ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Programul Zilelor Sfântu Gheorghe este disponibil

24.03.2014

Cea de-a 23-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe promite un târg al meșteșugarilor mai mare, un târg al articolelor industriale mai organizat și mai bine pus la punct, mai multe puncte de alimentație publică și mai multe locații cu băuturi, și un sfârșit de săptămână prelungit al festivalului. Festivalul va fi organizat într-o perioadă norocoasă, căci vor fi nu doar una, ci două zile libere, la dispoziția vizitatorilor și participanților. Programul evenimentului este disponibil deja pe site, fiind deja postate datele și orele spectacolelor și programelor – au declarat organizatorii, în cadrul conferinței de presă de joi. Totodată, este finalizată și lista cu interpreții participanți.

Anul trecut, la târgul meșteșugarilor au participat două sute de meșteri artizani, iar cel puțin acest număr va fi prezent și în acest an – a declarat domnul Veress Ferenc, organizatorul acestui târg. Târgul se va întinde începând de la așa numită stradă a localităților înfrățite, va continua pe strada Kós Károly, până la Lcolegiul Național Mihai Viteazul  – a mai adăugat acesta. Târgul țintește acei meșteșugari și meșteri populari care realizează ei înșiși produsele – a subliniat Veress Ferenc. Înscrierile se pot face până la data de 10 aprilie, iar participanții sunt rugați să-și aducă corturi albe, pentru ca târgul să aibă o imagine unitară. În cele zece zile de când au început înscrierile, s-au prezentat deja peste o sută de meșteșugari, din asociațiile covăsnene șaizeci, de la Odorheiu Secuiesc douăzeci, dar sunt persoane interesate și din străinătate. Foarte mulți artizani aici , își prezintă produsele pentru prima oară, acesta fiind motivul pentru care este importantă prezența la acest târg. Deschiderea Târgului de artizanat va avea loc joi, 1 mai, la ora 12.00, pe scena din Grădina Artelor.


Foto: Vargyasi Levente


Târgul articolelor industriale va fi mai scump, dar mai aranjat

Despre târgul articolelor de artizanat se va decide săptămâna viitoare, iar noile prețuri de participare vor fi stabilite printr-o hotărâre a Consiliului Local. Licitația pentru locurile vacante va avea loc cu oferte în plic închis, iar acestea se pot depune la Tega, în perioada 1 – 10 aprilie. Cei care oferă mel mai mult, aceia vor avea posibilitatea să aleagă primii. Numărul locurilor puse la dispoziție nu a scăzut, ba din contră, în ceea ce privește locațiile pentru alimentație publică, aceste suprafețe vor fi mărite.  Asociația Unităților de Alimentație Publică din Sfântu Gheorghe, anul acesta va achita o sumă mai mare de bani, deoarece vor fi amenajate și alte noi spații, vor fi înființate și așa numitele locații cu băuturi, iar strategia de amplasare ale acestora este de a fi cât mai accesibile.-  a declarat directorul festivalului, domnul Grubisics Levente

După nouă ani, Bikini revine

Până acum sunt contractate 150-200 de programe, dar până la data de 31 martie se mai pot anunța și alte evenimente -  a spus Grubisics. Directorul de programe, domnul Dancs Zsolt a prezentat cei mai renumiți interpreți participanți: după nouă ani, formația Bikini revine pe scena Zilelor Sfântu Gheorghe, iar la zilele orașului, Animal Cannibals își serbează 25 de ani de existență.

Formația Bikini  nu a mai fost la Sfântu Gheorghe de aproape zece ani, motiv pentru care a venit vremea să-i avem invitați din nou -  spune Dancs Zsolt.

În istoria recentă, Németh Alajos și D. Nagy Lajos sunt figurile marcante ale trupei Bikini , dar pe lângă aceștia, mulți muzicieni recunoscuți s-au tot perindat.  Muzicienii trupei au declarat că cea mai intensă experiență au trăit-o în timpul turneului din Ardeal, care a avut loc imediat după Revoluția din 89. Formația Bikini va susține concertul duminică, în data de 4 mai, de la ora 19.30, pe Scena Autoliv.

Prima trupă rap din Ungaria își serbează 25 de ani de existență. Până în anul 2012, Animal Cannibals au scos unsprezece albume, printre care figurează și cele mai renumite și mai iubite single-uri ale lor: Takarítónő, Ezittaz, Kérek egy puszikát!, Két hétig egyedül, Mindenki sau Mindenki azt akarja. Duo-ul rap își sărbătorește cea de-a 25-a aniversare printr-o nouă melodie care a apărut în această lună, intitulată Fesztivááál!. Noua compoziție va avea și un videoclip, anul acesta fiind așteptată și apariția unui nou disc. Animal Cannibals va urca pe Scena Autoliv sâmbătă, 3 mai, la ora 18.10.

Fábián Juli și Zoohacker (Palásti Kovács Zoltán), vin în Ținutul Secuiesc pentru prima oară, în această formație. Întâlnirea lumilor celor doi muzicieni a creat o pereche de compozitori atât de eficientă, încât imediat a născut compoziții unice proprii. Atât în înregistrări, cât și în timpul concertelor live, se fac auzite și celelalte instrumente ale formației: Katona Gergő (instrumente de suflat, vioară), Udvarhelyi Gábor (chitară), Bata István (chitară bas). Concertul Fábián Juli&Zoohacker va avea loc duminică, 4 mai, la ora 21.00, pe scena B.

Una din evenimentele deosebite ale ediției din 2014 a Zilelor Sfântu Gheorghe este producția comună a celor doi soliști renumiți de la Teatrul de Operetă din Budapesta, Dancs Annamari și Szabó Dávid cu Fanfara de Tineret “Kováts András” din Reci, iar invitatul lor este Ráduly Botond Manó. Annamari și Dávid colaborează în mai multe producții ale Teatrului de Operetă, iar cu ocazia zilelor orașului, ei doresc să surprindă publicul cu un concert de zile mari - se vor face auzite coloane sonore ale unor filme foarte cunoscute, musical-uri și piese muzicale renumite din operete, dar evident, fiind un duo de dansatori soubrette, duminică după-masa de la ora 17.30 vor colora atmosfera și prin momente de dans. 

Una din deliciile muzicale ale scenei B de vineri, 2 mai, va fi Children of Distance  care va concerta de la ora 23.30. Printr-o coincidență fericită, trei tineri s-au întâlnit pe un forum virtual, s-au înțeles bine, astfel că, în scurt timp s-a născut o colaborare fructuoasă, aceasta devenind  Children of Distance. Formația cu numele Copiii Distanței, a pornit în lumea muzicală cu o viteză foarte mare, și de atunci, cariera lor este în dezvoltare continuă. Până acum au scos 5 albume, iar ultimul, cel din 2013 se numește Pillangó (Fluturele). Pe cel mai mare portal de socializare, au o comunitate de fani de aproape 350.000, ceea ce este o cifră însemnată în rândul trupelor de muzică alternativă.

Programele din Grădina Artelor vor fi mai lungi

Grădina Artelor va fi descisă în perioada 1 – 4 mai, deci nu merită să plecați la picnici, căci aici programele vor începe deja de joi de la orele prânzului. Aici vor urca pe scenă Balázs Elemér Group și Besh’o’drom, prima vineri, 2 mai, iar cea de-a doua sâmbătă, 3 mai. Duminică, invitata din Grădina Muzeului va fi Formația Transylmania.

Aflată în apropierea Grădinii Artelor, musafirii sunt așteptați și în acest an la Ruine, unde va fi amenajată și o unitate de alimentație publică.

Pentru spectacolele din săptămâna culturală biletele puse în vânzare se vând cu o viteză mare, gradul de ocupabilitate fiind de 70-75%-os, dar în schimb, sunt deja și unele programe la care biletele s-au epuizat. Biletele rezervate sunt ținute până în data de 11 aprilie, iar după aceea, doritorii se pot interesa din ou la Biroul de Organizare Evenimente Culturale. Săptămâna culturală se îmbogățește cu o producție locală. Premiera ultimului spectacol al Teatrului Spectrum din Târgu Mureș a avut loc în luna februarie, regizorul piesei, Török Viola dorind să readucă pe scenă Vitéz lélek de Tamási Áron, într-o nouă formă, regândită. Alături de actorii dramei, publicul va putea vedea pe scenă și dansatorii Ansamblului de Dansuri Folclorice Bekecs, iar textul, jocul scenic, cântecul, dansul și muzica se contopesc și formează un întreg. Spectacolul va avea loc joi, 1 mai, la ora 20.30, în Sala Mare a Teatrului Tamási Áron, bilete găsindu-se la Biroul de Organizare Evenimente Culturale.


Programul complet al Zilelor Sfântu Gheorghe poate fi găsit pe pagina de web: www.zilelesfantugheorghe.sfantugheorgheinfo.ro

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.