ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Antal Árpád: În Sfântu Gheorghe nu există spaţii etnice, acestea sunt spaţii comunitare

26.05.2015

În Sfântu Gheorghe nu există spaţii etnice, fiecare spaţiu public aparţine comunităţii locale de români şi maghiari” –  a declarat primarul Antal Árpád, reacţionând la teoria Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, potrivit căreia, prin reamenajarea zonei centrale şi înălţarea unei coline al balaurului, se urmăreşte scopul principal de „a obtura vederea grupului statuar Mihai Viteazul” şi că această iniţiativă a „pornit din ură faţă de un mare simbol naţional românesc”.


„Nu este vorba despre o acţiune prin care despărţim două spaţii, ci despre faptul că piaţa Mihai Viteazul a fost reabilitată deja, iar acum urmează reabilitarea pieţei Libertăţii” – a explicat primarul, în opinia căruia cele două spaţii au fost create în două perioade istorice diferite, iar din această cauză ambele spaţii poartă amprentele perioadelor respective, motiv pentru care şi concepţiile de reabilitare sunt diferite.


„Consider că nu este un lucru corect să se dea spaţiilor o tentă etnică. La Sfântu Gheorghe, fiecare spaţiu public aparţine oamenilor, nu există spaţiu român sau maghiar. Eu cred că este important ca spaţiile publice ale oraşului să se umple de viaţă şi oamenii să le folosească cu plăcere. Piaţa Mihai Viteazul a fost reabilitată urmărind această idee, sunt mai multe spaţii verzi, există şi o fântână arteziană, motiv pentru care fostul spaţiu lipsit de viaţă, în prezent, este un loc agreat de locuitorii oraşului. Cu reabilitarea zonei centrale, de asemenea, scopul nostru este acela de a reda spaţiul comunităţii locale. Încercarea de a da tentă etnică acestei iniţiative este o greşeală şi consider că aceasta dăunează relaţiilor interetnice locale. Şi nu în ultimul rând, proiectul privind reabilitarea zonei centrale a fost sprijinit şi de consilierii români şi pentru mine ei sunt reprezentanţii legitimi ai comunităţii româneşti locale” – a declarat primarul.

 


 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.