ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

COM’ON Cluj-Napoca – model de bugetare participativă pentru alte oraşe din România şi Europa

27.10.2015

Pe data de 28 octombie de la ora 19:00 la Casa cu Arcade se vor prezenta rezultatele proiectului Com`ON Cluj-Napoca și la Sfântu Gheorghe. Speakerii evenimentului vor fi Antal Árpád, Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe și Farkas András, Managerul de proiect Com`ON Cluj-Napoca. În cadrul evenimentului de diseminare, va fi prezentată publicului broşura Com`ON Cluj-Napoca. Aceasta va conţine originea, procesul, rezultatele şi posibilele căi de continuare a proiectului, având rolul unui „ghid”, al unui reper pentru toţi cei care vor să iniţieze astfel de procese de bugetare participativă. Broşura va fi în curând disponibilă şi online.

Com`ON Cluj-Napoca, proiectul de Bugetare Participativă pentru Tineret în Cluj 2015, Capitală Europeană a Tineretului, se apropie de sfârşit. Luna noiembrie este ultima lună în care se mai pot implementa iniţiativele care au obţinut finanţare prin această sursă.

La final de proiect, Grupul PONT, iniţiatorul Com`ON Cluj-Napoca, a început, împreună cu partenerii săi, o amplă acțiune de diseminare a rezultatelor şi a procedurilor, precum şi a potențialului de multiplicare a rezultatelor la nivelul orașelor românești și la nivelul țării, în general. Rezultatele proiectului au fost deja prezentate la Brüxelles, Strasbourg și București, iar acestea urmează să fie prezentate și la Sibiu, Timișoara și Târgu-Mureș.

Turneul de diseminare a început deja pe data de 19 octombrie, la Brüxelles, în Parlamentul European. Găzduit de MEP Iuliu Winkler de la EEP Group, evenimentul a adus împreună partenerii şi părţile cheie care au făcut ca acest proiect şi proces să fie posibil.

Com`ON Cluj-Napoca este un proiect coordonat de Grupul PONT, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și Federația SHARE Cluj-Napoca, fiind finanțat de Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România, Componenta IMPLICARE/Subcomponenta Participare la luarea deciziilor și implicare comunitară cu suma de 68,247.81 euro și co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.
                                                                                                   *
DESPRE COM’ON CLUJ-NAPOCA: Proiectul de Bugetare Participativă (BP) își propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a (unei părți a) bugetului public. Scopul acestui proiect este derularea unui proces de bugetare participativă bazat pe implicarea tinerilor. Pe baza rezultatelor obținute, Municipiul Cluj-Napoca va finanța implementarea unor proiecte în cadrul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului. Obiectivul strategic a fost crearea unui portofoliu de proiecte propuse de către tineri și adresate comunității locale, proiecte care contribuie la participarea activă a locuitorilor în viața comunității, se vor derula în spații publice și comunitare și vor asigura accesul liber fără o barieră financiară (bilet). Alocarea totală din bugetul local pentru propunerile grupurilor informale a fost de 500.000 lei. Iar ierarhia proiectelor finanțate a fost stabilită prin vot public."COM’ON Cluj-Napoca" este denumirea aleasă pentru această inițiativă. Proiectul propus de Grupul PONT în parteneriat cu Federația SHARE Cluj-Napoca și cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca are titlul de Buget Participativ de Tineret în Cluj 2015, Capitala Europeană a Tineretului.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.