ro
 
Vineri, 24. Ianuarie 2025.

2014-02-07: Modificări în regulamentul Galopiadei Secuieşti

17.04.2014

Apropiindu-ne de primăvară, începe şi sezonul Galopiadei, şi încep şi pregătirile pentru Galopiada Secuiască. Bazându-se pe experienţa de anul trecut, organizatorii au adus câteva modificări importante regulamentului Galopiadei Secuieşti. Primarii aşezărilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au primit deja formularele de înscriere, astfel că participanţii, călăreţii pot începe antrenamentele.

Consiliul Judeţean Covasna şi Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe organizează cea de-a patra ediţie a Galopiadei Secuieşti, în perioada 19-20 iulie. Totodată, acest eveniment reprezintă şi semifinala Ţinutului Secuiesc pentru Galopul Naţional din Budapesta. Şi în acest an, Galopiada va avea loc pe Platoul Pivniţele Mari de la Moacşa, iar de organizare se va ocupa Asociaţia „Vadon”. Începând cu anul 2014, călăreţii fiecărei localităţi vor avea posibilitatea să se înscrie la două categorii ale concursului.

În prima categorie – rundele de calificare pentru Galopul Naţional din Budapesta – pot participa toţi caii, indiferent de rasă şi gen, care au vârsta de 5 ani (născuţi în 2009), sau mai în vârstă, dar care corespund cerinţelor şi condiţiilor stabilite în regulament, din punct de vedere al medicinei veterinare. Nu pot participa la concurs caii de origine necunoscută, poneii polo argentinieni, Ahal-Teke, pur sânge englez, caii de rasă jumătate sânge perfecţionaţi pentru concursuri, sau celelalte rase care din punct de vedere genetic pot fi încadrate tot aici. Pur sângele englez şi originea necunoscută, împreună nu pot depăşi procentajul de 75% (formularele cu referire la origini vor fi analizate până la gradul 2 al ascendenţilor – bunici).
În scopul stabilirii identităţii, de la caii participanţi la concurs, oricând se pot preleva probe ADN şi sânge.

Călăreţii care se înscriu la cea de-a doua categorie o pot face cu cai având vârsta de 4 ani (anul naşterii 2010), sau mai în vârstă, de orice rasă şi gen,  dar care corespund cerinţelor şi condiţiilor stabilite în regulament, din punct de vedere al medicinei veterinare. Nici la această categorie nu pot participa poneii polo argentinieni, poneii de concurs,  Ahal-Teke, pur sânge englez, caii de rasă jumătate sânge perfecţionaţi pentru concursuri, sau celelalte rase care pot fi încadrate tot aici, din punct de vedere genetic.

Este foarte important de menţionat faptul că o localitate se poate înscrie per categorie cu un cal şi un călăreţ. Cei mai buni trei călăreţi, la ambele categorii, vor fi recompensaţi: Locul I – 2.000 de lei, Locul al II-lea – 1.500 de lei, iar Locul al III-lea – 1.000 de lei.

La Galopul Naţional din Budapesta, dreptul de participare îi revine localităţii organizatorice, cât şi localităţilor clasate pe primele două locuri din prima categorie.

Regulamentul complet de participare la Galopiada Secuiască, cât şi alte informaţii pot fi găsite pe site-ul www.szekelyvagta.ro
 


Arhivă foto: Henning János

Cinema Arta din Sfântu Gheorghe se bucură de o popularitate constantă
24.01.2025

Anul trecut, aproape 43.000 de spectatori au participat la peste 2.200 de proiecții de filme

Finanțare nerambursabilă fără contribuție proprie pentru panouri fotovoltaice și baterii solare
17.01.2025

Programul RepowerEU vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce costurile cu energia prin instalarea de panouri solare.

S-a deschis pârtia mică de schi din Şugaş Băi
15.01.2025

Programul va fi acelaşi ca în anii trecuţi, adică de la ora 9 la 21 în weekend, vinerea de la 15 la 21, iar de luni până joi de la 15 la 20.

Burse acordate studenţilor din anii terminali, ediţia 2025
13.01.2025

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 7 februarie

Primăria Sfântu Gheorghe a relansat programul „Dăm valoare rablei tale”
09.01.2025

Din 13 ianuarie, locuitorii pot depune dosarele pentru a primi 3.000 de lei în schimbul maşinii vechi