ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

2014-06-23: Vânzare terenurile agricole, prin licitaţii publice

23.06.2014

Începând cu data de 1 iunie anul curent, proprietarii de terenuri agricole pot să-şi vândă terenurile extravilane care aparţin de Sfântu Gheorghe conform unui nou sistem de condiţii, căci acum a apărut şi metodologia de aplicare a Legii 17/2014.

Conform declaraţiei domnului Kerekes Ferenc, consilier în Oficiul Registrului Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, de acum înainte, dacă proprietarul va dori să vândă orice fel de teren agricol extravilan, va trebui să prezinte extrasul de carte funciară, prin care demonstrează că terenul este al lui, şi prin schiţa de încadrare în zonă, unde se află exact acest teren. De acum înainte, proprietarul va trebui să completeze o cerere în care, pe lângă datele personale şi cele ale terenului de vânzare, va trebui să treacă şi suma de bani pe care doreşte să o obţină în urma vânzării terenului. Alături de cerere, va trebui să anexeze şi alte documente legalizate.

După ce s-a realizat această etapă, în 24 de ore de la data înregistrării cererii, anunţul de vânzare al terenului va fi postat pe site-ul Primăriei timp de 30 de zile, şi va fi afişat şi pe tabla cu anunţuri de la Biroul de Relaţii cu Publicul.
În cazul în care proprietarul prezintă o procură notarială, prin care certifică faptul că cei cu drept de preemţiune nu doresc să-şi exercite dreptul de preemţiune, şi să cumpere terenul pus în vânzare, atunci anunţul de vânzare al terenului în cauză va fi postat pentru o perioadă mai scurtă de 30 de zile.

Conform spuselor domnului Kerekes Ferenc, acesta este un caz mai dificil, căci proprietarul trebuie să dovedească într-un mod de necontestat faptul că nimeni nu doreşte să-şi exercite dreptul de preemţiune. Dreptul de preemţiune poate fi, în primul rând, al co-proprietarului terenului, după care urmează chiriaşul, vecinii, şi după aceea statul. După ce Primăria a postat şi afişat anunţul de vânzare, în termen de 3 zile lucrătoare îl transmite mai departe Direcţiei Agricole a Judeţului Covasna, aici trebuie aprobată cererea de vânzare.

În situaţia în care, în termen de 30 de zile nimeni nu-şi anunţă la Primărie intenţia de cumpărare a terenului, atunci Primăria va emite o adeverinţă care să ateste faptul că au fost respectate procedurile legale, astfel că vânzarea poate avea loc pe piaţa liberă. Însă trebuie îndeplinită o condiţie: proprietarul poate să vândă terenul la acelaşi preţ pe care l-a anunţat iniţial. Totodată, Primăria va emite o adeverinţă, în baza informaţiilor pe care le deţine, prin care va menţiona dacă este sau nu este necesară obţinerea unei aprobări speciale de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Judeţului Covasna, care certifică faptul că pe terenul în cauză nu se desfăşoară săpături arheologice. Există şi astfel de cazuri, astfel că este necesară aprobarea instituţiei de specialitate. Oficiul Registrului Agricol consideră că la toamnă va fi mai aglomerat. Deşi introducerea acestei legi îngreunează procedurile de până acum, municipalitatea va face toate demersurile pentru ca mersul lucrurilor să se desfăşoare fără probleme.

Lista cu documentele necesare, formularele de completat şi instrucţiunile de completare – despre toate acestea, cei interesaţi pot afla informaţii la Camera 4 din cadrul Primăriei, zilnic între orele 8,00 – 14,00, iar joi până la ora 16,00.
Informaţii suplimentare se pot obţine şi la numărul de telefon 0267-16 957, interior 140.


 De acum înainte, terenurile agricole se pot vinde după un nou regulament
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.