ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Cincizeci de producţii scenice locale la Zilele Sfântu Gheorghe

06.03.2014

Până la sfârșitul lunii martie vor fi anunțați toți interpreții participanți la cea de-a 23-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe, iar în ultima lună vor fi luate în vizor acele programe care vor fi organizate idependent de serbarea orașului dar care, din punctul de vedere al inițiatorilor, e important să fie incluse în programul festivalului. – au declarat organizatorii, în cadrul conferinței de presă.

Tema conferinței de presă a fost programul aflat încă în construcție, pe lângă cântăreții invitați fiind anunțate și numeroase concerte ale unor trupe locale. Ediția din acest an a Zilelor Sfântu Gheorghe se poate mândri cu numeroase nume celebre, foarte iubite de public, și cu cincizeci de cântăreți locali, producții scenice de la noi din oraș.

Este o dorinţă veche de-a noastră să avem drept musafir o trupă rock în faţa căreia și rock-erii adevăraţi își ridică pălăria. Nu sunt multe astfel de formaţii, motiv pentru care sutem nespus de fericiţi să-i avem invitaţi pe cei de la Tankcsapda – a spus domnul Grubisics Levente, directorul festivalului.

Tankcsapda este una din cele mai vechi și mai iubite formații de rock din Ungaria, iar melodiile lor sut cunoscute și de cei care nu sunt, în mod special, fanii aceastei formații. Unele din melodile lor le cântăm, vrând-nevrând, căci s-au bucurat de succese enorme. Formația menționează Zilele Sfântu Gheorghe în cadrul turneului european, și vor urca pe Scena A, vineri, 2 mai, de la ora 23,00.

Cei care au prins deja de veste știu că vine și Rúzsa Magdi, căci și ea, la rândul ei, a postat pe pagina ei de socializare faptul că va concerta la Sfântu Gheorghe. Ea va cânta duminică seara, timp de o oră și jumătate, înaintea lui Havasi Balázs. Cântăreața s-a dezbrăcat demult de eticheta care i-a fost pusă, și anume aceea de câștigătoare de concurs de căutat talente, ajungând la un nivel recunoscut nu numai de publicul larg, ci și de specialiștii din domeniu. În trecutul nu foarte îndepărtat, a cântat melodia Egyszer, cu Presser Gábor, Bolondok hajója, împreună cu Hobó, și dintre cele personale, Ná-ná-ná și Szerelem, melodii care au cucerit topurile. În anul 2012, cântăreața a fost premiată și cu Premiul Artisjus.

Anul trecut, în legătură cu concertul  Smiley am primit impulsul de a alege interpreți români care sunt foarte populari, dar țintesc și publicul maghiar, și am căutat formații în care cântă și muzicieni din Sfântu Gheorghe – a declarat Grubisics. Cunoscutul Connect-R îndeplinește ambele aspecte. Este un interpret cunoscut de un public numeros, și care cântă nu numai melodii bune, dar și dansează foarte bine, și are și o formație proprie. Nu este întâmplător nici faptul chitaristul la chitară bas al formației este Joó Sándor Sebestyén "Sebi", acesta fiind instrumentist în numeroase trupe din București și Budapesta. Despre el, specialiștii spun că este unul dintre cei mai buni chitariști de chitară bas din țară. Connect-R  va susține concertul sâmbătă, 3 mai, de la ora 19,30, pe Scena A.


Foto: Vargyasi Levente


Producţii autohtone în săptămâna culturală și la sfârșit de săptămână

Una din îngrijorările permanente, din fiecare an, este aceea că nu putem invita atâţia artiști locali încât să satisfacem pe toată lumea, și vedem că în fiecare an lipsesc producţii care ar putea figura cu demnitate în programul festivalului – a subliniat directorul festivalului. Conform însumărilor, anul acesta vor urca pe scenă 25 de formaţii locale, și la zilele orașului vor fi prezente 23 de spectacole de dans și cântec. Dacă ne uităm la perioada de timp din program, aceasta înseamnă mai mult de jumătate – a mai continuat. Sfântu Gheorghe este o excepţie, deoarece producţiile locale sunt atât de bune, încât dau greutate evenimentului. Am experimentat cu mare bucurie faptul că și ei acceptă duelul, căci una e să atragi publicul la concerte gratuite, și alta e să ai sala plină la spectacole unde se plătește intrare – a spus domnul Grubisics.

Cele peste 50 de producții locale au fost prezentate de directorul de programe, domnul Dancs Zsolt. Prima formație prezentată a fost Mácsafej, care va cânta duminică, 27 aprilie, la ora 19,30, la Biserica Unitariană. Repertoriul concertului de Zilele Sfântu Gheorghe conține melodii complet noi, care vor apărea pe noul lor album, dar publicul va putea asculta și melodii de pe albumul prezentat anul trecut, Énekelt versek.

În fiecare an oferim posibilitatea și prezentării unor proiecte, iar anul acesta va fi prezentat  Pink Floyd Tribute Band Sfântu Gheorghe: The Dark Side of the Moon, o seară remember Pink Floyd, care a fost un vis al lui Pál Zakariás, și astfel a luat naștere acest proiect. Acesta a format o trupă care se ocupă exclusiv de prezentarea compoziţiilor Pink Floyd – a spus Dancs. Membri:  Pál Zakariás, orgă hammond, pian, Wainstein Csaba, chitară, voce, Sztakics István, sintetizatoare analoage, Éltes Áron, saxofon, Kertész János, tobe, Pál Gábor, chitară bas, Kertész Huba, chitară, Gergely Mátyás și Tasi Nóra, cântec, vocal.

Dintre concertele în aer liber, a fost menționat cel al formației Mercedes Band, aceasta urcând pe scena B sâmbătă, 3 mai, de la ora 19,00.

În luna martie a anului 2013 a apărut cel de-al doilea album Mercedes Bend, intitulat Cu ochii închiși. . Încă de la apariția albumului, presa specializată pe muzica rock a folosit numai cuvinte de laudă la adresa acestuia, sesizând genul modern, actual, cât și calitatea muzicii și a textului. Videoclipul melodiei Alb-negru a fost difuzat de mai multe ori de către postul MTV din România

Pe lângă toate formațiile menționate până acum, vor mai urca pe scena B a Zilelor Sfântu Gheorghe și Jazzkaláka, Ego Sum, The Crazy Plumbers, Szekler, Spam, Scholastic,  Whisperblast și MiniSnaps din Târgu Secuiesc.

Soliștii, dansatorii și instrumetiștii Școlii Populare de Artă vor avea mai multe apariții scenice în Grădina Culturală, iar anul acesta pentru prima oară, două zile la rând, elevii Liceului de Artă Plugor Sándor își vor prezenta talentele, timp de o oră pe zi. Vor fi prezente și ansamblurile de dans Százlábacskák și Százlábúak, și elevii lui Gáspár Attila, grupurile de dans popular  Românaşul și Fenyőcske. Serile va domina jazz-ul și blues-ul, iar în Grădina Culturală vor mai urca pe scenă și formațiile locale Exit Rock Band, St George Quintet, Black Betty, Transylvania Saxophone Quatet, Demeter Eli și prietenii, Éltes Áron Quartet și Session Jazz Band.

Organizatorii atrag atenția asupra faptului că toți cei care doresc să cumpere bilete pentru spectacolele din săptămâna culturală să o facă cât mai repede, deoarece în două zile s-au vândut foarte multe, iar pentru cele două spectacole Bucharest Calling ale Studio Yorick s-au vândut toate biletele.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.