ro
 
Vineri, 24. Ianuarie 2025.

Schimbarea anului cultural: începe Anul Tradiţiilor

21.01.2015

Programul Sfântu Gheorghe, Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc începe cel de-al treilea an tematic. După cel al Sunetului şi al Cuvântului, respectiv cel al Jocului, anul acesta începe Anul Tradiţiilor, pe parcursul căruia evenimentele se vor axa în principal pe cultura populară, tradiţiile gastronomice şi patrimoniul construit, dar vor fi parcurse toate domeniile, pentru a vedea care sunt obiceiurile şi tradiţiile care stau la baza acestora. Pe lângă păstrarea şi promovarea datinilor, va fi în centrul atenţiei şi importanţa tradiţiilor pentru omul contemporan, sau ce înseamnă tradiţia în diferitele arii culturale și pentru diferitele generații, şi cum poate fi tradusă în limbaj contemporan. Continuitatea joacă un rol important în trăirea identităţii culturale şi naţionale, iar trecutul, la fel ca şi prezentul, este determinant. Anul Tradiţiilor oferă o şansă foarte bună pentru a evoca trecutul în oglinda prezentului, şi pentru a realiza o analiză a interacţiunii lor, căci aceasta este condiţia esenţială a existenţei comunităţii durabile.

Anul acesta, în luna mai Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune" sărbătoreşte 25 de ani de existenţă, şi de fapt stagiunea jubiliară a dat ideea creării Anului Tradiţiilor. Deci, nu este o întâmplare faptul că predarea ştachetei dintre ani se realizează prin spectacolul Ansamblului de Dansuri "Trei Scaune". La fel ca şi anul trecut, municipalitatea mulţumind organizatorilor anului tematic, partenerilor acestuia, interpreţilor şi voluntarilor, predă în mod simbolic ştacheta următorului an tematic. Miercuri, 21 ianuarie, seara de la ora 20,00, în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron” va avea loc spectacolul folcloric intitulat „Két kezem forgatta, szívem táncoltatta”. Spectacolul poate fi urmărit şi de publicul larg, putând fi achiziţionate bilete la liber.

Spectacolul folcloric este construit având la bază lumea dansurilor populare din Bazinul Carpatic. Munca coreografică a lui  Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Kádár Ignác, Farkas Tamás, Furik Rita, Richtarcsík Mihály, Ivácson László poate fi lăudată, publicul având şansa să vadă dansuri din Transilvania, Moldova, Ghimeș, Voivodina, Slovacia.
 


Spectacolul de o oră realizează o paralelă dintre dans şi soarta unei femei, dar în loc de povestire, creatorii au încercat să transmită cât mai intens sentimente şi impresii. Cum se poate vedea pe ea însăşi fetiţa, mireasa, femeia crescută într-o societate tradiţională, şi cum o percep ceilalţi? Există fericire după lumea curată a copilăriei, există fericire după găsirea marii iubiri? Ce este aceea ce umple calea străbătută cu conţinut, cu trăiri intense, parafrazând vorbele poetului – putem duce iubirea pe malul celălalt? Iar la final, dar nu în ultimul rând, putem să transmitem generaţiilor următoare sistemul nostru de valori? – acestea sunt întrebări care ne preocupă pe noi toţi, întrebări formulate extraordinar în spectacol, prin limbajul dansului.
 

Finanțare nerambursabilă fără contribuție proprie pentru panouri fotovoltaice și baterii solare
17.01.2025

Programul RepowerEU vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce costurile cu energia prin instalarea de panouri solare.

S-a deschis pârtia mică de schi din Şugaş Băi
15.01.2025

Programul va fi acelaşi ca în anii trecuţi, adică de la ora 9 la 21 în weekend, vinerea de la 15 la 21, iar de luni până joi de la 15 la 20.

Burse acordate studenţilor din anii terminali, ediţia 2025
13.01.2025

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 7 februarie

Primăria Sfântu Gheorghe a relansat programul „Dăm valoare rablei tale”
09.01.2025

Din 13 ianuarie, locuitorii pot depune dosarele pentru a primi 3.000 de lei în schimbul maşinii vechi

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de lege
19.12.2024

Impozitele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care este obligatorie conform Codului Fiscal