ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

2014-04-22: Corpuri de iluminat cu consum redus de energie

22.04.2014

La Sfântu Gheorghe, iluminat public inteligent
                         
Parte a lucrărilor de dezvoltare urbană începute acum şase ani, modernizarea iluminatului public a fost considerată a fi un aspect foarte important de către municipalitate. În ziua de azi, multe străzi ale oraşului se pot mândri cu corpuri noi de ilminat care asigură lumină pe străzi, pieţe şi trotuare, aici nemaifiind vizibile cablurile aerine. Începând din luna februarie a acestui an, la capătul străzii Borviz se pot vedea pe 20 de stâlpi, lămpi care funcţionează cu comandă electronică inteligentă.

Aceste corpuri de iluminat sunt controlate de o unitate centrală, astfel că există posibilitatea să se scadă consumul de la 100% la 60%, conform unui program stabilit în prealabil – a declarat domnul Biró László, şeful Biroului de Gospodărire Comunală. Cu ajutorul acestui sistem, se poate programa intensitatea luminii în funcţie de răsăritul şi apusul soarelui din timpul verii şi iernii, cât şi intervalul orar de iluminat din timpul săptămânii sau în perioada sărbătorilor. Municipalitatea ar dori să lărgească sistemul, în cartierul Olt fiind deja amplasate 279 de lămpi care sunt compatibile cu acest sistem electronic inteligent, fiind necesară completarea acestora doar cu sisteme de emisie-recepţie şi trei unităţi de comandă.
 


Foto: Vargyasi Levente


Pe strada Borviz, iluminatul public funcţionează la capacitate maximă până la ora 23,00, după care se scade până la 75%, iar de la ora 01,00, până în zori, această capacitate se scade până la 60%, iar dimineaţa, în perioada în care lumea merge la serviciu şi la şcoală, capacitatea de iluminat a corpurilor creşte iar la 100%. Pentru punerea în funcţiune a sistemului din cartierul Olt ar fi nevoie de 65.000 de euro. Pentru corpurile noi şi moderne de iluminat stradal, dar care funcţionează în modul tradiţional, nu se mai pot monta aceste piese speciale, căci diin punct de vedere estetic, nu ar arăta bine stâlpi.

– Aceasta este o metodă inteligentă de economisire, căci mai demult, o lampă ordinară de iluminat stradal consuma  250 de waţi, iar acum, aceste lămpi LED care pot fi considerate a fi parte a tehnologiei de vârf, consumă între 5 – 10 waţi. Pe lângă asta, sistemul arată unde, pe care stâlp se întâmplă vreo defecţiune, dacă este problemă cu lampa sau cu tensiunea. În Sfântu Gheorghe, există trei corpuri de iluminat cu LED şi pe strada Garoafei. Lămpile renovate, care răspândesc lumină albă sunt halogenuri metalice, înainte de tehnologia LED acesta fiind cel mai dezvoltat sistem.

Pe stâlpii montaţi în centru şi în zona veche a oraşului sunt lămpi cu vapori de sodiu, a căror nuanţă gălbuie evocă iluminatul stradal vechi.
 

Fântână arteziană gata de probă

Procedura de achiziţii publice s-a terminat, şi s-au finalizat şi lucrările de montare a echipamentelor tehnice moderne, a pompei mai puternice şi a motorului, în sistemul fântânii arteziene din Piaţa Mihai Viteazul.

Administratorul oraşului, domnul Czimbalmos-Kozma Csaba a declarat că se doreşte darea în folosinţă a fântânii arteziene până la zilele oraşului, acesta fiind motivul pentru care, în scurt timp se vor începe probele pentru verificarea funcţionării acesteia. 

S-a întârziat cu darea în funcţiune, căci echipamentul tehnic planificat în anul 2008 între timp s-a dovedit a fi depăşit, şi din această cauză s-a anunţat o nouă etapă de achiziţii publice, pentru echipamente noi, moderne şi funcţionale.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.