ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Sfântu Gheorghe se alătură şi anul acesta luptei pentru titlul de ”Orașul Reciclării”

20.01.2015

Numărul primăriilor înscrise în ediţia a III-a a crescut cu 60% faţă de prima ediţie


Sfântu Gheorghe s-a înscris în cea de-a treia ediție a competiției Eco-Rom Ambalaje ”Orașul Reciclării” adresată primăriilor municipalităților din România. Timp de 6 luni, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015, 46 de municipii și orașe din țară „se luptă” pentru a dovedi că au cel mai performant sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaje la nivel național.

,,An de an competiția «Orașul Reciclării» s-a dovedit a fi un proiect extrem de util, atât prin rolul educativ, cât și prin factorul competitiv care a mobilizat din ce în ce mai multe autorități locale să se implice în dezvoltarea sistemului de colectare separată pentru populație. Numărul primăriilor înscrise în proiect a crescut cu 60% – de la 20 în 2012, la 46 anul acesta. Eco-Rom Ambalaje susține și investește anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autoritățile locale pentru ca performanța serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje să crească. Iar proiectul «Orașul Reciclării» este o inițiativă care ne arată că se poate. Mulțumim tuturor primăriilor care ni s-au alăturat în această «luptă» și le urăm mult succes pe parcursul competiției!” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Deşi Municipiul Sfântu Gheorghe a fost desemnat marele câștigător al “bătăliei” pentru titlul de „Orașul Reciclării 2014” la cea de-a doua ediție a competiției, după această reușită, orașul a răspuns pozitiv și celei de-a treia chemări la luptă, alături de alte 45 de municipii și orașe în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată: Adjud, Aiud, Arad, Bacău, Bârlad, Braşov, Brăila, Sectorul 1 București, Sectorul 6 Bucureşti, Câmpia Turzii, Câmpina, Călăraşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Făgăraş, Fălticeni, Focşani, Galaţi, Gura Humorului, Iaşi, Mediaş, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Reşiţa, Roman, Satu Mare, Sighetu Marmaţiei, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Secuiesc, Tulcea, Vaslui și Zalău. 

Criteriile care stau la baza evaluării acestora în competiție sunt: calitatea serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în containere), cantitatea de deșeuri colectate separat per locuitor și campaniile de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile de ambalaje derulate pe parcursul celor 6 luni de competiție.

„Asociaţia Municipiilor din România este din nou alături de Eco-Rom Ambalaje pentru buna desfăşurare a competiţiei ”Oraşul Reciclării”,  iniţiativă cu impact deosebit la nivelul municipiilor, apreciată în egală măsură de administraţia publică şi de cetăţeni. Reciclarea reprezintă o prioritate în gestionarea deşeurilor, alături de valorificarea prin refolosire şi recuperarea lor din punct de vedere energetic. Crearea unui sistem de gestionare a deşeurilor, integrat geografic şi eficient tehnologic, se află în atenţia administraţiilor locale şi regionale şi presupune asigurarea celor mai bune condiţii de protejare simultană a sănătăţii oamenilor dar şi a mediului, pentru ca deşeurile să fie colectate separat, reciclate sau eliminate. În plus, activităţile şi proiectele din domeniul protecţiei mediului şi al schimbărilor climatice, inclusiv iniţiative precum ”Oraşul Reciclării”, au un puternic rol educativ şi contribuie la creşterea responsabilităţii ecologice a locuitorilor comunităţilor implicate, dar şi a populaţiei în ansamblu.” a declarat Ilie Gavril Bolojan, Preşedinte Executiv al Asociaţiei Municipiilor din România.

La finalul celor 6 luni, câștigătorul va obține titlul de ,,Orașul Reciclării” și marele premiu: un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, un spațiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deșeuri reciclabile. Acesta este dedicat tuturor locuitorilor orașului care vor să se relaxeze și, în același timp, să afle o serie de informații utile despre reciclarea deșeurilor de ambalaje.

În plus, în premieră anul acesta, Eco-Rom Ambalaje va premia și municipalitățile clasate pe locul al II-lea și al III-lea. Ocupantul locului al doilea pe podiumul competiției se va bucura timp de o săptămână de vizita autocarului hich tech din cadrul programului educațional “Laboratorul Verde al Reciclării” prin care elevii claselor a III-a vor învăța, într-un mod dinamic și creativ, despre importanța colectării separate pentru protejarea mediului.

Municipalitatea care va obține locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța separării deșeurilor de ambalaje, în valoare de 3.000 de euro, realizată cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.

Cei peste 5 milioane de locuitori din cele 46 de orașe înscrise în competiție – însemnând mai mult de jumătate dintre românii care au acces la sistemul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje dezvoltat la nivel național cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje – pot separa deșeurile de hârtie, sticlă, plastic și metal prin intermediul a peste 10.200 de containere colorate. Peste 80% dintre acestea sunt puse la dispoziție populației prin investițiile Eco-Rom Ambalaje (aproximativ 8.300 de containere), la care se adaugă aportul financiar pentru realizarea serviciilor de colectare, sortare și transport către capacitățile de reciclare din cadrul parteneriatelor încheiate cu operatorii de salubritate și autoritățile locale.

În Sfântu Gheorghe sistemul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje este pus la dispoziția populației din anul 2012, printr-un parteneriat încheiat între Eco-Rom Ambalaje, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și SC Tega SA.

Competiția „Orașul Reciclării” se desfășoară sub patronajul Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților și al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice și în parteneriat cu Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice. Partenerii media ai proiectului sunt Administrație.ro și Ziare.com.

Mai multe detalii despre ediția a III-a a competiției „Orașul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.

 


Despre Eco-Rom Ambalaje

ECO - ROM AMBALAJE S.A. este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului şi importatorului, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor şi importatorilor care pun pe piață produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, terminând anul 2014 cu peste 3.000 de companii responsabile în portofoliu.

Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligaţiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi. Organizația implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje ce vizează atât agenţii economici, cât şi populaţia (sistem cu containere și saci) și care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Din 2013, Eco-Rom Ambalaje este membru fondator al organizației internaționale Extended Producer Responsibility Alliance (EXPRA).

 

 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.