Ziua Mondială a Teatrului, la Sfântu Gheorghe
În data de 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului va fi sărbătorită la Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc, printr-o serie de evenimente ce se va desfăşura pe durata întregii zile. În Anul Jocului, pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Teatrului vor colabora Teatrul „Tamási Áron”, Teatrul „Andrei Mureşanu”, Studio M, Teatrul de Păpuşi „Cimborák” şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Scopul evenimentului este acela de a atrage atenţia asupra importanţei artei teatrale, şi în sens mai larg, asupra importanţei culturii, iar în acest sens, mesajul Zilei Mondiale a Teatrului coincide cu obiectivele stabilite prin strategia programului Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc. Aşa cum bine se ştie, în 2014 – Anul Jocului, la Sfântu Gheorghe se pune accentul pe teatru şi artele spectacolului, iar Ziua Mondială a Teatrului este parte a acestui an tematic.
La Sfântu Gheorghe, sărbătoarea din 27 martie va începe cu citirea mesajului din acest an al Institutului Internaţional de Teatru, acest lucru realizându-se în şcolile din oraş, prin colaborarea actorilor din municipiul nostru. Ziua Porţilor Deschise de la Teatrul de Păpuşi „Cimborák” nu vizează exclusiv copiii, căci aici se poate face o incursiune în spatele culiselor, iar după-masă, toţi cei care doresc, pot să se alăture paradei pe biciclete a actorilor, îmbrăcaţi în diverse costume. Evident, vor putea fi vizionate diferitele spectacole ale trupelor de la Teatrul „Tamási Áron” şi Teatrul „Andrei Mureşanu”, acesta din urmă programând pentru această dată premiera; de asemenea va fi interesant de urmărit spectacolul păpuşarilor de la miezul nopţii, organizat în aer liber, iar spre bucuria multora, concertul Trupei Testosteron, formată din actorii Teatrului „Tamási Áron”.
Ziua Internaţională a Teatrului este sărbătorită în data de 27 martie începând cu anul 1962, în urma hotărârii adoptate la Congresul Mondial de la Viena a Institutului Internaţional de Teatru, în memoria zilei în care se deschidea stagiunea „Teatrului Naţiunilor” din Paris, în 1957. Anul acesta va fi cel de-al 52-lea prilej cu care se va da citire mesajului internaţional,care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi – mesajul reprezintă gândurile legate de acest eveniment ale unei personalităţi din lumea artelor spectacolului.