ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Sfântu Gheorghe a obţinut titlul Oraşul reciclării

19.09.2014

Ieri, 17 septembrie la Bucureşti a avut loc gala de premiere a concursului pentru titlul Oraşul reciclării organizat Eco-Rom Ambalaje SA. Marele premiu a fost câştigat de Sfântu Gheorghe şi Tega SA: o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco şi cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro. Distincţia a fost înmânată domnului Czimbalmos Kozma Csaba, administratorul public al oraşului Sfântu Gheorghe şi domnul Tóth-Birtan Csaba,directorul societăţii Tega SA.

Pentru titlul „Oraşul reciclării” anul acesta au participat 32 de oraşe. Participanţi au luptat pe mai multe „fronturi”: cel al calităţii serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, al celor mai bune „muniţii” de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile şi, în final, al celor mai mari cantităţi de deşeuri de ambalaje colectate.

La obţinerea primului loc a contribuit şi faptul că societatea comercială TEGA SA a luat o serie de măsuri prin implicarea populaţiei, la câştigarea titlului „Oraşul reciclării”. Pe lângă acestea societatea împreună cu Biroul de Imagine al primăriei a organizat diferite campanii prin care au întărit participarea instituţiei, la acest concurs.

Una din iniţiativele demarate de societatea de salubrizare a fost sistemul de colectare „door to door”. În containerele plasate aici, locuitorii pot colecta deşeurile selectiv. Societatea de salubrizare goleşte o dată pe săptămână containerele care conţin deşeuri de plastic şi hârtie, şi de trei ori pe săptămână pe cele care conţin deşeuri menajere mixte.

Centrele închise de colectare a deşeurilor din cartierele oraşului sunt amenajate pentru prevenirea şi combaterea scoaterii deşeurilor de către anumite persoane, cât şi pentru evitarea transportării deşeurilor de către câinii fără stăpân. Un scop asemănător a avut şi concursul cu premii „Deşeurile au valoare”, prin care, fiecare locuitor al oraşului care are contract cu SC TEGA SA şi nu are restanţe, a primit alături de factură şi un bilet de participare la concurs. Tragerea la sorţi a avut loc în luna mai, iar câştigătorul premiului întâi a fost scutit de la plata taxei de salubrizare timp de un an de zile şi a primit un container de interior pentru colectarea selectivă a deşeurilor. De asemenea, cel care a ieşit pe locul al doilea va a fost scutit tot un an de la plata taxei de salubrizare, iar locul al treilea a fost scutit timp de jumătate de an.
 


Macheta zonei eco wi-fi ce va fi construit în Sfântu Gheorghe (fotó: Henning János)

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe împreună cu TEGA SA a premiat cu table interactive şi proiectoare pe clasele şi şcoli care au reuşit să colecteze o cantitate cât mai mare de deşeuri colectate selectiv şi reutilizabile, acestea putând fi hârtie, carton, obiecte de plastic, PET-uri, articole din aluminiu, cât şi sticlă.

Liceul Teoretic „Székely Mikó” a depus 13 tone de deşeuri colectate selectiv. Astfel, s-au clasat pe locul I, cu o cantitate de 10,16 kg de deşeuri reciclabile per elev. Şcolile din oraş au reuşit să colecteze în total 35 de tone de deşeuri, din care cea mai mare cantitate a fost reprezentată de deşeuri de hârtie.

La prima ediţie a competiţiei, oraşul Sfântu Gheorghe a câştigat trei premii de excelenţă
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.