ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Reflex3. – un punct pe harta teatrală europeană

13.02.2015

Când a apărut Primul Reflex de la Sfântu Gheorghe şi de ce
REFLEX a apărut în peisajul festivalurilor teatrale din România în anul 2009, sub denumirea de Bienală, când Teatrul Tamási Áron împlinea 60 de ani de la înfiinţare şi când Trupa acestei instituţii a simţit nevoia să-şi întărească relaţia cu spectatorii, prin implicarea lor într-un proiect teatral care să le întreţină  reflexul curiozităţii de a privi şi dincolo de propriul spaţiu cultural.

Iar privirea Festivalului Internaţional de Teatru Reflex este programată a fi mereu îndreaptă spre Centrul, Estul şi Vestul Europei teatrale, unde sunt căutate spectacole care au forţa de a forma în oraşul nostru o comunitate a spectatorilor cu reflexul libertăţii de a recunoaşte semnele valorii şi ale modernităţii, în oferte artistice cât mai diverse, ca formă şi problematică.
 

Portretul Reflexului de la Sfântu Gheorghe în 2015
La 6 ani de la naştere şi după doar două ediţii, Festivalul Internaţional de Teatru REFLEX a devenit un adevărat brand al oraşului  Sfântu Gheorghe, pe care îl promovează drept un spaţiu multicultural cu identitate unică, cu instituţii capabile a organiza şi a găzdui o întâlnire artistică între Centrul, Estul şi Vestul Europei teatrale.


Conceput a se desfăşura din doi în doi ani, Reflexul de la Sf. Gheorghe şi-a pierdut denumirea de Bienală, cu care apăruse în peisajul festivalurilor teatrale din România, dar şi-a păstrat ceva extrem de preţios pentru un proiect artistic cu ambiţia de a răspunde nevoilor culturale ale comunităţii şi de a-şi găsi un loc în contextul naţional şi european.


Reflexul din Secuime şi-a păstrat câteva trăsături care sunt apreciate de spectatori şi critici, deopotrivă, şi care-i conferă identitate :
-    în primul rând, intimitatea spaţiului de întâlnire, adică, Reflexul de la Sf. Gheorghe are toate articulaţiile unui adevărat spectacol – cu atmosferă, ritm şi personaje de primă mână – şi este un spaţiu unde se cultivă răgazul reflexiei;
-    în al doilea rând, faptul că Reflex a fost conceput ca un PUNCT de întâlnire între Centrul, Estul şi Vestul Europei teatrale şi faptul că, datorită acestui proiect de anvergură europeană, oraşul nostru, Sfântu Gheorghe, cît a devenit un PUNCT pe harta teatrală şi culturală internaţională.

În legătură cu prima trăsătură a Reflexului, intimitatea, merită reţinută o mărturie: “Încercaţi să menţineţi intimitatea festivalului. A fi mic nu înseamnă a fi provicial, a fi mic nu înseamnă a fi neînsemnat, sau fără pretenţii. Acest festival ne-a arătat exact contrariul. Iar dacă a avut un debut pozitiv, de ce nu ar putea deveni unul cu renume internaţionall?” ( Maria Shevtsova, specialist în estetica teatrului, Goldsmiths, University of London).

 


Reprezentanţii celor două instituţii co-producătoare ale Reflexului, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, şi Antal Árpad, primarul municipiului Sf. Gheorghe, şi-au motivat susţinerea acestui proiect prin argumente care ţin de nevoile comunităţilor. Tamás Sándor a vorbit de două componente absolut necesare pentru întărirea statutului unei   comunităţi : “prima este cultura, a doua sunt faptele prin care putem îmbunătăţi nivelul de viaţă al oamenilor. Noile instituţii se întâlnesc cu cele deja existente în efortul lor comun de a sprijini şi promova valorile care răspund nevoilor culturale ale comunităţii. Din acest efort comun fac parte şi proiectele Teatrului Tamási Áron.”


Pornind de la o precizare pe care criticul de teatru Silvia Dumitrache  a făcut-o pe marginea ediţiei din 2012 a Reflexului – “Bienala Reflex, deşi abia la a doua ediţie, este deja un festival închegat, îndrăzneţ, unul dintre puţinele festivaluri ce pun accent pe direcţia internaţională –, primarul Antal Árpad consideră că astfel de proiecte promovează Ţinutul Secuiesc drept un spaţiu cultural deschis : “Dacă pe un kilometru pătrat trăiesc un număr suficient de astfel de nebuni, cu obsesia de a face ceva durabil pentru comunitate, atunci se nasc idei şi fapte îndrăzneţe. Aşa se întâmplă şi cu Sfântu  Gheorghe, are forţă creativă, suntem un oraş cu oameni capabili, de aceea am îndrăznit ca, în numele Ţinutului Secuiesc şi al judeţului Covasna, să intrăm cu oraşul nostru în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Noi o să râmânem mereu un spaţiu cultural deschis, şi asta în timp ce la Cluj Napoca se vede o închidere, referitor la blocajul în jurul plăcuţelor în cele trei limbi ale comunităţilor de acolo.”


Reflexul virtual – spaţiul de documentare asupra primelor două Reflexe www.reflexfesrt.ro

Odată cu prima ediţie a Reflexului, organizatorii au lansat şi un  foarte apreciat şi accesat site în trei limbi – română, maghiară şi engleză – , care cultivă atmosfera de intimitate din spaţiul real al Festivalului şi care care valorifică în mod creativ standardele web, devenind, la rândul său, un proiect virtual cu identitate, unde toţi cei interesaţi se pot documenta asupra Programelor din primele două ediţii ale  Reflexului. La Primul Reflex se poate ajunge de pe pagina web a Reflexului 2, iar pagina web a Reflexului3 este în pregătire.


REFLEX3. ŞI OFERTELE SALE ARTISTICE
Reflex3. se va desfăşura între 18-31 martie 2015 şi, după cum se poate observa din antetul prezentului comunicat, simbolul acestei ediţii este PUNCTUL – un semn grafic simplu, dar cu un inepuizabil conţinut semantic. Programul Reflex3. va valorifica multe din conotaţiile cuvântului care desemnează acest semn grafic şi va cuprinde oferte teatrale şi muzicale din România, Ungaria, Serbia, Polonia, Lituania şi Austria, plus dezbateri şi evenimente conexe.
PUNCTUL de pornire al Reflexului3. – concert extraordinar radio.string.quartet.vienna


Dacă pe 16 martie 2012, Reflex2 a fost deschis de un concert excepţional Balanescu Quartet, PUNCTUL DE PORNIRE al Reflexului3, din 18 martie 2015, va aparţine tot unui prestigios cvartet, radio.string.quartet.vienna, care a devenit celebru în lumea internaţională a jazzului prin interpretări inedite ale pieselor legendarului compozitor şi cântăreţ John McLaughlin. Motivele pentru care Reflex3. va fi deschis de concertul extraordinar al cvartetului vienez nu ţin de multele PUNCTE din denumirea acestei formaţii, ci de faptul că partiturile şi concertele sale sunt un PUNCT DE ÎNTÂLNIRE între cele mai diverse stiluri şi genuri muzicale – de la jazz şi muzică clasică, până la folk, rock şi muzică pop. Tot aşa se doreşte a fi şi Reflex3 – un PUNCT DE ÎNTÂLNIRE între cele mai diverse stiluri şi voci din lumea teatrală şi artistică contemporană.
 


Programul Reflex3
Ca şi la primul şi al doilera Reflex, Programul Reflex3 este conceput a se desfăşura pe aceleaşi  trei Module : 1. SPECTACOLE; 2. DEZBATERI (Puncte de reflexie); 3.EVENIMENTE CONEXE (concerte, expoziţii).
PUNCTUL CENTRAL al Festivalului Internaţional de Teatru Reflex3 îl reprezintă Modulul SPECTACOLE, în jurul căruia se vor desfăşura DEZBATERILE între artişti, critici şi spectatori şi EVENIMENTELE CONEXE. Modulul principal al Festivalului cuprinde spectacole-puncte de referinţă în lumea teatrală a culturii de unde vin/unde s-au născut – producţii artistice cu forţa de a deveni puncte fierbinţi de întâlnire/dezbatere pentru spectatorii Reflexului de la Sf. Gheorghe, în toată diversitatea lor.


Câteva coordonate despre ofertele teatrale din Programul Reflex3.
-    spectacol-fenomen teatral, cu o extraordinară carieră internaţională, cum este Pescăruşul, producţie a Teatrului  Naţional din Novi Sad, în regia lui Tomi Janežič; un spectacol de 6 ore şi jumătate, care celebrează bucuria de a fi împreună, în intimitatea unei poveşti teatrale ce se confundă cu viaţa tuturor celor implicaţi într-o reprezentaţie teatrală – artişti şi spectatori, deopotrivă.
-    spectacol-magie teatrală, care forţează limitele dintre teatrul fizic, dans  şi magia vizuală a unor trupuri în mişcare, cum este Nancy, producţie Nowy Teatr din Varşovia, în regia lui Claude Bardouil; un spectacol copleşitor despre o iubire nimicitoare, între o tânără de nicăieri şi un star punk-rock.
-    spectacol-teatru total, cum sunt întotdeauna percepute provocările artistice semnate de regizorul lituanian Oskaras Koršunovas şi celebra sa Companie OKT, care au revenit în Reflexul de la Sf. Gheorghe, de data aceasta cu Miranda, după Furtuna şi alte piese de Shakespeare, un spectacol de o adâncime şi actualitate  tulburătoare.
-    spectacol-oglindă a diformităţilor din sufletele noastre, cum sunt Secretele noastre, producţie a Companiei Pintér Béla din Budapesta, o comedie amară, cu performanţe actoriceşti de neuitat şi de o impresionantă ingeniozitate vizuală.
-    spectacol-protest, cum este Contra democraţiei, producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti, în regia lui Alexandru Dabija, un spectacol de o violenţă răscolitoare, despre absurdităţile lumii în care trăim şi despre sluţenia din sufletele noastre.
-    spectacol-călătorie prin diverse culturi ale lumii, cum este Moliendo café, coproducţie Compania Csíky Gergely şi Teatrul German din Timişoara, în regia lui Silviu Purcărete;  un spectacol care reface atmosfera din celebre cafenele ale lumii şi pe care autorii îl dedică tuturor pasionaţilor de arta improvizaţiei şi de cafea.
-    spectacol-feerie, cum este Visul unei nopţi de vară, producţie a Teatrului Naţional din Budapesta, în viziunea regizorului georgian David Doiasvili, o comedie desprea fragila graniţă dintre vis şi realitate, despre misteriosul şi încâlcitul nostru labirint sufletesc.
-    spectacol de operă, cum este Opera Ultima, producţie a Teatrului Novosadsko Pozorište din Novi Sad, în regia lui Kokan Mladenović, operă comică şi oratoriu despre sfârşitul lumii, spectacol  construit pe baza operei lui Mozart şi a pieselor lui Baumarchais.
Această ofertă de spectacole invitate, din Europa şi din ţară, este completată, ca şi la ediţiile precedente ale Reflexului, cu spectacole din Sfântu Gheorghe, secţiune prin care organizatorii Reflex3. doresc să promoveze teatrele din oraşul gazdă şi să le confrunte cu criteriile de valoare ale criticilor şi oamenilor de teatru din ţară şi din Europa.


Producător: Teatrul Tamási Áron
Co-producători: Consiliul Local Sf. Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna
Sponsor principal : MOL-România
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.