ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

La Sfântu Gheorghe se inaugurează statuia păsării turul

06.03.2014

Luni, 10 martie, de Ziua Libertății Secuiești,  va fi dezvelită Statuia Păsării Turul, în parcul nu demult amenajat la intersecţia străzilor  Kőrösi Csoma Sándor şi Bisericii. Pe obeliscul amplasat deja în centrul pieţei va fi pusă statuia păsării turul, opera sculptorului Sárpataki Zoltán, şi care va fi inaugurată într-un cadru festiv.

Festivitățile vor începe la ora 10.30 cu discursul domnului primar  Antal Árpád András după care, domnul Gazda Zoltán, preşedintele Asociaţiei Sepsireform, iniţiatorul amplasării statuii reprezentând pasărea turul, se va adresa publicului prezent la festivitate. După aceste discursuri,  István Ildikó, cântăreaţă de muzică folclorică va interpreta un cântec cu tema libertăţii, dumneaei fiind urmată de Corul Bărbătesc din Sfântu Gheorghe. La sfârşitul festivităţilor, Incze Zsolt, protopopul Eparhiei Reformate Sepsi va spune o rugăciune şi o binecuvântare.

Domnul Gazda Zoltán a declarat că ideea statuii turul este rezultatul unei iniţiative civile, din perioada 2008–2012, când a fost consilier în Consiliul Local. Atunci a fost căutat de cetăţeni, căci la Sfântu Gheorghe, de-a lungul istoriei, niciodată nu a existat statuie a păsării turul. Ideea a fost susţinută şi de Primărie. Iniţial, pentru realizarea sculpturii a fost solicitat un sculptor din Odorheiu Secuiesc, dar acesta nu a corespuns cerinţelor, astfel că statuia a fost creată acum opt luni de către Sárpataki Zoltán, sculptor din Miercurea Ciuc. Obeliscul a fost creat de Jakab Gyula, sculptor în piatră din Gheorgheni, iar pe faţada obeliscului pot fi citite şi rândurile scrise de poetul din Miercurea Ciuc, György Attila.

Piaţa în sine a fost amenajată prin demolarea a două case. În urmă cu câţiva ani, municipalitatea a cumpărat aceste imobile neîntreţinute, după care le-a demolat. Lucrările de construcţie şi amenajare a parcului au început în toamna anului trecut, fiind realizată şi o mică alee, iar terenul din spate a fost acoperit cu pământ fertil, aici fiind plantate arbuşti decorativi şi câţiva pomi. Băncile şi coşurile de gunoi vor fi amplasate mai târziu. La sfârşitul de săptămână au fost aprinse sistemele de iluminat ale obeliscului de piatră, şi micile lămpi amplasate sub alee.



Foto: Vargyasi Levente

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.