2014-03-26: În Sfântu Gheorghe, circulația cu căruțele va fi interzisă
Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 28/13.02.2014, începând cu data de 1 aprilie, pe raza municipiului Sfântu Gheorghe va fi interzisă circulația vehiculelor cu tracţiune animală. Persoanelor care își asigură traiul zilnic prin transportul cu căruțele, municipalitatea le va elibera o autorizație specială, care va fi valabilă zilnic, între orele 6:00–20:00, doar pe trasee stabilite în prealabil. Interdicţia nu se referă la circulația vehiculelor cu tracțiune animală pe teritoriul satelor Chilieni și Coșeni.
Autorizația se poate solicita la Direcţia de Gospodărire Comunală (biroul 15 din clădirea primăriei), iar valabilitatea acesteia diferă: poate fi pe o perioadă de o săptămână, o lună sau un an. La cererea care se poate completa la fața locului, solicitantul trebuie să anexeze copii după anumite documente: cartea de identitate a proprietarului vehiculului, certificatul de înregistrare a căruței, pașaportul animalului (animalelor) de tracțiune.
Persoanele care lucrează în domeniul agricol, pe terenuri luate în chirie sau în folosință gratuită, aceștia trebuie să anexeze și o copie a contractului (comodat, închiriere) cu privire la aceasta. Cei care prestează servicii de silvicultură sau exploatare forestieră trebuie să prezinte, în original, o adeverinţă emisă de composesorat, de ocolul silvic sau de persoana fizică/juridică contractantă. O autorizație poate cuprinde mai multe trasee, în cazul în care se poate demonstra faptul că se solicită cu scopul desfăşurării unor activităţi permanente sau sezoniere.
De asemenea, este obligatorie solicitarea permisului și pentru căruțele și atelajele participante la diferite evenimente periodice sau la parade. Regulamentul de gospodărire a orașului stipulează faptul că este interzisă neutilizarea colectoarelor de excremente sau utilizarea unor colectoare necorespunzătoare sau ineficiente la animalele de tracţiune a atelajelor, în timpul circulaţiei acestora pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe, prin urmare, cei care vor solicita și vor primi autorizația de circulație cu astfel de vehicule, trebuie să țină seama și de acest regulament, și să se asigure că animalul (animalele) să nu murdărească carosabilul. Dacă nu pot evita aceste situații, au obligația să curețe deșeurile.
În cazul nerespectării hotărârii, sau în cazul în care persoanele cu autorizație emisă nu circulă pe traseul pentru care a fost eliberat documentul, sau în intervalul orar stipulat în act, vor fi aplicate amenzi; în cazul persoanelor fizice, amenzile vor fi între 100–300 de lei, iar în cazul persoanelor juridice, între 200–600 de lei. Pe lângă aplicarea amenzilor, autoritățile vor reține vehiculele în cauză, și până la restituire, se va solicita o taxă de 200 lei/zi. După o perioadă de 15 zile, căruțele nerevendicate se consideră a fi abandonate, acestea trecând în proprietatea municipalității, după care ajung a fi valorificate.
Anexă: