ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Festivalul Zilele Sfântu Gheorghe poate fi un eveniment ecologic

14.03.2014

În cadrul conferinței de presă de miercuri, 12 martie, domnul Grubisics Levente, directorul festivalului a vorbit despre noul proiect al zilelor orașului, al cărui scop final este acela de a “înverzi” festivitatea orașului. Totodată, a făcut publice și numele altor interpreți și spectacole care vor fi prezente, și a vorbit și despre Întâlnirea Formațiilor de Elevi din Trei Scaune.

Programul de vineri de pe scena A  poate fi considerat a fi final, căci alături de Grimus și Tankcsapda, vor concerta și Evilági și Vama.  Formația Evilági este 100% autohtonă, iar la zilele orașului va putea fi văzută într-o variantă mai numeroasă. Grubisics Levente a considerat important să sublinieze faptul că, discuțiile cu această formație au început dinainte de apariția petiției muzicienilor, deci nu a ajuns să urce pe scena mare în urma acestui demers, motivul fiind acela că, într-adevăr, este o producție de calitate, care se pretează perfect la acea locație. După trupa Grimus din Cluj Napoca, pe scenă va urca Tudor Chirilă cu formația lui, Vama, care este descendentul de drept al fostei trupe Vama Veche. Ultima dată au urcat în topuri cu  Perfect fără tine, melodie care va răsuna vineri, de la ora 21,00 pe Scena A.

Și în acest an vom avea invitați din străinătate, de data aceasta din Suedia.Rednex este formația pop-folk, care în anii ’90 a devenit celebră cu melodia Cotton Eye Joe. După melodia care i-a făcut celebri, foarte mulți credeau că este o formație originară din America. Trupa vine la Zilele Sfântu Gheorghe în formația originală pentru a susține un concert de 60 de minute - a spus directorul festivalului.

A fost important ca și în acest an să avem concerte care țintesc elevii, tinerii, și care sunt și la modă, iar sâmbătă seara, de la ora 20,30, pe Scena B va urca Punnany Massif, trupă celebră în muzica hip-hop.

Săptămâna culturală se lărgește cu două programe autohtone


Duminică, 27 aprilie, la Biblioteca Județeană Bod Péter va avea loc producția Alba Ecstasy și Nord, aceasta nefiind prima ocazie cu care îi vedem la festivitatea orașului. Concertul lor va fi, din nou, o experiență de neuitat atât pentru public, cât și pentru muzicieni. Făcând abstracție de muzica electronică foarte populară în zilele noastre, cei doi muzicieni crează un sound excepțional, de zile mari, de o calitate rar auzită și la radio, deci o muzică electronică deosebită, putem spune chiar foarte diversificată. Cu ajutorul numeroaselor sintetizatoare,  Alba Ecstasy și Nord vor prezenta publicului noile compoziții ale lor, de pe discul aflat în fază de înregistrare.

Cea de-a doua producție deosebită va putea fi văzută de marele public în performanța actriței originare din Sfântu Gheorghe, Gajai Ágnes. Miercuri, 30 aprilie, în Noua Sală Studio va fi organizată, de la ora 19,30, seară memorială Edith Piaf. Titlul spectacolului este Edith Piaf et Agnes, iar biletele pentru acesta se pot cumpăra de la Biroul de Organizare Evenimente Culturale.

Întâlnirea Formațiilor de Elevi din Trei Scaune, cu a treia ocazie la Zilele Sfântu Gheorghe

Satisfacem și gusturile muzicale ale iubitorilor de rock, căci vine la noi Mobilmánia, iar această trupă va încheia Întâlnirea Formațiilor de Elevi din Trei Scaune – a spus Grubisics Levente. Aceasta este a treia ocazie în care această întâlnire este inclusă în programul zilelor orașului, iar în acest an se vor organiza și preselecții, astfel că, la începutul lunii mai, doar cele mai bune patru formații vor urca pe scena din Piața Sfântu Gheorghe. Așa cum a fost și în anii precedenți, formația câștigătoare va fi mai bogată cu o înregistrare în studio, o altă formație participantă având șansa de a realiza un videoclip. Organizatorul Mihály István, președintele Tineretului Maghiar din Transilvania, a declarat: acest eveniment a crescut și el, nemaifiind vorba de o întâlnire covăsneană, ci una a Ținutului Secuiesc. Finala întâlnirii va avea loc în data de 1 mai, la ora 17,00, iar preselecțiile vor fi organizae la Bistro, în perioada cuprinsă între 21 martie și 11 aprilie, în două week-end-uri. Înscrierile s-au încheiat, la concurs înscriindu-se șase trupe din Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc, Sfântu Gheorghe și Covasna.

Zile înverzite ale orașului


Zilele Sfântu Gheorghe va urma acea tendință internațională și va transmite  mesajul prin care se atrage atenția asupra importanței de a avea grijă de mediul nostru înconjurător – așa a început directorul festivalului, domnul Grubisics Levente. Tocmai de aceea au primit cu brațele deschise solicitarea lansată de firma Carbon Solutions, societate nouă în țara noastră, de a transforma zilele orașului într-un eveniment ecologic. Zilele Sfântu Gheorghe va fi primul festival unde această firmă va modifica emisiile de dioxid de carbon, astfel că evenimentul va fi carbon-free -  a mai adăugat directorul festivalului.
Péter Csaba, directorul Carbon Solutions din România a spus: orice activitate umană are drept consecință emisia de dioxid de carbon, pe care nu o neutralizăm, de obicei, în schimb putem să o compensăm prin alte proiecte verzi. Emisiile vor putea fi cuantificate doar după eveniment, cu ajutorul unui sistem foarte bine construit, și realizat în baza datelor furnizate firmei noastre, de către organizatori. De exemplu, putem cuantifica cantitatea de energie electrică consumată pe perioada festivalului, iar această cantitate ce emisie de dioxid de carbon implică, cât este prețul acesteia, iar după aceea,festivalul  Zilele Sfântu Gheorghe va putea alege un proiect verde, pentru care firma noastră va plăti zilele orașului și după care vom declara evenimentul carbon-free.

Proiectul din România este doar la început de drum, este în elaborare și planul de sustenabilitate agricolă, dar este o procedură lungă până când se va materializa. Péter Csaba  a mai spus că pentru anul viitor vor face diferite propuneri pentru a putea diminua emisia de dioxid de carbon la Zilele Sfântu Gheorghe.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.