Excursie la Câmpul Benedek
În data de 22 iunie 2013, deci acum mai bine de un an, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a dat în administrare Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, clădirea cunoscută sub numele de Sing Sing, unde la ora actuală funcţionează un centru pentru persoane fără adăpost. Zilele trecute a fost organizat un eveniment comun la Câmpul Benedek, la care au participat 21 de persoane fără adăpost, angajaţii şi voluntarii centrului. În timpul zilei, au fost organizate activităţi de petrecere a timpului liber, diferite jocuri şi s-a pregătit o tocăniţă la ceaun.
Székely Róbert, conducătorul Adăpostului de noapte a spus că lucrează în strânsă colaborare cu Primăria, elaborează programe comune pentru persoanele nevoiaşe, dar pot conta pe sprijinul municipalităţii şi atunci când se ivesc diferite probleme. - Acum un an de zile, nu a fost o astfel de instituţie nici în judeţ. A funcţionat un adăpost la parterul blocului SingSing, dar acolo nu era ordine, putea veni şi pleca oricine, oricând, nu existau niciun fel de limite. Acest lucru s-a schimbat, sunt reguli noi, astfel că funcţionarea sistemului este mai transparent, şi este mai comod şi pentru persoanele fără adăpost, şi pentru noi. În această muncă sunt ajutaţi şi de un psiholog, de un asistent social şi de un medic, dar se încercă găsirea unor locuri de muncă şi rezolvarea ajutorului social pentru aceste persoane fără adăpost. Totodată, se acordă o atenţie deosebită ca aceste persoane să aibă acte de identitate. Din spusele domnului director, şi acum mai sunt persoane nemulţumite, se încearcă intrarea în clădire în stare de ebrietate, dar acest lucru nu este permis. În acelaşi timp, sunt şi exemple pozitive, căci au fost persoane care au găsit loc de muncă, sau care s-a împăcat cu familia. Până acum, veneau în adăpostul de noapte 78 de persoane, dar după ce a fost preluat de Serviciul de Ajutor Maltez, în primele luni veneau foarte puţine persoane, în jur de 5-6 oameni şi-au asumat să respecte condiţiile. Până la venirea iernii, numărul acestora a crescut, au fost şi situaţii când trebuiau primite peste 50 de persoane, iar în cursul verii, acum la adăpost vin zilnic 25 – 30 de oameni.
Persoanele fără adăpost sunt primite la ora 20,00 şi 20,30, după check-in primesc o cană cu ceai, iar cei despre care, după ce suflă în etilotest, se află că au consumat băuturi alcoolice, nu sunt primiţi în centru. Dimineaţa, plecarea din clădire se face la orele 6,00, 7,00, şi 8,00.
Pe durata acestui an nu a fost nicio ocazie în care toate cele 21 de persoane fără adăpost, angajaţii centrului şi voluntarii, să fie toţi la un loc, motiv pentru care a fost organizat la Câmpul Benedek acest eveniment, unde au putut juca împreună fotbal, şah, badminton, timp în care se pregătea şi tocăniţa la ceaun.
Domnul Tischler Ferenc, viceprimar al Municipiului Sfântu Gheorghe, a spus că a fost importantă crearea acestei instituţii. - în mod deosebit mă bucură faptul că mai mult de 5 persoane au fost reintegrate în societate, şi încă alte 3 – 4 persoane fără adăpost au această şansă. Şi acesta este cel mai mare rezultat – a mai spus domnul viceprimar, mai adăugând şi faptul că foarte mulţi au criticat sistemul, datorită severităţii şi stricteţii lui, dar rezultatele obţinute se datorează tocmai acestui fapt, şi scopul nu este acela ca oamenii fără adăpost să aibă doar un acoperiş deasupra capului – acesta este doar un instrument – ci scopul este de a-i ajuta să se reintegreze şi să-şi facă un rost.