ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Albert Álmos a trecut în nefiinţă

12.08.2015

Cu durere nemărginită în suflete am luat la cunoştinţă, că în ziua de 11 august 2015, s-a stins din viaţă, după o lungă suferinţă, Albert Álmos, fostul  primar al municipiului Sfântu Gheorghe, primul conducător al urbei ales liber după revoluția din 1989, cel care a îndeplinit această funcţie în perioada 1992 şi 2008. Moartea sa este o mare pierdere nu numai pentru familia îndoliată, ci şi pentru întreaga comunitate. În persoana lui am pierdut un conducător activ care a fost on om blând şi un bun maghiar. Stingerea din viaţă a lui Albert Álmos reprezintă o mare pierdere pentru oraşul Sfântu Gheorghe.
 

Albert Álmos s-a născut la 25 mai 1954, în oraşul Sfântu Gheorghe. A urmat studiile la Colegiul „Székely Mikó”.  Diploma de inginer a obţinut-o la Universitatea Tehnică din Braşov, în 1979. A lucrat la ISAMA Sf. Gheorghe până în primăvara anului 1992, când a fost ales primar al oraşului. În perioada 2008 şi 2012 a activat ca senator UDMR.
 

După stingerea pasiunilor revoluţionare, el a fost cel căruia i-a revenit sarcina de a organiza şi a transforma sistemul instituţional al primăriei, sarcină pe care a realizat-o printr-o muncă tenace și temeinică.  El a participat la organizarea vieţii comunitare încă din timpul primului mandat al său, a fost prezent în viaţa politică a comunităţii maghiare din judeţul Covasna, şi-a asumat un rol activ în conducerea organizaţiilor locale şi judeţene ale UDMR, urmând ca, după terminarea mandatului de primar, să își asume un mandat de senator, în perioada 2008 şi 2012.
 

Printre importantele sale realizări se numără dobândirea pentru oraşul Sfântu Gheorghe a dreptului de proprietate asupra Casei cu Arcade, precum şi restaurarea acesteia, lansarea programului de reabilitarea termică a blocurilor, construirea sălii sporturilor din strada Vânătorilor, precum şi modernizarea pistei de alergare în aer liber. Pe timpul exercitării mandatului de primar, a depus eforturi pentru dezvoltarea unei reţele de cooperare care să faciliteze cooperarea cu biserici şi organizaţii neguvernamentale şi care funcţionează şi astăzi.
 

Foştii colegi îşi amintesc cu drag de cel care a fost Albert Álmos, un conducător înţelegător şi omenos. El s-a dedicat întru totul îndeplinirii atribuţiilor funcţiei de primar, depăşind obstacolele acesteia cu mult calm şi răbdare. Deciziile le-a luat cu multă prudenţă, pe baza unor informaţii certe şi cu responsabilitatea omului care îşi iubeşte casa.  A dovedit tot timpul îndrăzneală şi fermitate în slujirea intereselor oraşului Sfântu Gheorghe, în ciuda oricărei rezistenţe întâmpinate.
Cei care doresc să-și prezinte ultimul omagiu sunt așteptați joi, 13 august 2015, la ora 14 în foaierul Teatrului „Tamási Áron”. Mesajele de condoleanță pot fi exprimate familiei îndoliate începând cu ora 13.
 

Memoria lui va fi etern păstrată de către orașul Sfântu Gheorghe. Dumnezeu să-l odihnească în pace.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.