ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

2014-06-27: Situaţia canalizării satelor Chilieni şi Coşeni în atenţia Consiliului Local

27.06.2014

Joi a avut loc şedinţa ordinară a lunii iunie a Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe. A fost adoptată o hotărâre cu privire la retragerea municipalităţii din Asociaţia de Dezvoltare Economică a Teritoriului Judeţului Covasna (ADETCOV), s-a modificat hotărârea adoptată la o şedinţă anterioară, prin care s-a interzis păşunatul pe anumite suprafeţe de teren, şi e de aşteptat ca anul viitor să înceapă lucrările de construcţie a reţelei de canalizare la Chilieni şi Coşeni, sate aparţinătoare, din punct de vedere administrativ, de Sfântu Gheorghe.

Domnul primar Antal Árpád András a declarat că se doreşte retragerea din Asociaţia de Dezvoltare Economică a Teritoriului Judeţului Covasna (ADETCOV), deoarece se pregătesc de realizarea unor activităţi asemănătoare cu Gospodăria Comunală – se doreşte lărgirea reţelei de apă şi canalizare şi oferirea serviciilor adiacente, în anumite localităţi din împrejurimi. - Acest lucru ar însemna ca Sfântu Gheorghe să facă parte dintr-o asociaţie care face concurenţă SC Gospodăriei Comunale SA, unde oraşul este acţionar majoritar, cu aproape 60% acţiuni. Aşa este corect, să ne retragem, şi să lăsăm această asociaţie să-şi continue acest tip de activităţi – a declarat edilul oraşului.

În şedinţa de joi a depus jurământul un nou consilier, domnul Váncsa Albert, reprezentantul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, care şi-a retras sprijinul politic consilierului local Nemes Előd.

În cazul programului „Vino acasă!”, în cadrul căruia se oferă spaţii de construit locuinţe pe strada Borviz, pentru trei solicitanţi s-a retras dreptul de folosinţă a terenului, deoarece nu şi-au îndeplinit obligaţiile stipulate în contract. Pentru terenul aflat vis-a-vis de cel pe care se construieşte parcul industrial de la Câmpul Frumos, municipalitatea a adoptat încă în anul 2010 o hotărâre pentru realizarea PUZ-ului, iar această hotărâre a fost acum, în cadrul şedinţei ordinare de joi, modificată, deoarece un investitor doreşte construirea unui spital particular. În luna iunie i-a expirat contractul de management al domnului  Bocsárdi László, directorul Teatrului „Tamási Áron”, iar pentru mandatul de patru ani, conducătorul teatrului poate să aplice din nou. S-au operat modificări şi asupra hotărârii care reglementează păşunatul. În cazul persoanelor juridice, până acum era stabilită amenda între 4 şi 25 de mii de lei, dar acest lucru contravine Legii finanţelor, unde este stipulat că pragul superior al amenzilor nu poate depăşi 8.000 de lei. 

La sfârşitul şedinţei, doamna Török Aranka, responsabil al satului Chilieni, a menţionat faptul că, în urma ploilor abundente din ultimele zile, străzile satului au fost acoperite cu noroi, fiind imposibilă circulaţia pietonală şi cu cizmele de cauciuc. Responsabilul satului l-a rugat pe edilul oraşului să încerce să înceapă, cât mai repede, lucrările de construcţie a infrastructurii reţelei de canalizare. Domnul primar a subliniat faptul că, lucrările la reţea nu au început până acum nu datorită faptului că nu consideră aceste lucrări a fi importante, ci pentru că valoarea acestor lucrări se ridică la 110 miliarde de lei vechi, iar oraşul nu are la dispoziţie această sumă de bani nici anul acesta, nici anul viitor.  – Există şanse mari ca la anul să putem rezolva problema canalizării în ambele sate, printr-un program al Uniunii Europene – a declarat edilul.

Totodată, Antal Árpád András a declarat că miercuri, la ora 11,37 a fost semnat contractul de vânzare – cumpărare pentru Hotelul Bodoc, suma de bani a fost virată, astfel că, acum, hotelul este în proprietatea oraşului.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.