ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Săptămâna Designului la Sfântu Gheorghe - Concurs de proiecte pentru designeri debutanţi

03.08.2015

La Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad, în cortul Depo/Design Terminál s-a anunţat oficial că, din iniţiativa Asociaţiei Focus Rectus, Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Sfântu Gheorghe,  Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliului Judeţean Covasna, respectiv Design Terminal Budapesta, oraşul Sfântu Gheorghe va găzdui,  în luna noiembrie a acestui an, seria de evenimente intitulată Săptămâna Designului. Forumul profesional ce se va desfăşura în perioada 2–8 noiembrie 2015 va cuprinde o serie de programe cum ar fi: expoziţii, mese rotunde, conferințe, ateliere, prezentări de modă şi târguri. Obiectivul principal al acestuia este acela de a crea oportunități de întâlnire între specialiştii români şi maghiari din domeniul designului, dar o altă preocupare importantă a organizatorilor este aceea de a familiariza publicul local cu designul contemporan.


La discuţia introductivă ce a avut loc în data de 24 iulie, ora 14, a fost prezent Damokos Csaba, preşedintele Asociaţiei Focus Rectus şi al Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Sfântu Gheorghe, „părintele” iniţiativei, Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, viceprimar general al Budapestei, Székely István, vicepreședinte executiv al UDMR, iar din partea Design Terminal Budapesta, Ács Zoltán, liderul programului de incubare din cadrul organizaţiei.
Pe parcursul discuţiei care a pus în lumină cazurile de convieţuire culturală din Ungaria şi România, Damokos Csaba a spus: nu este o coincidenţă faptul că tema primei ediţii a Săptămânii Designului este Tradiţia şi inovaţia. Prin această alegere a tematicii, organizatorii doresc să arate că acordă importanţă căutării şi găsirii unor oportunităţi de conectivitate între tradiţiile locale de artizanat şi cele din industria textilă, respectiv designul contemporan, pentru că sunt de părere că, pe termen lung, ambele domenii pot prevala sprijinindu-se unul pe altul. În acest context, ei includ printre principalele lor sarcini încurajarea colaborării între reprezentanţii locali ai industriei lemnului şi ai industriei textile, domenii care au o îndelungată tradiție, respectiv între designerii care activează în aceste domenii. Cu acest prilej, Damokos a făcut cunoscut faptul că organizatorii care consideră importantă sprijinirea tinerilor talentaţi din România, aflaţi la începutul carierei lor, vor lansa, împreună cu ProWood Regional Wood Cluster, apelul pentru concursul propunerilor de proiect prin care tinerii designeri sunt încurajaţi să creeze proiecte de piese de mobilier sau obiecte de uz personal confecţionate din lemn.


Este important de ştiut că se pot înscrie în concurs studenți care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior cu profil de design din România, respectiv tineri aflaţi la început de drum profesional care și-au finalizat studiile în cadrul unei universităţi cu profil de design, dar au absolvit universitatea nu mai mult de cinci ani. Concursul care va demara în curând, se va desfășura în două etape: în prima etapă se vor depune propunerile de proiect care vizează realizarea unei piese de mobilier sau a unui obiect de consum din lemn. Proiectele vor fi evaluate de un juriu format din somităţi din România şi din Ungaria, care va selecționa lucrările pe care le va considera ca fiind potrivite pentru a fi realizate. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 30 septembrie 2015, ora 12. Data anunţării rezultatelor selecţiei: 5 octombrie 2015. În a doua etapă a concursului se vor executa proiectele selecționate și propuse spre realizare, în colaborare cu firma desemnată în acest scop. Termenul de execuţie al proiectelor: 2 noiembrie 2015. Lucrările executate vor fi reevaluate de juriu care va propune pentru premiere cele mai bune dintre ele. Organizatorii Săptămânii Designului, împreună cu ProWood Regional Wood Cluster şi Design Terminal, vor acorda patru premii: un premiu întâi de 1500 euro, un premiu doi de 1000 euro, un premiu trei de 500 euro, respectiv premiul special acordat de Design Terminal. În plus, toate proiectele selecționate și executate în etapa a doua, vor fi expuse la Sfântu Gheorghe, cu ocazia Săptămânii Designului, urmând ca materialele să fie expuse ulterior şi la București, prin amabilitatea Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București.


De asemenea, Damokos a spus că acest anunţ de concurs are un dublu scop, și anume, pe de o parte, urmăreşte ca tinerii designeri să se confrunte cu problemele practice ale executării unui proiect, pe de altă parte, vrea să pună firmele locale de execuție față în față cu gândirea contemporană asupra designului, contribuind astfel la dezvoltarea industriei creative din Transilvania.


El a precizat că informaţii suplimentare despre concurs şi despre evenimentul Săptămâna Designului se regăsesc pe pagina de Facebook al evenimentului, respectiv pe pagina www.designweek.i2021.ro. De aici se poate descărca şi anunţul de concurs.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.