Ar dori să reglementeze păşunatul
„Mai mulţi cetăţeni ai oraşului au sesizat, pe bună dreptate, că păşunatul nu este reglementat aşa cum trebuie, pe teritoriul oraşului. Acesta este motivul pentru care s-a elaborat un proiect de hotărâre care va fi supus dezbaterii publice” – a declarat domnul Antal Árpád András, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe.
În primul rând, probleme sunt în ceea ce priveşte păşunatul la turmele de oi, şi cu câinii de pază ai acestor turme căci hărţuiesc excursioniştii care se plimbă la marginea oraşului. Domnul primar doreşte ca pe teritoriul Municipiului Sfântu Gheorghe, păşunatul să fie interzis pe toate terenurile intravilan. Chilieni şi Coşeni fac excepţie, căci acolo sunt mulţi proprietari de oi, şi locuitorii oraşului nici nu merg în excursie, în acele zone.
Conform proiectului de hotărâre, păşunatul va fi posibil doar pe terenurile aflate în proprietatea oraşului, şi care vor fi date în chirie, aceeaşi fiind şi situaţia terenurilor date în chirie de către composesorate.
„Am dori să rezolvăm această problemă, pentru ca în acele locuri unde sunt mulţi excursionişti, sau unde sunt case, turmele de oi să nu aibă posibilitatea să fie lăsate să pască.” – a declarat edilul oraşului. Domnul primar e de părere că această decizie va naşte discuţii aprinse, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul interzicerii circulaţiei cu căruţele, căci vor fi mulţi care au alte interese în această problemă.
Pentru municipalitate, siguranţa cetăţenilor este foarte importantă, căci se poate crea un oraş unde este bine să trăieşti, dacă excursioniştii se pot plimba liniştiţi în pădurile şi pe dealurile din împrejurimile acestuia.
Dacă proiectul de hotărâre va fi adoptat, se va rezolva şi problema terenurilor de pe malul Oltului, şi se va interzice darea lor în chirie. Pe diguri se doreşte amenajarea pistelor pentru biciclete, iar mersul pe biciclete nu este compatibil cu păşunatul şi cu câinii ciobăneşti.
Până acum nu s-a putut rezolva această problemă, căci dacă cineva putea să arate un contract de închiriere, pe acel teren păşunatul era permis. Problema a fost faptul că, deşi contractul de închiriere era valabil pentru un hectar de teren, păstorii permiteau oilor să pască şi pe un teren de 20 de hectare.