Scade impozitul pe imobile la persoanele fizice
S-a adoptat Hotărârea privind taxele şi impozitele locale pe anul 2015
Consiliul Local încheie anul financiar cu rezultate bune, astfel că, în mai multe domenii vor scădea taxele şi impozitele. Începând cu anul viitor, persoanele fizice vor plăti cu 10% mai puţin impozitul pentru terenuri şi clădiri, ajungând astfel la cel mai scăzut prag permis de lege – a declarat domnul primar Antal Árpád András, în legătură cu modificările privind taxele şi impozitele locale.
În cadrul şedinţei de joi, 11 decembrie, Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe a adoptat Proiectul de Hotărâre privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2015, proiect pe care domnul primar Antal Árpád András împreună cu domnul Miklós Zoltán, conducătorul fracţiunii UDMR din cadrul Consiliului Local, l-a prezentat la conferinţa de presă care a avut loc înainte de şedinţa de consiliu.
Facilităţi fiscale pentru persoanele fizice
Gospodăriile vor plăti cu sume cuprinse între 6 şi 36 de lei mai puţin, în funcţie de suprafaţa imobilelor şi categoria de zonă în care se află. În cazul persoanelor juridice, impozitul pe teren şi clădiri rămâne neschimbat. Consiliul Local plănuieşte modificarea categoriilor de zone din oraş. „La ora actuală, stabilim impozitele în funcţie de împărţirea zonelor din punct de vedere geografic, motiv pentru care se poate întâmpla ca locuitorii din două străzi apropiate să fie nevoiţi să plătească impozite identice, în ciuda faptului că una din străzi este total reabilitată, iar cealaltă nu are nici măcar covor asfaltic. Consider a fi nedemn acest lucru, de aceea dorim să rectificăm acest lucru.” – a evaluat situaţia actuală domnul primar. Se preconizează elaborarea unui sistem obiectiv, care va permite evaluarea fiecărei străzi în parte, iar impozitul să se calculeze în funcţie de punctajul obţinut. Se va lua în calcul infrastructura străzii în cauză, siguranţa publică, distanţa din centrul oraşului, cât şi calitatea vieţii – apropierea de zone industriale deranjante. Acest nou sistem de calcul al impozitelor se plănuieşte a fi implementat începând cu anul 2016.
Aceste reduceri la impozite reprezintă creşterea veniturilor cu 13 procente, în comparaţie cu anul trecut. Domnul primar Antal Árpád a declarat că veniturile municipalităţii cresc de la an la an, şi situaţia financiară a oraşului s-a consolidat. Domnul primar nu aşteaptă, prin această măsură, să crească dorinţa de plată a impozitelor, ci ar dori să acorde facilităţi persoanelor fizice. Aşa cum a spus, el ştie că locuitorii oraşului sunt buni plătitori de taxe şi impozite. Până la sfârşitul lunii noiembrie, 82% din persoanele fizice şi 81% din persoanele juridice active şi-au plătit dările către oraş.
Tarife favorabile în centrele de recreere
În procesul de stabilire a taxelor, municipalitatea ia în considerare feed-back-ul primit de la locuitori şi în permanenţă ţine cont de interesele cetăţenilor. La propunerea venită din partea părinţilor şi pedagogilor, cu privire la utilizarea gratuită a pistei de schi de către copiii mai mici de 130cm, au răspuns pozitiv consilierii. Această facilitate se referă în primul rând la copiii de grădiniţă şi din clasele primare care doresc să înveţe să schieze, şi care, odată cu trecerea de poarta de control, pot utiliza gratuit pista de schi.
Începând cu anul viitor, elevii şi pensionarii vor putea cumpăra bilete cu preţuri avantajoase, de 10 lei, pentru Spa-ul de la Şugaş Băi. Preţul integral rămâne neschimbat, şi anume de 15 lei. Totodată, grupuri organizate vor avea posibilitatea să închirieze Spa-ul pentru evenimente private. Preţul va fi de 300 lei/ 3 ore, iar tot ceea ce depăşeşte această durată de timp, se va taxa cu 50 lei/oră.
Tot la Şugaş Băi, cei care închiriază terenul de minigolf pentru 60 de minute, vor primi 90 de minute timp de joc, totul cu 15 lei/bilet.
De anul viitor, închirierea şezlongului la ştrand va fi mai ieftin, doritorii vor trebui să plătească doar 5 lei/zi.
Începând cu anul viitor vor fi avantajoase biletele de parcare pe termen lung
Peste tot în oraş, taxele de parcare pe termen lung vor scădea aproape la jumătate. Până acum, pentru locurile de parcare marcate din oraş se plătea o taxă cuprinsă între 3000 – 1500 lei, în funcţie de categoria zonală, iar începând cu anul 2015, 1.500 lei va costa un loc de parcare central, din zona A, 1000 lei se va achita pentru un loc de parcare din zona B, şi 700 lei pentru unul din zonele C/D.
Pentru cei care staţionează mai mult de 300 de ore pe an într-o parcare din zona centrală, va fi mai rentabil să achiziţioneze un abonament anual, preţul căruia este de 600 lei/an. Pentru staţionarea într-un loc de parcare în zona B, abonamentul anual este de 400 lei, iar pentru unul în zona C/D, 250 lei/an. Municipalitatea asigură şi abonamente trimestriale şi semestriale, iar valoarea acestora va scădea proporţional cu sumele mai sus menţionate.