ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Schimbarea anului cultural: începe Anul Tradiţiilor

21.01.2015

Programul Sfântu Gheorghe, Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc începe cel de-al treilea an tematic. După cel al Sunetului şi al Cuvântului, respectiv cel al Jocului, anul acesta începe Anul Tradiţiilor, pe parcursul căruia evenimentele se vor axa în principal pe cultura populară, tradiţiile gastronomice şi patrimoniul construit, dar vor fi parcurse toate domeniile, pentru a vedea care sunt obiceiurile şi tradiţiile care stau la baza acestora. Pe lângă păstrarea şi promovarea datinilor, va fi în centrul atenţiei şi importanţa tradiţiilor pentru omul contemporan, sau ce înseamnă tradiţia în diferitele arii culturale și pentru diferitele generații, şi cum poate fi tradusă în limbaj contemporan. Continuitatea joacă un rol important în trăirea identităţii culturale şi naţionale, iar trecutul, la fel ca şi prezentul, este determinant. Anul Tradiţiilor oferă o şansă foarte bună pentru a evoca trecutul în oglinda prezentului, şi pentru a realiza o analiză a interacţiunii lor, căci aceasta este condiţia esenţială a existenţei comunităţii durabile.

Anul acesta, în luna mai Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune" sărbătoreşte 25 de ani de existenţă, şi de fapt stagiunea jubiliară a dat ideea creării Anului Tradiţiilor. Deci, nu este o întâmplare faptul că predarea ştachetei dintre ani se realizează prin spectacolul Ansamblului de Dansuri "Trei Scaune". La fel ca şi anul trecut, municipalitatea mulţumind organizatorilor anului tematic, partenerilor acestuia, interpreţilor şi voluntarilor, predă în mod simbolic ştacheta următorului an tematic. Miercuri, 21 ianuarie, seara de la ora 20,00, în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron” va avea loc spectacolul folcloric intitulat „Két kezem forgatta, szívem táncoltatta”. Spectacolul poate fi urmărit şi de publicul larg, putând fi achiziţionate bilete la liber.

Spectacolul folcloric este construit având la bază lumea dansurilor populare din Bazinul Carpatic. Munca coreografică a lui  Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Kádár Ignác, Farkas Tamás, Furik Rita, Richtarcsík Mihály, Ivácson László poate fi lăudată, publicul având şansa să vadă dansuri din Transilvania, Moldova, Ghimeș, Voivodina, Slovacia.
 


Spectacolul de o oră realizează o paralelă dintre dans şi soarta unei femei, dar în loc de povestire, creatorii au încercat să transmită cât mai intens sentimente şi impresii. Cum se poate vedea pe ea însăşi fetiţa, mireasa, femeia crescută într-o societate tradiţională, şi cum o percep ceilalţi? Există fericire după lumea curată a copilăriei, există fericire după găsirea marii iubiri? Ce este aceea ce umple calea străbătută cu conţinut, cu trăiri intense, parafrazând vorbele poetului – putem duce iubirea pe malul celălalt? Iar la final, dar nu în ultimul rând, putem să transmitem generaţiilor următoare sistemul nostru de valori? – acestea sunt întrebări care ne preocupă pe noi toţi, întrebări formulate extraordinar în spectacol, prin limbajul dansului.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.