ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

La Sfântu Gheorghe, Întâlnirea Internaţională a Fierarilor, Ediţia a II-a

03.09.2015

La cea de-a II-a Întâlnire Internaţională a Fierarilor, care este organizată de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, în perioada 4 – 7 septembrie 2015, în cadrul Anului Tradiţiilor, vor sosi la Sfântu Gheorghe fierari din Ungaria, Austria şi din mai multe regiuni ale ţării.


Acest eveniment unic în ţară, organizat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe în cadrul programului Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc, va avea loc în curtea Hotelului Park. La acest eveniment, mai mulţi fierari tradiţionali vor prezenta publicului larg valorile meşteşugului fierului. Sâmbătă dimineaţă va avea loc o expoziţie cu peste 100 de obiecte realizate de 25 de meşteri fierari, organizatorii anunţând şi concurs de creaţie, iar duminică va avea loc şi o conferinţă profesională. „Întâlnirea fierarilor este deja o tradiţie în mai multe oraşe din Europa. Cu ocazia primei întâlniri organizate în 2013, am dorit să devină un obicei şi la noi, în judeţul Covasna, pentru meşterii fierari.” - a spus  Nagy György, meşterul fierar din Tălişoara. Iniţiatorul programului are încredere în faptul că, prin păstrarea şi promovarea meseriei de fierar, întâlnirea va creşte valoarea meseriei, prin schimbul internaţional de experienţă, dar pe lângă asta, va oferi şi vizitatorilor divertisment cultural. Anul acesta, vizitatorii vor fi aşteptaţi cu un program mult mai bogat, de către fierarii care realizează arme, unelte şi obiecte de decor. De asemenea, organizatorii pregătesc multe noutăţi: vom putea vedea forjarea lamei cuţitului, potcovirea cailor de cursă, cât şi realizarea uneltelor necesare pentru exploatarea forestieră. „În cadrul prezentării meşteşugului, vom putea vedea cu meşteşugul fierului forjat adevărat, cel realizat cu focul – a explicat meşterul. Cred că se va prezenta publicului larg diferenţa dintre adevăratul meşteşug al forjării fierului şi stilul forjat.”

La concursul din acest an, fierarii se vor putea prezenta cu două obiecte: pe lângă obiectul realizat în atelierul propriu, un stativ făurit, şi un set de patru unelte pentru şeminee, trebuie să realizeze la faţa locului, cu uneltele proprii, un obiect numit de către organizatori.

Etnograful Gazda Enikő, care asigură sprijin profesional evenimentului, a menţionat faptul că, în procesul de evaluare a lucrărilor participante la concurs, juriul va lua în considerare utilizarea tehnicilor tradiţionale de fierărit, diversitatea  motivelor decorative, valoarea artistică şi identitatea stilului de lucru, reieşit din cele două obiecte realizate.

Membrii juriului, format din Gazda Enikő, muzeologul Muzeului Naţional Secuiesc, artistul plastic Damokos Csaba, preşedintele filialei Judeţului Covasna a Uniunii Artiştilor Plasticidin România, Dr. Márton László, membru al Asociaţiei „Erdélyi Múzeum”,  Takács Zoltán, preşedintele Breslei Fierarilor Maghiari, şi profesorul universitar Walfrid Huber, fierar şi artist sculptor din Austria, cât şi meşterul fierar Nagy György, vor anunţa rezultatul concursului duminică la ora 18,00.

Conferinţa profesională a Întâlnirii Fierarilor va începe duminică dimineaţă la ora 9,00, în Casa cu Arcade, unde se va discuta despre această meserie străveche, cât şi arta în cadrul acesteia. (Takáts Zoltán şi Walfrid Huber: Fierarul dracului, sau secretul fierului porţii de la Notre Dame din Paris; Gazda Enikő: Date cu privire la istoria meseriei de fierar din Ţinutul Secuiesc; Dr. Márton László: Meserie şi artă în lucrarea fierului forjat; Amen Éva: pe urmele meseriei de fierar de la Medzev; Sorin Bute: Tradiţii şi tehnici noi în meşteşugul fierului forjat.)

Evenimentul, sprijinit de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, este parte a programului Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc, şi se desfăşoară în Anul Tradiţiilor.
Partenerii evenimentului: Muzeul Naţional Secuiesc, Casa cu Arcade
Sponsorii evenimentului: Fundaţia  Communitas, Hotel Park.

Program

Sâmbătă, 5 septembrie


10:00     Vernisajul expoziţiei
11:00     Prezentarea lucrărilor/ uneltelor tradiţionale ale fierarilor din zona Ghimeş
14:00     Concurs

Duminică, 6 septembrie


9:00       Conferinţă
14:00     Uneltirea cuţitelor
15:00     Realizarea potcoavelor şi prezentarea potcovitului cailor
17:00     Prezentarea meşteşugului fierăritului
18:00     Anunţarea rezultatelor
 

 


 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.