ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Produse locale recunoscute, oferite cadou

07.04.2014

Interpreții invitați vor pleca acasă ducând cu ei un pic din Sfântu Gheorghe, și o bucățică din el, a spus directorul festivalului, domnul Grubisics Levente, în cadrul conferinței de presă de vineri, 4 aprilie. Formularea poate fi interpretată chiar și mot-a-mot, căci invitații vor primi în dar pălinca Potio Nobilis și figura Pista bá. În cadrul conferinței de presă s-a anunțat și faptul că anul acesta, pentru prima oară, se va organiza și concurs de pălinci din Trei Scaune, iar ciclistul Orbán-Barra Gábor se pregătește pentru un record pentru cea de-a 23-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe.

Tot timpul suntem în căutarea acelor particularități care se leagă de orașul Sfântu Gheorghe, și pot fi văzute ca și valori locale, motiv pentru care, anul acesta, interpreții invitați vor primi în dar pălincă Potio Nobilis și figurina Pista bá. Suntem convinși că ambele sunt niște mărci ale orașului prin care tot timpul își vor aminti de noi – a subliniat Grubisics Levente, adăugând: și anul trecut s-a oferit în dar pălincă Potio Nobilis, dar de atunci aceasta a devenit și mai cunoscută și mai renumită. Proprietarii mărcii Potio Nobilis, Dezső Tibor și Füstös Imre, au creat un produs care a dus foarte departe renumele orașului Sfântu Gheorghe. La concursul austriac Destilata, care este considerat de cunoscători ca fiind campionatul mondial al pălincilor de fructe, pălinca de piersici a adus medalia de aur, pălinca de mere sălbatice, struguri și gutui a obținut medalia de argint, și cea de prune și de pere a câștigat medalia de bronz, a declarat Dezső Tibor, adăugând și faptul că, la acest concurs au participat concurenți cu produsele lor specifice din peste treizeci de țări.

Vrabie Zsolt, mai cunoscut sub numele de Csuri, și-a imaginat o figurină care, până acum, era un produs care lipsea de pe piață. Pista bá este un produs secuiesc, care este realizat manual. Produsul, în scurt timp a devenit foarte cunoscut, într-un ritm foarte rapid ajungând în toată Europa, chiar și în Siberia, America și Canada, și se pare că el „călătorește” și în Africa. Creatorul lui este de părere că reprezintă secuii, și umple un gol, căci până acum nu exista niciun produs pe care invitații sau turiștii să poată să-l ia acasă. Pista bá trebuie căutat, căci de acum înainte va “merge” la toate evenimentele. O veste bună este și faptul că deja se pregătește povestea din jurul lui, și pe viitor se va realiza și un desen animat.

Cadourile sunt oferite evenimentului prin sponsorizare, din partea producătorilor, iar organizatorii oferă în schimb, drept mulțumire, reclamă și promovare, produselor.


Foto: Vargyasi Levente

Record Guinness pe bicicletă
Numele Orbán-Barra Gábor este cunoscut de mulți, iar anul trecut, de Zilele Sfântu Gheorghe îi țineam pumnii să ajungă cât mai sus în cadrul concursului televizat Românii au talent. De atunci, a devenit membru în Tuşnad Cycling Team, cea mai mare asociație sportivă de ciclism din țară, și a apărut și într-un videoclip al Innei. Nu va lipsi de la Zilele Sfântu Gheorghe, pregătindu-se pentru două recorduri Guinness, el putând fi văzut sâmbătă, 3 mai, de la ora 19.00, în jurul Scenei Autoliv. Dacă reușește, Orbán-Barra Gábor va dărâma un record american de șase ani, de mersul înapoi cu bicicleta. Cea mai lungă distanță de până acum a fost de 18,18 metri. Cea de-a doua încercare se referă la săritul pe roți, recordul fiind al unui italian, din anul 2012, unde au fost numărate 240 de sărituri, iar pentru a intra în Cartea Recordurilor, Orbán-Barra Gábor ar trebui să depășească acest număr chiar și cu o singură săritură în plus. Încercările vor fi filmate, conform unor reguli stabilite anterior, aceste înregistrări vor fi trimise în Anglia, devenind valabile când comisia Guinness le va valida.

Degustarea celor mai bune pălinci
Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe și Asociația Unităților de Alimentație Publică (SVESZ) organizează, cu prima ocazie, concurs pentru producătorii amatori de pălincă. Înscrierile pentru concurs se pot face la trei categorii: pălincă, băutură spirtoasă sau lichior. Băuturile trebuie predate în două sticle de jumătate de litru, până luni, 21 aprilie. Deși numele concursului sugerează altfel, sunt așteptați la concurs nu numai producătorii din județul Covasna, astfel că se pot trimite și din județul Harghita, Mureș sau Partium. Punctarea se va realiza conform regulilor internaționale. Juriul de specialitate va fi format din comisia de evaluare SVESZ, prima etapă de pregătire începând deja, sub conducerea specialiștilor Dezső Tibor și Lovasy Tibor. Anunțarea rezultatelor se va face vineri, 2 mai, de la ora 14.30, pe scena din Grădina Artelor. Taxa de participare este de 10 lei/produs înscris la concurs. Evaluarea se face după sistemul de 20 de puncte, fiind luate în considerare claritatea, aroma, gusturile simțite în timpul degustării, cât și valabilitatea. La punctaj, 1–înseamnă cu defect, 3–corespunzător, 5–reprezintă apreciere extraordinară.

Punctul central de colectare al băuturilor este Biroul de Imagine al primăriei.

Alte puncte:
Târgu Secuiesc - Restaurantul „Székely”;
Baraolt, Vida András - 0740 132 305;
Covasna - Csomós Elemér - 0767 424 746;
Miercurea Ciuc – Restaurantul „Hargita”;
Odorheiu Secuiesc - Restaurantul „Gondűző”;
Gheorgheni - Benedek Árpád - 0745 977 039;

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.