ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Ar dori să reglementeze păşunatul

28.04.2014

„Mai mulţi cetăţeni ai oraşului au sesizat, pe bună dreptate, că păşunatul nu este reglementat aşa cum trebuie, pe teritoriul oraşului. Acesta este motivul pentru care s-a elaborat un proiect de hotărâre care va fi supus dezbaterii publice” – a declarat domnul Antal Árpád András, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe.

În primul rând, probleme sunt în ceea ce priveşte păşunatul la turmele de oi, şi cu câinii de pază ai acestor turme căci hărţuiesc excursioniştii care se plimbă la marginea oraşului. Domnul primar doreşte ca pe teritoriul Municipiului Sfântu Gheorghe, păşunatul să fie interzis pe toate terenurile intravilan. Chilieni şi Coşeni fac excepţie, căci acolo sunt mulţi proprietari de oi, şi locuitorii oraşului nici nu merg în excursie, în acele zone.

Conform proiectului de hotărâre, păşunatul va fi posibil doar pe terenurile aflate în proprietatea oraşului, şi care vor fi date în chirie, aceeaşi fiind şi situaţia terenurilor date în chirie de către composesorate.

„Am dori să rezolvăm această problemă, pentru ca în acele locuri unde sunt mulţi excursionişti, sau unde sunt case, turmele de oi să nu aibă posibilitatea să fie lăsate să pască.” – a declarat edilul oraşului. Domnul primar e de părere că această decizie va naşte discuţii aprinse, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul interzicerii circulaţiei cu căruţele, căci vor fi mulţi care au alte interese în această problemă.
Pentru municipalitate, siguranţa cetăţenilor este foarte importantă, căci se poate crea un oraş unde este bine să trăieşti, dacă excursioniştii se pot plimba liniştiţi în pădurile şi pe dealurile din împrejurimile acestuia.

Dacă proiectul de hotărâre va fi adoptat, se va rezolva şi problema terenurilor de pe malul Oltului, şi se va interzice darea lor în chirie. Pe diguri se doreşte amenajarea pistelor pentru biciclete, iar mersul pe biciclete nu este compatibil cu păşunatul şi cu câinii ciobăneşti.

Până acum nu s-a putut rezolva această problemă, căci dacă cineva putea să arate un contract de închiriere, pe acel teren păşunatul era permis. Problema a fost faptul că, deşi contractul de închiriere era valabil pentru un hectar de teren, păstorii permiteau oilor să pască şi pe un teren de 20 de hectare.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.