ro
 
Joi, 23. Ianuarie 2025.

Ţinutul Secuiesc nevăzut - Scaunele Sepsi, Brăduţ, Micloşoara

31.03.2015

Expoziţia care prezintă patru, respectiv două machete tactile ale clădirilor din Sfântu Gheorghe şi din zona Baraoltului, continuă seria de expoziţii turistice reunite sub genericul „Ţinutul Secuiesc nevăzut”, o manifestare prin care se urmăreşte prezentarea într-un mod aparte a patrimoniului construit al regiunii. Iniţiativa care se pare că este şi o premieră la nivel naţional, a fost lansată de Asociaţia Pe Drumuri Transilvane din Miercurea Ciuc şi are ca scop să ajute persoanele cu deficienţe vizuale să-şi facă idee despre formele, dimensiunile şi caracteristicile stilistice ale clădirilor, prin machete special concepute.


Machetele din judeţul Covasna au fost realizate de elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din cadrul Liceului de Arte „Plugor Sándor”, secţiile sculptură, textile și grafică, sub îndrumarea preşedintelui Asociaţiei Pe Drumuri Transilvane, Orbán  László, şi a arhitectului Cora Dumitrescu din Sfântu Gheorghe. Activitatea a fost desfăşurată cu sprijinul Biroului de imagine al Primăriei Sfântu Gheorghe. Persoanele nevăzătoare au posibilitatea de a afla mai multe informaţii despre clădirile monumente istorice, cum ar fi: Casa cu arcade, Muzeul Naţional Secuiesc, Biserica reformată fortificată, Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”, precum şi Castelul Daniel din Vârghiş şi Casa memorială „Benedek Elek” din Băţanii Mici, dar se vor realiza, de asemenea, o machetă tridimensională a Colegiului „Székely Mikó” şi un basorelief care va prezenta scene din legenda Sfântului Gheorghe. Pe lângă acestea, expoziţia va cuprinde şi o selecţie de obiecte reprezentative pentru patrimoniul nostru cultural, printre care stâlpi funerari sculptaţi în lemn şi broderii tradiţionale.


Machetele realizate din forex, după planurile originale la scara 1:100, reprezintă imitaţii fidele ale modelelor originale şi, pentru a face posibilă perceperea proporţiilor, lângă machete s-au plasat şi figurine reprezentând oameni. Expoziția va fi amenajată într-o cameră întunecată, astfel că, aceasta va putea oferi o experiență vizuală unică atât nevăzătorilor, cât şi persoanelor care nu au probleme de vedere.


Vernisajul expoziţiei este programată pentru săptămâna Şcoala altfel şi, în viitorul apropiat şi cu ajutorul elevilor, vor fi realizate şi machetele tactile ale clădirilor reprezentative din scaunele Mureş şi Târgu Secuiesc – a spus Orbán László, adăugând că aceasta este a patra expoziţie ce se organizează în cadrul evenimentelor organizate sub genericul „Ţinutul Secuiesc nevăzut”. Expoziţia va fi prezentată publicului atât în ţară cât şi în străinătate, astfel, aceasta va reprezenta şi o promovare turistică de excepţie şi unică a regiunii.


Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 7 aprilie a.c., la Casa cu Arcade. În perioada 7–12 aprilie, pot fi programate vizite ghidate, iar expoziţia se va putea vizita până la data de 27 aprilie, de luni până vineri între orele 9–17 şi sâmbătă între orele 9–14.

 


 

Finanțare nerambursabilă fără contribuție proprie pentru panouri fotovoltaice și baterii solare
17.01.2025

Programul RepowerEU vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce costurile cu energia prin instalarea de panouri solare.

S-a deschis pârtia mică de schi din Şugaş Băi
15.01.2025

Programul va fi acelaşi ca în anii trecuţi, adică de la ora 9 la 21 în weekend, vinerea de la 15 la 21, iar de luni până joi de la 15 la 20.

Burse acordate studenţilor din anii terminali, ediţia 2025
13.01.2025

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 7 februarie

Primăria Sfântu Gheorghe a relansat programul „Dăm valoare rablei tale”
09.01.2025

Din 13 ianuarie, locuitorii pot depune dosarele pentru a primi 3.000 de lei în schimbul maşinii vechi

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de lege
19.12.2024

Impozitele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care este obligatorie conform Codului Fiscal