ro
 
Vineri, 24. Ianuarie 2025.

2014-09-24: Cea de-a IV-a ediţie a Întâlnirii Vânătorilor din Ţinutul Secuiesc va fi organizată la Arcuş

24.09.2014

După judeţele Harghita şi Mureş, anul acesta judeţul Covasna va găzdui cel mai prestigios eveniment al comunităţii cinegetice a Ţinutului Secuiesc. Ediţia a IV-a a Întâlnirii Cinegetice a Ţinutului Secuiesc va avea loc la Castelul de la Arcuş, şi pe terenul  Centrului de Studii Europene, în data de 4 octombrie.


Patronul evenimentului este Semjén Zsolt, vicepremierul Ungariei. Până acum, mai mult de trei sute de vânători covăsneni au acceptat invitaţia organizatorilor, urmând să sosească invitaţi şi din judeţele Harghita şi Mureş. Totodată, vor participa la acest eveniment şi reprezentanţi de seamă ai comunităţii cinegetice româneşti, şi vor veni la Arcuş şi delegaţii străine. Acesta este un eveniment deschis şi publicului larg, pentru un preţ simbolic: 5 lei pentru adulţi, 3 lei pentru copii.

Pe durata evenimentului SC Multi-Trans SA înfiinţează o cursă specială pentru transportul publicului interesat la Arcuşi. Autobuzele circulă din oră în oră cu pornire de la ora 9:30 din staţia de lângă Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi, iar în intervalul orar 10–20 la fiecare oră pornesc curse la Sfântu Gheorghe din faţa intrării Castelului de la Arcuş. Preţul unui bilet este de 2 lei.
 

Evenimentul a fost anunţat la sediul Expoziţiei Cinegetice a Ţinutului Secuiesc


Cu ocazia întâlnirii va avea loc prima oară oferirea Meritului Cinegetic Venator Terrae Siculorum. Acesta are gradul de diamant, aur, argint şi bronz, iar conform regulamentului de atribuire, reprezentanţii comunităţii cinegetice din cele trei judeţe pot face nominalizări. Recunoaşterea poate fi oferită persoanelor care, prin activitatea lor, au contribuit, în mare măsură, la promovarea valorilor naturale ale Ţinutului Secuiesc, la conservarea culturii cinegetice, păstrarea eticii vânătoreşti, şi celor care au întreprins mult pentru protejarea animalelor sălbatice şi a habitatului acestora. - a declarat domnul  Demeter János, director executiv al Asociaţiei Vadon, organizator principal al evenimentului, în cadrul conferinţei de presă.

Programul organizat de Asociaţia Vadon, Consiliul Judeţean Harghita şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe va începe cu slujba Sfântului Hubertus, care marchează începutul sezonului de vânătoare din acest an. Punctul central al reuniunii care are loc pe durata întregii zile este expoziţia trofeelor covăsnene, care prezintă în mod indirect mediul natural al regiunii. Va fi organizat şi târg de artizanat de vânătoare, unde cei interesaţi vor putea să-şi aleagă bijuterii de vânătoare, arme realizate manual, articole de îmbrăcăminte de vânătoare, cât şi alte accesorii legate de arta cinegetică.



 

La concursul de gătit care se va desfăşura în apropierea târgului, bucatele vor fi pregătite din bunătăţi de vânat. În galeria grădinii castelului vor putea fi văzute creaţiile pictorului naturalist dr. Kun Edit, iar pe scenă, Fanfara de suflători  Kováts András din Reci va cânta marşuri vânătoreşti, după care Ansamblul de Dansuri Trei Scaune va prezenta o culegere de dansuri. Alături de interpreţii locali valoroşi, evenimentul marcant al serii va fi prezentarea creatoarei de modă  Hampel Katalin, care deja de douăzeci şi opt de ani realizează îmbrăcăminte tradiţională, în forme care pot fi purtate şi în ziua de azi -  a subliniat doamna Sztakics Éva, viceprimar al Municipiului Sfântu Gheorghe, programul de care doamnele ar putea fi foarte interesate.
Prezentarea trofeelor şi a obiectelor confecţionate din blănuri, marşul cu coarne de vânătoare, şi predarea steagului călător, toate acestea evocă vechile tradiţii vânătoreşti. „Acesta este un obiectiv extrem de important, pentru atingerea căruia am contribuit şi eu ca şi deputat, pentru a crea posibilitatea proprietarilor de pământ şi păduri, de a crea asociaţii de vânătoare private, astfel că, la ora actuală, în judeţul Covasna mai mult de jumătate din asociaţiile de vânătoare sunt private.” - a prezentat situaţia vânătorii, domnul Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. În prezent, în judeţ există 16 asociaţii vânătoreşti, iar în judeţele Harghita şi Mureş, câte 19.
 

Program

9:00     – Startul concursului gastronomic
9:30     – Deschiderea târgului de produse şi  obiecte de artizanat vânătoresc
10:00   – Bun venit cu corn de vânătoare
             – Intrarea Asociațiilor de vânătoare
             – Primirea şi salutul  oaspeților
10:30   – Slujbă religioasă - Sfântul Hubertus 
11:15   – Ceremonia de deschidere - discursuri de bun venit
11:30   – Înmânarea  diplomelor de merit  vânătoresc
Conferirea  titlului de  „Instituție Protejată”, al C.I.C. Expoziției Cinegetice a Ținutului Secuiesc
12:00   – Deschiderea expoziției de trofee
13.00   – Vânătoare cu pensulă – vernisajul expoziției de  pictură a artistei  Dr. Kun Edit
15:00   – Anunţul rezultatelor şi ceremonia de decernare a premiilor pentru câștigătorii concursului gastronomic
15.30
  –  Concurs de boncănit
16:00   – Concertul  fanfarei „Kováts András” din Reci
17:00   –  Stil și tradiție, prezentarea de modă a dnei Katalin Hampel, portul naţional maghiar în forma sa modernă, actuală. Colaborează solista de operă Katalin Pitti  – artistă emerită decernata premiului „Liszt Ferenc”
(După spectacol, rochiile pot fi vizualizate și achiziționate!)
18:00   – Spectacolul  Ansamblului de dansuri „Trei Scaune”
19:00   – Ceremonia de închidere
             – Înmânarea drapelului transmisibil
 



 

Finanțare nerambursabilă fără contribuție proprie pentru panouri fotovoltaice și baterii solare
17.01.2025

Programul RepowerEU vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce costurile cu energia prin instalarea de panouri solare.

S-a deschis pârtia mică de schi din Şugaş Băi
15.01.2025

Programul va fi acelaşi ca în anii trecuţi, adică de la ora 9 la 21 în weekend, vinerea de la 15 la 21, iar de luni până joi de la 15 la 20.

Burse acordate studenţilor din anii terminali, ediţia 2025
13.01.2025

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 7 februarie

Primăria Sfântu Gheorghe a relansat programul „Dăm valoare rablei tale”
09.01.2025

Din 13 ianuarie, locuitorii pot depune dosarele pentru a primi 3.000 de lei în schimbul maşinii vechi

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de lege
19.12.2024

Impozitele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care este obligatorie conform Codului Fiscal