovedit a fi cei mai buni din ţară. Prin desenele amănunţite, alături de clădirile celebre ale oraşului, Casa cu Arcade sau Biserica Cetate, cunoaştem şi figuri legendare: Gábor Áron, Császár Bálint,  Gödri Ferenc jr. şi Kós Károly.
„Consideră această carte ca fiind punctul de pornire al cercetărilor şi descoperirilor istorice locale.  Avem speranţa că, după ce ai citit cartea, vei dori să porneşti în descoperirea altor istorisiri şi comori ale oraşului.” - au concluzionat autorii cărţii.

Autorii au fost ajutaţi în munca lor de către o echipă de specialişti locali, aceştia oferind literatură de specialitate temelor alese în comun, ajutând şi munca ilustratorului, la crearea autenticităţii istorice a lumii imaginistice – a spus istoricul Csáki Árpád. Volumul poate fi achiziţionat la faţa locului.

Prima carte din serie, care prezenta Cluj Napoca, în anul 2007 a câştigat premiul principal al Concursului „Cele Mai Frumoase Cărţi”, din cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Târgu Mureş. După această primă apariţie, au urmat  şi publicaţii despre Târgu Mureş, Oradea, Sighişoara, Visegrád şi Székesfehérvár.
În cadrul acestui eveniment, domnul  Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Judeţene va vorbi cu creatorii cărţii, fiind invitat şi domnul Antal Árpád András, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe.
 


 

Finanțare nerambursabilă fără contribuție proprie pentru panouri fotovoltaice și baterii solare
17.01.2025

Programul RepowerEU vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce costurile cu energia prin instalarea de panouri solare.

S-a deschis pârtia mică de schi din Şugaş Băi
15.01.2025

Programul va fi acelaşi ca în anii trecuţi, adică de la ora 9 la 21 în weekend, vinerea de la 15 la 21, iar de luni până joi de la 15 la 20.

Burse acordate studenţilor din anii terminali, ediţia 2025
13.01.2025

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 7 februarie

Primăria Sfântu Gheorghe a relansat programul „Dăm valoare rablei tale”
09.01.2025

Din 13 ianuarie, locuitorii pot depune dosarele pentru a primi 3.000 de lei în schimbul maşinii vechi

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de lege
19.12.2024

Impozitele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care este obligatorie conform Codului Fiscal