ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Concertul simfonic al elevilor Liceului de artă „Plugor Sándor” în cadrul stagiunii de concerte și recitaluri

13.05.2015

Corul de Copii DoReMi, Corul de Cameră „Reménység”, Corul de Copii „Campanella”, Corul Mixt de Tineret „Eufónia”, programul individual şi producţiile comune ale Fanfarei Liceului de Arte „Plugor Sándor” şi ale Orchestrei de Cameră „Szerenád” vor putea fi ascultate în cadrul următorului concert simfonic al stagiunii de concerte și recitaluri din Sfântu Gheorghe. La eveniment vor participa, atât direct cât și indirect, aproape trei sute de elevi, întrucât nu doar elevii care beneficiază de educație muzicală vor delecta spectatorii și ascultătorii, ci va avea loc și o expoziție de arte plastice în antreul bisericii „Krisztus Király”, iar elevii de la artă dramatică vor realiza un parc de sculpturi vii.

Aceasta este cea de-a doua ocazie pentru Liceul de artă din Sfântu Gheorghe pentru o astfel de reprezentare în fața publicului larg, cu ocazia stagiunii de concerte simfonice. Evenimentul face parte din programul „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc”. Concertul simfonic va avea loc pe 22 mai, orele 19, în biserica „Krisztus Király”.

La concert sunt valabile abonamentele pentru concerte simfonice, iar biletele se pot cumpăra de la Biroul de Organizare Evenimente Culturale (P-ța Libertății nr. 1). Program cu publicul: luni–joi, între orele 11 și 16, vineri între orele 11 și 13. Prețul întreg al biletelor de intrare este de 12 lei, pensionarii și elevii putând beneficia de o reducere de 6 lei.

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Biroul de Organizare Evenimente Culturale, Casa de cultură „Kónya Ádám”, Teatrul „Tamási Áron”, Teatrul „Andrei Mureşanu”.
 


Concertanții

Concertul simfonic va fi deschis de corul celor mici, „DoReMi”. Corul compus din elevi din clasele II–IV, condus de doamna profesoară Sebestyén Lázár Enikő are doi ani de activitate și își lasă auzită vocea cu ocazia evenimentelor școlare, concerte festive, spectacole și festivaluri. Repertoriul lor include cântece renascentiste și adaptări de muzică populară. Va colabora, de asemenea, orchestra de cameră „Reménység” a elevilor din clasele V–VIII, sub dirijarea lui Sebestyén Lajos.

Orchestra de cameră „Szerenád” se mândrește cu un trecut de mai multe decenii, aceasta fiind singura orchestră simfonică compusă din elevi din județ. În anul 2011, orchestra a obținut premiul întâi al Festivalului Internațional al Orchestrelor de Copii de la Nyíregyháza. Dirijorul orchestrei este Sebestyén Lajos, dirijorul secund fiind Lőfi Gellért, dar foarte des colaborează şi cu dirijorul organist al Bisericii Negre din Braşov, dr. Stefan Schlandt. Programul lor include o gamă largă de piese, pornind de la muzică barocă până la opere muzicale contemporane.

Corul de Copii Campanella funcționează în formația actuală de cinci ani, în ultimii ani obținând și numeroase premii internaționale. Este singurul cor maghiar de la liceele de muzică din Transilvania care participă în programul Corului de renume mondial, Madrigal, una din performanțele comune putând fi văzută de mai multe ori anul trecut de publicul din Sfântu Gheorghe. În repertoriul corului format din aproximativ patruzeci de elevi din clasele V-X, putem asculta orice de la muzică clasică, până la gospel și adaptări folclorice.

Corul Mixt de Tineret Eufónia este format din elevi din clasele IX-XII, coriști și muzicieni la diferite instrumente, acesta fiind renumit nu numai în cadrul festivalurilor, ci s-a remarcat și la numeroase concursuri internaționale. Repertoriul lor este format, începând cu literatura corală a secolului al XV-lea până la capodoperele secolului XXI, nu numai de melodii cântate acapella, ci și din opere vocal-simfonice. Dirijorul corului compus din cincizeci de elevi este Sipos Zoltán, premiat cu premiul Márkos Albert.

Fanfara Liceului de Arte „Plugor Sándor” a fost înființată de profesorul Sebestyén Lajos, și în prezent îl are ca dirijor pe Maksai József, profesor de trompetă. Repertoriul fanfarei este compus din opere clasice, adaptări de muzică ușoară și de musical.
 


Program

Corul de Copii DoReMi și Corul de Cameră „Reménység”:

  • Trei cântece de copii – Virágéknál ég a világ, A juhásznak jól van dolga, Megismerni a kanászt.
  • W.A. Mozart – Dor de primăvară


Orchestra de Cameră „Szerenád”:

  • Antonio Vivaldi – L’estro armonico – Concerto in D, I.,II.
    Soliști: Voiculescu Alexandra, elevă în clasa a VII-a – vioară și Ferencz Tihamér, elev în clasa a VI-a, violoncel
  • J.S. Bach – concert dublu de vioară d-mol, II.,III.
    Soliști: Hoos Hanna, elevă în clasa a XII-a – vioară, Popescu Ioana, elevă în clasa a XII-a – vioară și Raica Monica, elevă în clasa a XII-a – vioară
  • Karl Jankins – Palladio
    Solist: Miklós Katalin profesoară – vioară

    Dirijori: Sebestyén Lajos și Lőfi Gellért

Corul de Copii „Campanella”:

  • Brita Falch Leutert – Ave Maris Stella
  • Kodály Zoltán – Túrót eszik a cigány
  • Harold Arlen – Over the Rainbow
  • John Leavit – Festival Sanctus

Colaborează: Orchestra de Cameră „Szerenád” a Liceului de Artă „Plugor Sándor”
Dirijor: Lőfi Gellért

Corul Mixt de Tineret Eufónia:

  • Mihael Haydn – Salve Regina
  • Serghei Rachmaninov – Bogoroditse Devo
  • Orbán György – Nunc dimittis
  • Alexandru Paşcanu - Chindia

    Dirijor: Sipos Zoltán


Fanfara Liceului de Arte „Plugor Sándor”:

 

  • Georg Lohmann –Polka bavareză
    Solist: Kelemen László, elev în clasa a XI-a – trombon
  • Frank Sinatra – My way
  • Michael Jackson – Thriller, instrumentat de: John Higgins

Dirijor: Maksai József


În încheiere, Corul de Copii CAMPANELLA, Corul Mixt de Tineret EUFÓNIA și Orchestra de cameră SZERENÁD va oferi două opere vocal-simfonice.

  • John Rutter – Finale (Mass of the children)
    Soliști: Bartos Barna, elev în clasa a XII-a – tenor și Sebestyén Lázár Enikő, profesoară – soprană
  • Karl Jankins – Cantate Domino

Dirijor: Lőfi Gellért

 


 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.