Cercetare cuprinzătoare a migraţiei în cadrul programului SEEMIG
Migranții trebuie luați în considerare în toate domeniile − s-a arătat în cadrul conferinței de presă finală a programului SEEMIG ce a avut loc la 18 noiembrie la Sfântu Gheorghe. Perioada de desfășurare a proiectului este 30 de luni, este finanțat de Programul South East Europe al Uniunii Europene, și se încheie la sfârșitul lunii noiembrie.
Obiectivul proiectului SEEMIG, coordonat de Oficiul Central de Statistică din Ungaria, este furnizarea de date fiabile privind procesele de migraţie, demografice, a dinamicii pieţei forţei de muncă din Europa de Sud-Est, susținerea dezvoltării capacităţii administraţiei locale şi regionale pentru procesul de îmbunătăţire a datelor statistice, precum și sprijinirea decidenților politici în elaborarea de strategii pentru gestionarea proceselor de migrație. În proiectul internațional s-au implicat 18 de instituții din opt țări. Rețeaua de parteneri include institute de cercetare, universităţi, institute de statistică şi autorităţi publice locale din opt state (Austria, Bulgaria, Ungaria, Italia, România, Serbia,
Slovacia, Slovenia) şi observatori din alte trei state (Albania, Georgia, Ucraina). Pe lângă Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, din țară mai partricipă Consiliul Judeţean Harghita și Institutului pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale din Cluj.
„Datele de care dispunem noi fie sunt incompatibile cu bazele de date internaționale, fie, pur și simplu, sunt de o calitate atât de proastă încât sunt inutile. Iar noi cu acestea ar trebui să lucrăm, aceste date ar trebui să fie promovate, de asemenea, și politicile publice ar trebui să se bazeze pe acestea. Atât timp cât vorbim despre trei milioane de cetățeni români plecați în străinătate, dar în evidențele naționale figurează doar 5% dintre aceștia, întâmpinăm mari dificultăți în elaborarea oricăror politici sau strategii” − a declarat Buja Gergely, coordonatorul proiectului din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.
Cu ocazia conferinței de presă finală, a fost prezentat rezultatul unui sondaj realizat pe bază de chestionare, în cadrul căruia au fost intervievați 746 de elevi din nouă școli secundare din Sfântu Gheorghe în ceea ce privește planurile lor pe viitor. Răspunsurile elevilor au dezvăluit că șaptezeci și cinci la sută dintre ei ar dori să își continue studiile, însă cel puțin atâția sunt cei care iau în considerare emigrarea în străinătate, mai ales în scopuri de muncă. Majoritatea celor care cred că își pot găsi de lucru acasă sunt elevi în școli profesionale.
Potrivit sociologului Sólyom Andrea, atunci când vorbim despre cei plecați, cea mai semnificativă problemă o reprezintă reintegrarea. Sunt unii care vor să plece pentru o perioadă mai scurtă, de un an, dar sunt și cei care doresc să plece în străinătate pentru cinci sau chiar zece ani cu scopul de a studia, munci sau trăi. La întoarcerea în țară, migranții se confruntă cu o mare problemă și anume, ce vor face de atunci încolo. Probabil vor dispune de un capital inițial pentru înființarea unei firme, unei organizații sau să construiască o casă. Dar oare vor reuși să își găsească locul acasă, din punct de vedere profesional și social?
Potrivit experților în domeniu, cei care emigrează din județul Covasna, pleacă mai ales din considerente economice. Autoritatea locală are posibilități limitate pentru reducerea migrației. Este nevoie de reformarea învățământului, de dezvoltare economică și de îmbunătățirea serviciilor medicale.