Reconstruirea centrului municipiului Sfântu Gheorghe va fi finalizată anul acesta
Lucrările de reconstruire ale pieţei Libertăţii vor fi demarate în a doua jumătate a săptămânii viitoare şi, în urma acestor lucrări, centrul istoric al municipiului Sfântu Gheorghe va căpăta o altă înfăţişare. Până la sfârşitul lunii iulie va fi creat, în spaţiul dintre sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Covasna şi clădirea Bazarului, noul spaţiu public al oraşului, piaţa centrală, acoperită parţial de spaţii verzi, şi tot aici se va amenaja un spaţiu adecvat pentru organizarea unor programe în aer liber. Proiectul cuprinde şi spaţiul delimitat de clădirea teatrului şi cea a Colegiului „Székely Mikó”, destinat, de asemenea, traficului pietonal, dar amenajarea acestuia se va realiza mai târziu.
Potrivit proiectului câştigător care a fost elaborat de către Planshow Srl., pe baza propunerii arhitectului Zsigmond Pál, câştigătorul concursului de idei, parcul Elisabeta va fi extins în direcţia Consiliului Judeţean Covasna, iar în acest spaţiu se va amenaja aşa-numitul deal al balaurului care va reprezenta figura adversarului înfrânt al Sfântului Gheorghe, realizată într-o formă stilizată. Silueta balaurului dărâmat se conturează cel mai bine de la înălţime, observat de aproape, nu este mai mult decât un spaţiu verde, numai bun să fie ocupat. Piaţa centrală nu are un aranjament clasic, de vreme ce două laturi ale parcului sunt dominate de clădiri, iar celelalte două laturi sunt constituite de însuşi parcul, ceea ce determină un aranjament mai prietenos al spaţiului.
Reconstruirea schimba aspectul zonei centrale a oraşului, va fi posibilă o mai bună delimitare a pieţii Mihai Viteazul, iar dealul va separa marcanta clădire din beton al Casei de Cultură a Sindicatelor de piaţa centrală. Piaţa se va extinde până la clădirea primăriei şi va include şi statuia ce-l întruchipează pe Sfântul Gheorghe. Se va construi şi o scenă de piatră pentru evenimente mai mici şi tot aici se va amenaja o fântână arteziană şi un rond. Din primăvară până-n toamnă, prin grija Grădinăriei oraşului, vor fi aşezate aici pomi fructiferi precrescuţi în recipiente pentru plante, care se vor putea muta după plac, şi tot vara se vor amenaja diferite terase care vor transforma zona într-un spaţiu comunitar.
Scopul nostru este de a încuraja stilul de viaţă sănătos, prin restricţiona traficului auto din zona centrală a oraşului şi să creăm un mediu sigur şi confortabil pentru traficul pietonal şi ciclist – a spus primarul Antal Árpád. După cum a afirmat primarul, această schimbare va constitui un răspuns la vechea problemă ridicată de cei de la urbanistică, potrivit căreia oraşul, în forma sa actuală, nu are o piaţă centrală. Primarul este încrezător că orăşenii se vor familiariza foarte repede cu spaţiul înnoit şi redefinit şi că Sfântu Gheorghe se va transforma într-un oraş plin de viaţă.
Investiţia se împarte în două componente, iar execuţia lucrărilor se va derula în mai multe etape. Lucrările efectuate în spaţiul din faţa administraţiei publice judeţene şi a galeriei de artă vor fi realizate cu forţe proprii, fiind executate de specialiştii Grădinăriei oraşului. Ele vor fi finalizate până la mijlocul lunii iulie. În ceea ce priveşte modernizarea zonei din faţa teatrului, lucrările vor începe, de asemenea, în acest an, procedura de achiziții publice a fost încheiat cu succes, contractul fiind câştigat de un grup de antreprenori locali.
Primarul Antal Árpád a subliniat faptul că lucrările cuprinse în reabilitare nu vizează doar zona centrală a oraşului, acestea se desfăşoară pe tot cuprinsul oraşului, începând de la strada Cişmelei, strada Toamnei şi până la strada Pârâului. Primarul a evidenţiat că investiţia din centrul oraşului nu va afecta spaţiile verzi ale zonei centrale, ba din contră, acestea vor fi extinse. De asemenea, trebuie subliniat că în locul spaţiilor de parcare din faţa teatrului şi Colegiului „Székely Mikó” vor fi amenajate noi locuri de parcare pe strada Libertăţii (în spaţiul dintre magazinul non-stop şi biserica romano-catolică), precum şi pe strada Kós Károly, unde prin eliminarea cadrelor de beton au fost create un număr de patruzeci de noi locuri de parcare. În vederea rezolvării problemelor de parcare ale instituţiilor vizate, Consiliul local va preda una dintre platformele de parcare din piaţa Mihai Viteazul administraţiei publice judeţene şi instituţiei prefectului, spre administrare.
În curând se vor finaliza şi lucrările de reabilitare ale străzilor Gábor Áron şi Spitalului care delimitează centrul istoric al oraşului. Pe strada Gábor Áron deja au fost efectuate lucrările subterane, iar în curând se va turna covorul asfaltic, deoarece contractul a fost încheiat cu executantul de lucrări. Pe strada Spitalului, majoritatea reţelelor subterane au fost schimbate anul trecut, au mai rămas de executat unele lucrări ale companiei de electricitate şi, odată cu finalizarea acestora, se va trece la turnarea asfaltului, termenul de finalizare fiind programat la sfârşitul lunii iulie. De asemenea, în acest an se vor finaliza şi lucrările pe strada Kossuth Lajos care va fi pavată cu piatră cubică, aceasta având rolul de a informa conducătorii auto că se apropie de zona pietonală.