ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

„Identitate“ – tema strategică a proiectului „Sfântu Gheorghe - Capitala Europeană a Culturii 2021“

13.10.2015

După o activitate care s-a întins pe mai bine de şase luni, echipa Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, care a lucrat neîncetat la elaborarea strategiei culturale adoptate pentru proiectul „Sfântu Gheorghe - Capitală Europeană a Culturii 2021“, a depus sâmbătă, 10 octombrie, candidatura oficială la Ministerul Culturii.

Tema proiectului este „Identitate“. „ Din informaţiile pe care le avem vor fi între 12 şi 14 proiecte depuse. Targetul nostru principal este acela de a intra în turul II. Majoritatea oraşelor sunt oraşe mult mai mari şi mult mai puternice economic decât municipiul Sfântu Gheorghe. Eu consider că punctul forte al proiectului nostru este acela că e un proiect foarte sincer, un proiect care încearcă să găsească răspunsuri la nişte întrebări care frământă nu numai comunitatea din Secuime şi care este nu numai problema României, ci şi a întregii Europe: problema care ţine de identitate şi de redefinirea identităţilor“, a spus primarul municipiului, Antal Árpád, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local, unde a prezentat strategia culturală a municipiului Sfântu Gheorghe pentru perioada 2015–2021, împreună cu managerul cultural Veres Nagy Tímea.
 


O strategie culturală bazată pe şase axe prioritare


Strategia culturală a municipiului Sfântu Gheorghe pentru perioada 2015–2021 are la bază şase axe prioritare: 
-    dezvoltare infrastructurală
-    dezvoltare în domeniul resurselor umane
-    dezvoltare şi promovare în domeniul patrimoniului cultural
-    cultură şi economie
-    rolul culturii în domeniul incluziunii sociale
-    candidatura la titlul Capitala Europeană a Culturii şi implementarea proiectului

Unul dintre obiectivele incluse în strategia culturală a municipiului Sfântu Gheorghe pentru perioada 2015–2021 îl reprezintă construirea Centrului de Artă din Transilvania care va urmări ca artele din Transilvania să dobândească o imagine realistă, cu însemnătate interculturală pentru sine şi împrejurimi. El se va axa pe lucrări profesioniste şi originale, serii limitate de artă industrială, dar şi pe documentarea artelor plastice. Centrul va urmări totodată să colecţioneze schiţe, cărţi de schiţe, scrisori, jurnale, fotografii document, materiale audio şi video, articole, cărţi şi reviste.

De asemenea, municipiul Sfântu Gheorghe va avea un teatru de păpuşi independent, cu personalitate juridică proprie. Mai mult decât atât, în cadrul aceleiaşi strategii se va proceda la mărirea numărului de angajaţi în instituţiile culturale, ceea ce va contribui la îmbogăţirea segmentului cultural în municipiu şi împrejurimi.

Primele obiective ale proiectului au fost atinse


Începând din ianuarie, de când echipa i2021 a început pregătirea candidaturii oraşului „Capitala Europeană a Culturii în 2021“, s-au făcut progrese în direcţia apropierii oamenilor de proiect şi a implicării cât mai multor persoane şi grupuri de persoane în proiect. Astfel, locuitorilor din Sfântu Gheorghe li s-au alăturat cei din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Târgu Secuiesc care au sprijinit proiectul printr-o serie de sugestii şi idei de proiecte ingenioase şi folositoare.

De-a lungul celor zece luni de activitate, s-au primit în jur de 200 de idei de proiecte de la oamenii din regiune, multe dintre acestea fiind folosite în proiectul candidaturii. În tot acest timp, echipa i2021 a participat la 21 de evenimente culturale din regiune cu activităţi proprii, a organizat 6 consultări tehnice şi 12 consultări publice, s-a întâlnit personal cu mai mult de 10.000 oameni şi a colorat peste 1500 mingi i2021. Pe pagina de Facebook a proiectului, apreciată de peste 3000 de persoane, au fost postate zeci de fotografii între care unele au ajuns la mai mult de 40.000 utilizatori. Implicarea şi ataşamentul oamenilor faţă de proiect se observă şi din creşterea constantă a numărului de utilizatori ai paginii web, în fiecare lună adăugându-se aproximativ 500 de utilizatori noi.

Obiectivele proiectului grupate în patru categorii


În timpul consultărilor, s-au primit mai multe propuneri de abordare pentru obiectivele programului „Capitală Europeană a Culturii 2021“ care au fost analizate astfel încât, în cele din urmă, obiectivele generale ale programului au fost grupate în patru scopuri principale, respectiv iCare, iJoin, iBuild şi iSee.

iCare (îmi pasă) este o categorie în care intră scopul de a facilita înţelegerea identităţilor individuale prin reducerea tensiunilor şi a consolida o coeziune socială şi regională.

iJoin (mă alătur) transmite ideea de a lucra împreună. Aici intră programele care se referă la coproducţii, în care sunt implicaţi atât artişti din România, cât şi din Europa, precum şi apropierea oamenilor de fenomenul cultural.

iBuild (eu construiesc) este o secţiune în care intră obiectivele care au în vedere consolidarea capacităţii sectorului cultural, infrastructură, spaţii publice, etc. - deci o pregătire pentru anul 2021.

iSee (eu înţeleg) cuprinde obiectivul care îşi propune ca regiunea ţinutului Secuiesc şi împrejurimile să devină un loc de reflecţie al Europei, un loc în care oamenii să se oprească şi să-şi ia un răgaz pentru a se reflecta atât la propria identitate, cât şi la cea comunitară, şi chiar la existenţa umană în sine.

Tematica principală, aceea a identităţii, va fi abordată în mai multe moduri care constituie la rândul lor principii strategice ale proiectului: origine; oraş şi regiune; minoritate şi majoritate; meşteşug şi materie primă; omul şi mediul înconjurător; 100 de ani.

Dimensiunea europeană a proiectului


Cum era şi firesc, proiectul are şi o dimensiune europeană, un capitol separat în cadrul programului care este dată de mai multe coordonate ale proiectului. Prima dintre acestea este B2B (Bucharest and Budapest meeting in i2021), care presupune o apropiere artistică între Bucureşti şi Budapesta. Următoarea este Focus on Moldova, un proiect dedicat Republicii Moldova tot pe tema identităţii, după care vine OPEN to i2021 care se referă la o cooperare cu oraşul Kecskemét din Ungaria care candidează pentru titlul de Capitală Euroeană A Tineretului 2018. This Side of Europe (Eastern European Capitals of Culture 2019–2023) are în vedere capitalele culturale din Europa din perioada 2019 – 2023, care se află în ţări estice sau central-europene şi, în final, Greece & Romania 2021 (and the third city of 2021) se referă la o cooperare între Grecia şi România în calitate de state care vor avea câte un oraş cu titlul de Capitală Culturală a Europei 2021.

Calendarul candidaturii


Data limită pentru depunerea candidaturii a fost ziua de sâmbără, 10 octombrie 2015. În perioada 7-10 decembrie, se vor organiza întâlnirile de preselecţie în cadrul cărora o echipă formată din aproximativ 10 persoane va susţine proiectul în faţa unei comisii de jurizare, iar lista scurtă a oraşelor preselectate va fi cumunicată în termen de 21 de zile după data de 10 decembrie. În septembrie 2016, va avea loc organizarea selecţiei finale, după care, până la sfârșitul anului 2016, se va desemna oraşul câştigător.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.